Opera din Oslo – o bijuterie norvegiană

Opera din Oslo – o bijuterie norvegiană

Opera din Oslo, Norvegia
Opera din Oslo, Norvegia

Cunoscută drept Oslo Opera House, Opera din Oslo este cel mai important reper cultural şi arhitectural al Norvegiei dar şi cel mai îndrazneţ proiect în materie de construcţie şi design. Clădirea este construită jumătate pe teren uscat şi jumătate pe apă . Odată finalizat, proiectul a obţinut premiul cultural la Festivalul Mondial de Arhitectură din Barcelona (Octombrie 2008) şi premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană – Mies van der Rohe Award (2009).

Pod de acces spre Opera din Oslo
Pod de acces spre Opera din Oslo

Clădirea găzduieşte Opera şi Baletul Naţional norvegian precum şi Teatrul Operei naţionale. Designul inedit este prezent pe întreaga suprafaţă, aşadar fie că te afli înafara clădirii, admirând fiordurile, sau eşti în faţa foişorului de lemn din interior, vei remarca măiestria lucrărilor.

Foişorul din interiorul Operei din Oslo
Foişorul din interiorul Operei din Oslo

În interiorul său se găsesc nu mai puţin de 1.100 încăperi, iar sala principală de spectacole are o capacitate de 1.364 de locuri. Scena de asemenea are dimensiuni impresionante , 16 m lăţime şi 40 m adâncime, o suprafaţă care permite derularea unor show-uri grandioase. Mai există alte două săli destinate spectacolelor cu public, însă cu o capacitate mai redusă, 400 locuri, respectiv 200.

Sala principală de spectacole
Sala principală de spectacole

Picnic pe acoperiş

Arhitecţii şi-au pus toată imaginaţia la contribuţie atunci când au creat pe acoperişul Operei din Oslo locuri pentru ca turiştii să poată face o oprire de tip „picnic” şi să se bucure de vederea panoramică asupra oraşului Oslo. Este un loc prietenos şi cu iubitorii de skateboarding, având suprafaţe antiderapante special amplasate pentru încurajarea acestor activităti sportive. În mare parte, clădirea este acoperită de granit alb şi La Facciata, o marmură albă italiană, justificând astfel şi costul destul de ridicat al proiectului, de peste 500 milioane Euro.

Plimbare pe acoperişul clădirii
Plimbare pe acoperişul clădirii

Artă cât cuprinde

Opera din Oslo a fost accesorizată cu numeroase opere de artă atât în interior cât şi la exterior. Cel mai important obiect este „She Lies”, o sculptură din oţel inoxidabil şi sticlă, creată de Monica Bonvicini. Aceasta este instalată pe o platformă betonată într-un fiord alăturat clădirii şi pluteşte pe apă, fiind purtată de curenţii mareelor şi a eolienelor. Reflexia sa asupra faţadei clădirii creează o panoramă magică, în continuă schimbare. Lucrarea a fost inaugurată de însăşi Regina Sonja, în Mai 2010.

Opera de artă "She Lies" amplasată pe un fiord în faţa clădirii
Opera de artă „She Lies” amplasată pe un fiord în faţa clădirii

Cortina din sala principală este lucrarea lui Pae White care a proiectat-o în aşa fel încât să arate ca o folie de aluminiu mototolită. Artista a scanat o bucată de folie mototolită pentru a obţine matricea, apoi informaţiile digitale au fost transferate către un războoi de ţesut, care a împletit cortina din lână, bumbac şi poliester pentru a crea un efect tridimensional. Cortina cântăreşte nu mai puţin de 500 kilograme. 

Cortina de 50 kilograme, opera lui Pae White
Cortina de 50 kilograme, opera lui Pae White

The Other Wall este o alta operă de artă ce se află în interiorul clădirii, creată de Olafur Eliasson. Este vorba de un panou cu mici orificii hexagonale iluminate de jos şi din spate creând iluzia de topire a gheţii.

"The Other Wall", creată de Olafur Eliasson
„The Other Wall”, creată de Olafur Eliasson

Restaurante  boeme

Ca orice edificiu care se respectă, Opera din Oslo deţine propriile restaurante şi cafenele, unde bucătari talentaţi pot transpune arta în farfurie, oferind vizitatorilor un deliciu al papilelor gustative. Există câteva restaurante în incintă: Exquisite Fine Dining oferă mâncăruri rafinate acompaniate de vinurile cele mai fine, Argentsoupe recunoscut pentru îmbietoarele supe calde servite într-un decor unic, sau Brasserie Sanguine a cărui aer high class este dat de locaţia în sine,de aici privelişte asupra oraşului este absolut magnifică.

Meniu servit la unul din  restaurantele din Oslo Opera House
Meniu servit la unul din restaurantele din Oslo Opera House