Lumea întreagă este alcătuită dintr-o sumedenie de construcţii uimitoare, dar Castelul Malbork întrece parcă orice imaginaţie. Castelul Malbork este cel mai mare din lume după suprafaţa pe care o ocupă, fiind cea mai impozantă structură din cărămidă din Europa. Cavalerii Teutoni au fost cei care au ridicat construcţia, în anul 1406, în Prusia.
Castelul Malbork este un exemplu clasic al unei cetăţi medievale, acesta a fost inclus pe listele Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 1997. Castelul Malbork este de fapt un ansamblu impresionant de structuri, incluzând o mulţime de anexe, turnuleţe şi camere secrete. Ansamblul de edificii a atras atenţia feţelor regale polone, care au făcut tot posibilul să se instaleze în frumoasa construcţie din cărămidă. Până în anul 1772, regii polonezi au locuit şi au sărbătorit la castel, până la momentul în care forţele suedeze au pus stăpânire pe castel.
Parcursul Castelului Malbork este unul îndelungat şi presărat cu evenimente importante, momente cruciale care au adus modificări la strctura edificiului. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial castelul devine proprietatea Poloniei, fiind reconstruit în mare parte, asta după ce un incendiu devastator cauzează distrugeri extinse. Catedrala principală a castelului este chiar şi la momentul actual o ruină.
Castelul Malbork este un veritabil exemplu de arhitectură gotică, edificiul în jurul căruia a luat naştere un întreg oraş cu acelaşi nume ca şi cel al construcţiei. Structura este poziţionată într-un cadru de vis, chiar pe Râul Nogat, facilitând accesul navelor comerciale de la Vistula şi Marea Baltică. Râul Nogat este o oportunitate şi pentru vizitatori, pentru că pot închiria o ambarcaţiune în care să facă un tur complet al zonei. Dinspre râu, Castelul Malbork are un farmec aparte, fiind o construcţie desprinsă parcă din cărţile cu poveşti.
Astăzi, Castelul Malbork este şi un muzeu impresionant, locul unde sunt expuse o mulţime de obiecte interesante, care nu fac decât să păstreze vie istoria străveche şi începuturile construcţiei. Camerele regale, saloanele imense pentru petreceri, bucătăriile decorate cu veselă, obiectele din chihlimbar sunt doar câteva dintre cele mai interesante.
Zidurile castelului exterior mărginesc o suprafaţă de 21 de hectare, de patru ori mai mare decât zona încadrată de Castelul Windsor. Edificiul are câteva subdiviziuni mărginite de şanţuri şi ziduri strategice. La un moment dat, Castelul Malbork adăpostea un număr de peste 3000 de cavaleri.
Castelul Malbork este deschis vizitelor în orice periodă din an, el fiind structura care merită toată atenţia ta. Castelul Malbork este o construcţie uriaşă, din cărămidă roşie, structura care la momentul construcţiei a revoluţionat arhitectura lumii.