Palawan este una dintre insulele mai mari ale Filipinelor şi totodată  una dintre cele mai impresionante locuri din lume. Spun asta deoarece aici te întâmpină, ca într-un basm, un peisaj exotic spectaculos, neatins, ascuns de lume. Cele mai azurii ape limpezi şi cele mai frumoase palaje cu nisip alb care se regăsesc aici sunt absolut fabuloase.

Insula Palawan, Filipine
Insula Palawan, Filipine

Insula Palawan face parte din cele peste 7000 de insule a arhipelagului filipinez şi are capitala administrativă  la  Puerto Princesa. La prima vedere este un orăşel mic, important datorită aeroportului, dar fără plaje atrăgătoare şi aglomerat. Aici vei găsi majoritatea oamenilor de pe insulă veniţi în căutare de mâncare, espresso sau prăjituri locale, bunuri care se găsesc în cantintăţi foarte mici. Dacă eşti norocos te vei înfrupta dintr-un sandwich vietnamez sau o tocăniţă filipineză a căror miros nu este tocmai îmbietor, însă acestea sunt cam singurele opţiuni culinare, pe care noi europenii le agreem. Străzile sunt înguste de aceea şi traficul este aglomerat, dinspre aeroport vin o sumedenie de trikes –uri (o combinaţie între tricicletă şi motocicletă) încărcate cu turişti dornici de aventură.

Trikes, automobilul local
Trikes, automobilul local

Puerto Princesa – bogăţie subacvatică

Oraşul este cunoscut şi sub numele de Centrul Eco – Turismului din Filipine, numărul turiştilor care aleg această destinaţie creşte de la an la an, de aceea, autorităţile au decis să construiască hoteluri de 5 stele. Majoritatea turiştilor vin aici pentru bogăţiile naturale ale insulei precum Parcul Naţional subteran sau situl Tubbataha Reef care fac parte din patrimoniu mondial UNESCO.

Tubbathata Reef se află la o distanţă de aproximativ 180 km de oraş şi este un deliciu al tuturor turiştilor ce ajung aici. Acesta găzduieşte peste 1000 de specii de peşti care trăiesc în recif , unele fiind chiar pe cale de dispariţie.

Tubbataha Reef, locul ideal pentru scufundări
Tubbataha Reef, locul ideal pentru scufundări

Filipine se poate mândri cu Parcul Naţional subacvatic, cu adevărat minunat şi  unic în lume. Aici se găseşte renumitul Râu Subteran Puerto Princesa, cel mai mare râu subteran  din lume, o nouă minune a lumii, parte a patrimoniului mondial UNESCO. Cum este posibilă existenţa unui astfel râu te vei întreba. Fenomenul se explică astfel: în Parc se află un munte din roci calcaroase, râul a săpat în munte străbătându-l până la ieşirea în mare, iar intrarea râului în peştera formată creează iluzia unui râu subteran. Parcul Naţional are un ecosistem unic si deţine una din cele mai importante păduri din Asia, cu habitat protejat.

Râul subteran Puerto Princesa
Râul subteran Puerto Princesa

Hai hui prin Palawan

Indiferent ce tip de a călători preferi, în insulele Palawan niciodată un te vei plictisi. Un loc care merită văzut este Golful Honda, unde vei găsi mai multe insuliţe captivante care îţi oferă peisaje superbe, locuri pentru snokerling şi diving. Poţi vizita insulele luând un tur organizat de la agenţiile locale sau poţi opta să închiriezi o barcă pentru o zi şi să alegi tu locurile în care să mergi, însă preţul şi riscurile sunt mult mai mari.

Barcă pentru vizitarea insulelor
Barcă pentru vizitarea insulelor

Foarte căutată de turişti este staţiunea Dos Palmas, aceasta fiind locaţia perfectă pentru scufundări. În plus aici vei găsi un resort exclusivist unde vei uita complet din ce lume vii şi vei avea parte de un răsfăţ filipinez ca la carte, piscine, SPA, cine proaspete servite în adierea brizei. Închide ochii şi eşti  deja acolo, de vis,  un-i aşa?

Piscine în staţiunea Dos Palmas
Piscine în staţiunea Dos Palmas

Pot scrie pagini întregi despre această minunată insulă Palawan şi tot ar mai fi ceva de spus. Îţi pot descrie aroma  nucilor de cocos, fericirea din ochii locuitorilor insulei, Luli Island– insula care dispare şi reapare zilnic, şopârlele de pe tavan, meduzele gigante, Capela San Rafael, Palawan Museum, Plaza Cuartel, Puerto Princesa City Cahtedral, Crocodile Farm şi altele, dar mai bine mă opresc aici şi te las pe tine să o descoperi.

Crocodile farm din insula Palawan
Crocodile farm din insula Palawan