Casa Memorială Mihai Eminescu se află la Ipotești, locul de naștere al celui mai cunoscut poet al țării. Și spre deosebire de ceea ce multă lume crede, istoria lui Eminescu a fost una interesantă încă de la naștere, căci chiar în anul în care tânărul Mihai venea pe lume, părinții săi cumpărau în satul Ipotești pământul pe care urma să se ridice casa în care a copilărit poetul. Iar pentru că părinții săi erau înstăriți și aveau suficienți bani conform standardelor de atunci, locuința lor era una dotată după toate nevoile vremii. Dar surprinzător, ceea ce se vede azi la Ipotești nu este casa în care s-a născut Mihai Eminescu ci oglinda ei reconstruită după planurile originale, în anul 1969.

Bustul Poetului
Bustul Poetului

Casa Memorială Mihai Eminescu între istorie și ruine

Eminescu a locuit în casa părinților săi de la naștere în 1850 până în 1878. Era locul în care întreaga familie se aduna: tatăl, căminar de meserie, mama, surorile, frații și bineînțeles el, poetul de mai târziu. Mai târziu, Raluca Eminovici cumpără cu 250 de galbeni o mică bisericuță din secolul XIX pe care o aduce în aceeași curte. În spatele ei, azi se află mormintele părinților și a doi dintre frații lui Eminescu, înmormântați aici.

Bisericuța familiei
Bisericuța familiei

Din 1884, an în care căminarul Eminovici se stinge din viață, casa începe să cadă încetul cu încetul în paragină. Vreme de câteva decenii nimeni nu se mai ocupă de ea și astfel, prin 1920, noii proprietari ai moșiei decid să o dărâme considerând că starea ei depășește orice posibilă reparație. Totuși evenimentul nu trece neobservat și stârnește valuri de proteste în rândurile studenților români și evrei care își făceau studiile la acea dată în Botoșani.

Biroul de lucru
Biroul de lucru

Toate aceste proteste au dus la decizia familiei Papadopol, proprietara terenului de la Ipotești, de a-l dona statului cu condiția ca aici să se realizeze un Muzeul Național Mihai Eminescu, lucru ce s-a concretizat abia în 1940 când acesta a fost inaugurat pe locul fostei case. Însă, din păcate, constructorii nu au respectat planurile originale ale locuinței poetului și asta a făcut ca aproape patru decenii mai târziu imobilul să fie demolat și reconstruit în forma sa corectă.

Casa Memorială Mihai Eminescu
Casa Memorială Mihai Eminescu

Ceea ce trebuie remarcat este că actualmente doar jumătate din obiectele expuse în Casa Memorială Mihai Eminescu sunt autentice și au aparținut familiei poetului, restul sunt elemente specifice epocii și locurilor dar nu reprezintă parte din averea familiei Eminovici.

Azi, Casa Memorială Mihai Eminescu este gazdă pentru Muzeul de Etnografie al Centrului Național de Studii din Ipotești, ceea ce nu face decât să înfrumusețeze acest loc cu expoziții de obiecte de artă populară și picturi semnate de Horia Bernea.

Ipotești, locul nașterii lui Mihai Eminescu
Ipotești, locul nașterii lui Mihai Eminescu

Casa Memorială Mihai Eminescu este deschisă pentru vizitare zilnic, dar programul ei diferă puțin în funcție de perioada din an în care veniți aici: din septembrie până în mai orarul este 8.00 – 16.00 iar din mai până în septembrie programul este de la ora 9.00 la 17.00.