Lumea Pierdută este un platou, unul dintre cele mai interesante platouri carstice din România și o zonă protejată de lege. Astfel, regiunea a devenit rezervație naturală și este o adevărată atracție turistică pentru vizitatorii ce vin aici la confluența județelor Alba și Bihor. Dar dacă veți dori să vizitați aceste locuri pregătiți-vă pentru o plimbare mai lungă căci întregul podiș măsoară aproape 40 de hectare, fiind parte a Parcului Natural Apuseni, o zonă renumită pentru frumusețile naturale și aspectul sălbatic al naturii.

Lumea Pierdută și chemarea naturii
Lumea Pierdută și chemarea naturii

Explorând Lumea Pierdută

După cum spuneam, Lumea Pierdută este un platou carstic deosebit de frumos a cărui suprafață mare cu flora și fauna rămase în mare parte neatinsă îl fac destinația  ideală pentru pasionații de natură. Așezarea sa este delimitată de mai multe puncte de reper: Vârful Gădișoară (Munții Bihorului), Pârâul Ursului și Pârâul Sec.

Însă adevăratele puncte de interes nu sunt la suprafață ci în subteranul platoului, acolo unde de-a lungul a multe mii de ani, s-au format numeroase galerii ce se unesc și se intersectează în cele mai neobișnuite moduri posibile. Însă ele nu sunt chiar pustii. Apa Pârâului Sec (care numai sec nu e) și-a croit drum prin măruntaiele pământului, folosind aceste galerii ca să ajungă până în mijlocul platoului la Izbucul Rece, un loc în care apa efectiv țâșnește din pământ.

Izbucul Rece
Izbucul Rece

Dacă intrați în Lumea Pierdută cu siguranță veți dori să vedeți cele mai impresionante formațiuni carstice de aici, adică avenele. Acestea sunt niște peșteri verticale, adânci de zeci de metri și care pot fi un serios pericol pentru viață dacă nu aveți grijă. Avenul Negru are o adâncime de mai mult de 100 de metri, Avenul Gemănata are doar 96 de metri iar Avenul Acoperit se oprește la 35 de metri.

Explorarea a o parte din galerii este posibilă și se poate dovedi a fi o aventură fascinantă. Mai ales dacă apucați să vedeți cum apa colectată din Pârâul Sec și de la suprafață se scurge în Peștera Caput, acolo de unde coboară mai departe în alte galerii, formând mici cascade. Însă atenție pentru că Lumea Pierdută este, după cum spuneam, un loc al avenelor iar aceste puțuri verticale extrem de adânci ce nu trebuie ignorate nici o clipă.

Apa se varsă aici de pe tot platoul
Apa se varsă aici de pe tot platoul

Ba chiar se povestește că zona își trage numele de Lumea Pierdută de la multitudinea de oameni ce au intrat aici fără să se mai audă de ei vreodată. Dar, cine știe, poate sunt doar zvonuri căci în prezent, ruta turistică este excelent semnalizată, avertizând și prevenind călătorii asupra oricărui aven ce le-ar putea pune în pericol viața.

Este remarcabil cum Lumea Pierdută pare atât de plină de viață atât la suprafață cât și în cavernele de dedesubt. Zgomotul Pârâului Sec rupe tăcerea peșterilor și vizitatorii de aici sunt mereu surpinși de acest zgomot continuu, ce este amplificat de pereții peșterii. Însă în ciuda farmecului deosebit al locurilor, atenția trebuie să fie mereu trează iar ochii mereu în căutarea următorului indicator.

Din nou Izbucul Rece
Din nou Izbucul Rece