Breaza este o mică localitate de pe Valea Prahovei, foarte apreciată de turiști pentru mediul natural în care se află și pentru puritatea aerului de aici. În plus, avantajul cazării în Breaza este că ea se află la o distanță relativ mică de multe alte obiective turistice, permițându-vă să vă relaxați în mijlocul naturii, vizitând însă pe parcursul vacanței și locurile pe care ați dori să le descoperiți.
Legenda zice că numele de Breaza vine de la ciobăniță care era…brează, adică avea o șuviță albă în părul negru. Pe de altă parte, toponimic vorbin, numele pare mai degrabă de origine slavă, el semnificând fie mesteacăn, fie pădure de mesteceni. Cert este că localitatea are ceva istorie în spate de vreme ce este menționată în documentele istorice încă de pe la 1667, atunci când se știe despre ea că ar fi făcut parte din averea Elenei Cantacuzino. Însă, dacă asta nu ar fi suficient, există un document chiar mai vechi ce amintește tangențial de aceste locuri. Este vorba de Registrele Cetății Brașovului unde este menționat un anume negustor, Neagoe din Breaza.
Mult mai târziu, Breaza a devenit un important centru comercial datorită poziției sale pe granița dintre Transilvania și Țara Românească. Astfel, de la 1834 se deschide punctul de vamă Breaza care funcționează ani bun până când în 1852 este mutat la Predeal. Transformarea în punct de graniță a avut o influență considerabilă a localității unde s-au construit noi hanuri și locuințe.
Turist la Breaza
Breaza este declarată stațiune balneoclimaterică în 1928, an din care ea intră pe lista obiectivelor turistice din Valea Prahovei. Iar vizitatorii nu au întârziat să se arate, mai ales că aerul și condițiile naturale de aici sunt absolut ideale chiar și pentru cei cu probleme respiratorii. Clima este blândă iar umiditatea cel mult moderată. În schimb stratul de ozon și ionizarea negativă a atmosferei sunt ideale și au efecte terapeutice asupra sistemului respirator, organismelor stresate, împotriva stărilor depresive și asupra celor ce nu reușesc să se odihnească bine noaptea. Tot în stațiunea Breaza se găsesc și mai multe izvoare cu ape minerale calcice, sulfuroase, hipotone și sodice ce pot fi folosite pentru diferite cure.
Breaza este un loc de vizitat indiferent de anotimp. Aici vă puteți bucura de darurile naturii dar puteți explora și localitatea vizitând Crucea Eroilor de pe Dealul Gurga, Monumentele din strada Libertății și din Gura Beliei sau cele cateva biserici istorice din stațiune. Și vorbim aici de Mânăstirea Sfântul Nicolae, o adevărată operă de arhitectură precum și bisericile Sf. Gheorghe, Adormirea Maicii Domnului și Schimbarea la Față, toate destul de vechi dar cu un farmec aparte, mai ales pe fundalul munților de aici.
Iar dacă ați trecut deja în revistă aceste monumente din Breaza, nu ar strica să vă opriți și la Castelul Voievodal, sau altfel spus, fostul conac al lui Toma Cantacuzino, cel care a fost o vreme casă pentru Martha Bibescu. Dar cine știe, poate chiar vă veți caza aici căci vechiul conac a devenit mai nou hotel.