Poiana Brașov a devenit în ultimii ani cea mai importantă stațiune de iarnă a României, o atracție turistică renumită la nivel internațional dar și un loc ce oferă activități pentru toate gusturile. De la sat de păstori la stațiune de vârf, Poiana Brașov s-a născut și a crescut în jurul pârtiilor de schi de aici, însă azi schi-ul este doar unul din multele lucruri pe care turiștii le pot face aici.
Satul Poiana este menționat pentru prima dată într-un document din anul 1427. Dar pe atunci nimeni nu auzise de schi iar în Poiana se practica doar oieritul, o activitate ce le-a asigurat existența oamenilor de aici vreme de milenii. Totuși de pe la 1900 (documentele vorbesc de anul 1895), primii amatori de schi încep să vină aici, știut fiind faptul că pe masivul Postăvaru existau zone propice pentru practicarea acestui sport.
Climatul din Poiana Brașov este unul temperat continental cu temperaturi de 20 de grade pe timpul verii și doar -4 grade pe timpul iernii. Totuși, în ciuda acestui fapt, între noiembrie și mijlocul lui martie, pârtiile se bucură de până la 60 de centimetri de zăpadă însă nu au fost puțini anii când aici s-a putut schia încă de la mijlocul lui septembrie.
Atât de mult succes a avut sportul încât în 1906 se organiza primul concurs de schi la Poiana Brașov. Dar cu toate că, an de an, tot mai mulți oameni veneau aici, vreme de aproape 50 de ani, singurele dotări de aici au fost cele naturale. Schimbarea a venit însă în 1951, când localitatea a găzduit Jocurile Mondiale Universitare, un prilej pentru autoritățile comuniste să inaugureze un hotel modern și primul teleferic de aici.
Atracții turistice în regiunea Poiana Brașov
Unul dintre marile avantaje dacă vă cazați în Poiana Brașov este că vă aflați foarte aproape de municipiul Brașov, un loc încărcat de atracții turistice, muzee și opere arhitectonice clasice ce se merită neapărat vizitate. În mai puțin de jumătate de oră puteți ajunge în oraș și astfel programul zilelor de vacanță poate include în egală măsură dimineți de schi și aventuri pe zăpadă dublate de după-amieze petrecute explorând frumusețile naturale din jur sau orașul reședință de județ. Cu siguranță un drum la Biserica Neagră va fi deosebit de interesant iar Bastionul Graft și Aleea după ziduri precum și Strada Sforii vor fi locuri pe care nu veți dori să le ratați. de altfel, întregul oraș este plin de locuri ce se merită văzute și cu siguranță o singură după-amiază nu va fi nici pe departe suficientă pentru o asemenea activitate.
Iar serile pot fi petrecute într-unul dintre restaurantele sau cluburile din Poiană, majoritatea fiind deschise până târziu în noapte. Aici aveți la dispoziție mâncăruri diversificate, servire excelentă și în cadrul complexului Capra Neagră există chiar și o discotecă foarte apreciată de turiștii tineri veniți aici la sfârșit de săptămână.
Pentru amatorii de frumuseți naturale, din Poiana Brașov pleacă mai multe trasee turistice cu diferite grade de dificultate, ce pot fi ușor urmărite datorită marcajelor clare.
Pârtii în Poiana Brașov
Există nu mai puțin de opt pârtii de schi în Poiana Brașov al căror grad de dificultate pornește de la ușor și se termină cu cele destinate doar profesioniștilor. Prin urmare puteți să vă aventurați pe schiuri la un nivel potrivit pregătirii pe care o aveți:
– Pârtia Stadion este catalogată drept ușoară și are doar 300 de metri lungime cu o diferență de nivel de 32 de metri, adică o pantă foarte lină;
– Pârtia Bradul este și ea ușoară, însă puțin mai lungă la cei 458 de metri și cu o diferență de nivel dublă față de anterioara (77m), prin urmare, unghiul de înclinare este mai mare și la fel va fi și viteza de coborâre.
– Drumul Roșu este pârtia ideală dacă schiați de ceva vreme în regim de amator, cu o lungime de 3821 de metri și o diferență de altitudine de 630 de metri;
– Sulinar intră deja în categoria pârtiilor medii chiar dacă lungimea este de doar 2441 de metri, diferența de nivel este de 645 de metri ceea ce o face mai abruptă decât Drumul Roșu;
– Pârtia subteleferic este cea mai lejeră pârtie dificilă cu lungimea de 1000 de metri și o diferență de altitudine de 280 m însă nu aici se află provocarea;
– Ruia este o pârtie scurtă și destul de abruptă. La doar 540 de metri lungime, ea are o coborâre de 200 de metri în altitudine;
– La fel ca Ruia, Kanzel este o pârtie nu foarte lungă la 350 de metri și cu o diferență de altitudine de 134 de metri;
– Și în final Pârtia Lupului are 2860 de metri și o coborâre de altitudine de 775 metri recomandată numai experților în schiat.
Atracții și activități de agrement în Poiana Brașov
Echitația este departe de schi dar asta înseamnă o stațiune turistică modernă și polivalentă. Prin urmare, e bine de știut că în Poiana Brașov puteți călări la Centrul de Echitație. Și caii nu sunt disponibili doar vara ci în fiecare sezon. Iar dacă vreți să oferiți cuiva iubit un cadou romantic, puteți închiria o trăsură sau o sanie pentru o plimbare deosebită prin splendidul decor al stațiunii.
Și desigur, nu puteau să lipsească activitățile de team building ce se întâlnesc în mai toate destinațiile turistice importante de pe Valea Prahovei. Astfel, aici puteți participa la sesiuni de tir cu arcul sau cu pușca de airsoft, puteți organiza partide pe paintball, aventuri cu bicicleta sau drumeții montane în compania colegilor sau a prietenilor.
Și tot în Poiana Brașov există unul dintre cele mai bune patinoare din regiune unde vă puteți încerca talentul pe gheață. Nu contează că nu aveți patine, le puteți închiria de aici la prețuri mai mult decât accesibile.
Astfel, un concediu sau un city break în Poiana Brașov vă vor oferi exact acea doză de relaxare, distracție și bună dispoziție de care aveți nevoie pentru a vă reîncărca bateriile și a reveni la o stare de spirit pozitivă.