Piața Sfatului din Brașov reprezintă locul ideal din care să porniți într-un tur de vizitare a orașului dacă ați venit în Brașov ca turiști. Iar dacă sunteți de pe aceste meleaguri, cu siguranță că aici, mai mult ca oriunde, simțiți cetatea de sub Tâmpa vibrând de viață de fiecare dată când piața se umple de lume. Așa că haideți să descoperim împreună ce puteți vizita în împrejurimile acestui centru cultural și istoric.
Oraș cu o bogată istorie, Brașovul se laudă cu unul dintre cele mai cunoscute locuri din țară: Piața Sfatului, un loc ce există încă din Evul Mediu și care a reprezentat multă vreme centrul acestei cetăți. Aici s-au organizat încă din secolele XVI și XV numeroase târguri unde veneau atât români cât mai ales negustori sași și maghiari. De fapt, primul asemenea târg a fost realizat încă din 1364 însă atestarea documentară a locului are loc în 1520, atunci când Piața Sfatului este menționată oficial ca și târg.
Piața Sfatului și atracțiile turistice de aici
Piața Sfatului, așa cum o putem vedea azi este un loc istoric, inima vechiului oraș germanic. Ea mai este străjuită și azi parțial de bucăți din zidul vechii cetăți a Brașovului iar construcțiile din piață aduc aminte de stilul german din secolele XVII și XIX. Însă de-a lungul timpului, piața a suferit numeroase modificări și transformări. Dacă inițial era un simplu târg, mai târziu ea a devenit loc de popas pentru mijloacele de transport ce veneau din afara localității și chiar stație pentru cele ce transportau brașovenii dintr-o parte în alta a târgului.
Azi însă, locul a devenit spațiu de promenadă, Piața Sfatului umplându-se de restaurante, cafenele, magazine și hoteluri care au profitat de notorietatea acestui loc pentru a-și crea vadul ideal. Totuși, chiar și cele mai noi imobile au o istorie destul de îndelungată și povești fascinante, unele dintre ele mai fiind spuse și azi.
Odată ajunși în Piața Sfatului aveți posibilitatea să vă orientați mai departe spre unul dintre cele câteva obiective turistice de aici:
Bastionul Fierarilor este situat în parte de Nord-Vest a cetății și reprezintă una dintre cele mai vechi clădiri ce s-au păstrat în Brașov. Atestarea sa documentară s-a făcut pentru prima dată în 1529 dar din alte surse se crede că edificiul a fost ridicat încă de prin anul 1521. Rolul său era unul de apărare așa că și azi se mai pot vedea crenelurile folosite ca locuri de tragere.
Biserica Neagră este un alt obiectiv foarte interesant ce a devenit, la rându-i un simbol al orașului Brașov. Aflată în Curtea Honterus, lăcașul de cult este deschis de luni până sâmbătă pentru vizitatori iar în interior poate fi admirată superba colecție de covoare a bisericii, unică în Europa. Se spune că numele de Biserica Neagră provine de la un incendiu ce a mistuit bună parte din construcție, înnegrindu-i pereții.
Turnul Alb a fost ridicat în a doua jumătate a secolului XV și este impresionant prin masivitatea sa. În mod evident a fost folosit la fel ca Bastionul Fierarilor drept punct de apărare, motiv pentru care și aici se întâlnesc crenelurile și golurile în perete pentru putea fi lansate proiectile sau aruncate găleți cu păcură aprinsă.
Piața Sfatului este un loc modern, dotat cu internet wireless și servicii de cea mai bună calitate. În același timp însă, locul reprezintă o adevărată oglindă a istoriei orașului în care se află. Tocmai de aceea, o excursie în această zonă este cu adevărat incompletă dacă nu treceți măcar odată prin Piața Sfatului din Brașov.