Casa Mila este o clădire proiectată de către arhitectul Antonio Gaudi, fiind o altă operă de excepţie ce subliniază imaginaţia sa infinită. Designul, considerat la început controversat, a creat uimire în rândul vizitatorilor, Casa Mila fiind cu siguranţă una dintre cele mai frumoase clădiri ale lumii. Edificiul se află în Spania, Barcelona, în Cartierul Eixample.

Casa Mila conferă Barcelonei un alt aer
Casa Mila conferă Barcelonei un alt aer / Foto: www.wallsave.com

Casa Mila a fost construită pentru un cuplu proaspăt căsătorit, ea fiind o văduvă bogată care şi-a dorit o casă impunătoare, dar mai ales care să impresioneze prin frumuseţea sa unică. Gaudi era un adept al catolicismului şi o venera pe Fecioara Maria, de aceea să gândit să proiecteze o casa cu semnificaţii spirituale. Astfel, edificiul cuprinde numeroase elemente religioase, intens comentate de marii critici ai arhitecturii.

Partea interioară privită de pe acoperiş
Partea interioară privită de pe acoperiş / Foto: urbandoggs.blogspot.com

După moartea proprietarilor, Casa Milla ajunge pe mâinile a numeroase familii, iar acest fapt nu a fost unul benefic. Numeroase obiecte decorative, structuri din clădire gândite de Gaudi ani la rândul dispar subit şi ştirbesc din frumuseţea edificiului. În semn de respect pentru munca celebrului arhitect, numeroase persoane aleg să restructureze clădirea şi încep renovările încercând să păstreze cât mai mult linia originală.

Curtea interioară a Casei Mila
Curtea interioară a Casei Mila / Foto: philip.greenspun.com

Casa Mila ocupă o suprafaţă totală de 1323 de metri pătraţi, primele schiţe ale edificiului sunt realizate chiar în atelierul lui Gaudi din Sagrada Familia. Casa fusese concepută ca fiind o curbă constantă, atât la exterior cât şi în interior, fiind locul care încorporează numeroase elemente de geometrie şi motive din natură. Edificiul este structurat pe nouă nivele, subsolul era de fapt un garaj uriaş, în timp ce mansarda devenise locul unde erau spălate şi uscate hainele. Restul spaţiilor erau zone imense de locuit, cu un număr infinit de camere.

Acoperişul casei este de fapt o terasă splendidă
Acoperişul casei este de fapt o terasă splendidă / Foto: frontrange.ca

Una dintre cele mai interesante părţi din Casa Mila este acoperişul decorat cu ventilatoare, coşuri de fum, toate pentru sa spori conforul locuitorilor. Elementele acoperite cu calcar, marmură spartă sau sticlă au un efect arhitectural deosebit, devenind adevărate sculpturi integrate în clădire.

Detaliile subliniază încă o dată originalitatea lui Gaudi
Detaliile subliniază încă o dată originalitatea lui Gaudi / Foto: intellectualsinc.blogspot.com

Casa Mila este o entitate unică în care forma exerioară urmează aceleaşi linii şi în interior. Camerele deţin numeroase elemente preţioase, uşi lucrate manual, ferestre largi, mobilier din lemn masiv. Din păcate, doar o mică parte dintre aceste elemente mai există şi astăzi în Casa Mila, iar cele existente au oricum o valoare incontestabilă.

Una dintre bucătăriile din Casa Milla
Una dintre bucătăriile din Casa Milla / Foto: www.coosyd.com

Gaudi a procedat la fel ca şi la Casa Batlló, mai exact a conceput un mobilier special pentru etajul principal. Prima proprietară a casei s-a plâns în nenumărate rânduri din cauza faptului că toţi pereţii erau o curbă continuă şi nu exista nici măcar un loc unde să-şi amplaseze pianul. Arhitectura lui Gaudi este incredibilă şi toate inconvenientele pot fi trecute cu vederea.

În concluzie, Casa Mila este un alt edificiu care uimeşte atât prin măreţia sa, cât şi prin arhitectura inconfundabilă a lui Gaudi.