Haiku, treptele care duc spre Rai

Haiku, treptele care duc spre Rai

Haiku, Treptele care duc spre Rai
Haiku, Treptele care duc spre Rai / Foto: www.colorfulfootsteps.com

Întreg mapamondul este plin de locuri înfricoşătoare, spaţii destinate vizitatorilor care au puţin mai mult curaj decât avem noi, oamenii obişnuiţi. Treptele Haiku fac parte din categoria acestor locuri cel puţin ciudate, fiind de fapt un traseu popular pentru drumeţii din Insula Oahu, Hawaii.

Haiku, treptele care alcătuiesc unul dintre cele mai dificile trasee din lume
Haiku, treptele care alcătuiesc unul dintre cele mai dificile trasee din lume / Foto: nexttriptourism.com

Istoria regiunii începe atunci când locuitorii decid că trebuie să existe o punte de legătură între o zonă şi cealaltă. Ideea  se concretizează atunci când în anul 1942 trebuiau să fie instalate cabluri de antenă, mai apoi interconectate. Acest lucru nu ar fi fost posibil în lipsa podului şi iată că aşa iau naştere Treptele Haiku, un loc ce va deveni în curând o adevărată aventură pentru curajoşi. Anul 1950, este momentul în care scările şubrezite din lemn sunt transformate în trepte din metal, 4000 la număr. Metalul a fost ales ca şi nou material pentru a spori siguranţa celor ce aveau curaj să traverseze Treptele Haiku. Tot în această perioadă creşte simţitor renumele zonei şi primii turişti neînfricaţi apar în regiune.

Treptele Haiku te conduc printre nori
Treptele Haiku te conduc printre nori / Foto: newstoday83.blogspot.com

Locuitorii nu se aşteptau la acest fenomen de amploare şi încep să se simtă deranjaţi de prezenţa turiştilor care escaladează Treptele Haiku, punându-şi rezistenţa fizică la încercare. Pentru ei, prezenţa vizitatorilor era ca un fel de violare de domiciliu, fapt pentru care decid să facă toate demersurile pentru a alunga prezenţele străine. La cerea lor, o inscrpţie amplasată la începutul treptelor spunea că accesul străinilor este interzis, dar în zadar, curajoşii nu au luat în seamă acest avertisment, considerându-l mai degrabă o glumă.

Traseul este foarte spectaculos, dar şi extrem de periculos
Traseul este foarte spectaculos, dar şi extrem de periculos / Foto: photoity.com

În anul 2003, Treptele Haiku intră din nou într-un proces complex de renovare, preţul lucrărilor fiind de 875 000 de dolari. De-a lungul anilor au existat numeroase discuţii cu privire la ideea de a face din Treptele Haiku un spaţiu turistic de primă clasă. Oficialii au declarant că în prezent nu există nici o intenţie de acest fel, având în vedere pericolele la care ar fi supuşi vizitatorii.

Priveliştea zonei este deosebită!
Priveliştea zonei este deosebită! / Foto: nexttriptourism.com

Pentru a străbate întregul traseu al Treptelor Haiku, curajoşii ar trebui să urce la cota 2800, din Valea Haiku, până la Vârful Pu’u Keahi A Kahoe. Terenul este extrem de abrupt şi foarte dificil, iar practicanţii acestui sport se supun la riscuri uriaşe. Chiar şi în prezent escaladarea treptelor este interzisă, însă doritorii apelează la fel de fel de tertipuri pentru a-şi îndeplini visul. Mulţi dintre ei ignoră inscripţiile care interzic pătrunderea pe Treptele Haiku şi încep traseul dimineaţa devreme atunci când gardienii nu se află la baza scărilor.

Toţi vizitatorii ignoră aceste cuvinte
Toţi vizitatorii ignoră aceste cuvinte / Foto: www.dailyventure.com

În ultimii ani, turiştii au făcut presiuni asupra Guvernului, cerându-i insistent să deschidă Treptele Haiku publicului larg, dar oficialii au fost de neînduplecat. Chiar şi locuitorii au pledat în beneficiul turiştilor, dar totul a fost în zadar. Treptele Haiku rămân unul dintre cele mai dificile trasee din lume, un loc plin de aventură şi adrenalină adorat de mulţi vizitatori.