Numeroase clădiri uluitoare înfrumusețează marile orașe ale lumii, din aceeași categorie face parte și Bazilica Sacré-Cœur, o construcție impunătoare care oferă o privilește divinină spre Paris, capitala Franței. Bazilica Sacré-Cœur este un lăcaș de cult romano-catolic dedicat în totalitate Sfintei Inimi a lui Iisus. Biserica este localizată pe cel mai înalt punct din Paris, Montmarte, fiind deja un punct de reper și un simbol religios al capitalei franceze.

Răsăritul de soare evidențiază și mai mult trăsăturile construcției
Răsăritul de soare evidențiază și mai mult trăsăturile construcției / Foto: http://www.ethnotraveler.com

Bazilica Sacré-Cœur a fost proiectată de Paul Abadie, piatra de temelie a construcției este pusă în anul 1875, marea capodoperă arhitecturală fiind finalizată abia în anul 1914. Anul 1919 marchează un eveniment important în istoria locurilor, fiind momentul în care Bazilica Sacré-Cœur a fost sfințită. Evenimentul nu a avut loc mai devreme din cauza Primului Război Mondial care era încă în toi.

Bazilica Sacre Coeur, construcția de un alb imaculat
Bazilica Sacre Coeur, construcția de un alb imaculat / Foto: http://www.globeimages.net

O lege de utilitate publică a decretat că terenul din Montmarte să fie utilizat în favoarea construirii unui lăcaș de cult impunător. Momentul construcției a fost precedat de o reală competiție arhitecturală, la care a participat și cel ce avea să câștige, Paul Abadie. Peste 70 de echipe de arhitecți și-au prezentat propunerile, dar una singură avea să devină celebră în întreaga lume.

Biserica este frumos iluminată în timpul nopții
Biserica este frumos iluminată în timpul nopții / Foto: http://galerie.chip.de

Stilul general al structurii este de fapt o interpretare liberă a mai multor stiluri de construcție, astfel Bazilica Sacré-Cœur este rezultatul îmbinării dintre arhitectura romano-bizantină și cea neo-barocă. Totuși, temele naționaliste se evidențiază cel mai mult, arcadele împodobite cu statuile Ioanei d’Arc și Regelui Louis al IX-lea sunt elemente care transformă Bazilica Sacré-Cœur într-un edificiu unic. Ambele sunt sculptate în bronz și sunt completate perfect de coplotul de 19 tone turnat în anul 1895. Este cu siguranță unul dintre cele mai grele clopote din lume.

Vizitatorii obișnuiesc să se relaxeze pe spațiile verzi din jurul construcției
Vizitatorii obișnuiesc să se relaxeze pe spațiile verzi din jurul construcției / Foto: http://blog.gruppenreisen-frankreich.de

Din păcate arhitectul Paul Abadie a decedat la scurt timp după ce fundația a fost finalizată și nu a apucat să vadă capodopera pe care a proiectat-o el însuși. Cinci arhitecți i-au continuat munca, dar au urmat întocmai liniile proiectului înițial. Costurile construcției s-au ridiacat la 7 milioane de franci, iar aceste fonduri au provenit în întregime din donații private. Bazilica  Sacré-Cœur este construită din piatră travertin, constituită din calcit, fapt care asigură că lăcașul de cult va rămâne de un alb imaculat, chiar dacă poluare acționează constant asupra edificiilor din întreaga lume.

Cea mai frumoasă panoramă a Parisului!
Cea mai frumoasă panoramă a Parisului! / Foto: http://www.avidcruiser.com

Bazilica Sacré-Cœur este înconjurată de o grădină de meditație cu fântâni arteziene, iar partea de sus permite accesul turiștilor și oferă o vedere panoramică a Parisului. Interiorul este la fel de uimitor ca și exteriorul, dar utilizarea aparatelor de fotografiat este strict interzisă. Bazilica Sacré-Cœur face parte din categoria edificiilor uimitoare, fiind o clădire de o frumusețe ideală, o construcție specială fără de care Parisul nu ar mai fi la fel.