Amsterdam este capitala Olandei dar și cel mai populat oraș din țara morilor de vânt, însă de câteva decenii bune, Amsterdam a devenit un foarte interesant oraș turistic, printre primele cinci destinații preferate ale europenilor, veniți aici să își petreacă vacanțele. De altfel, cifrele vorbesc de la sine: aproape cinci milioane de turiști sosesc în oraș în fiecare an și aici nu îi punem la socoteala pe cei ce nu stau decât o zi, altfel cifra totală s-ar duce undeva spre 20 de milioane de vizitatori.

Amsterdam cu Canal District văzut de sus
Amsterdam cu Canal District văzut de sus

Deși este un oraș cu un pronunțat caracter turistic, iarna nu este anotimpul ideal pentru a o vizită în Amsterdam. În decembrie zilele nu au decât opt ore iar ianuarie și februarie sunt lunile cele mai friguroase cu valori între 0 și 5 grade celsius. Însă lucrurile se schimbă vara, când media este în jur de 22 de grade Celsius, numai bună pentru a descoperi Amsterdam la pas ori pedalând pe o bicicletă închiriată.

Apa canalelor creează un efect unic
Apa canalelor creează un efect unic

Amsterdam, atractiv și neobișnuit

Dacă ajungeți aici trebuie neapărat să vizitați orașul. Ca o curiozitate, capitala Olandei are circa 7000 de clădiri istorice înregistrate iar aspectul majorității zonelor a rămas neschimbat încă din secolul XIX, mai ales că în al Doilea Război Mondial, când majoritatea capitalelor europene au avut de suferit, Amsterdam a fost cruțat. Iar una dintre cele mai interesante zone de vizitat este Districtul Canalelor, o arie concentrică de canale construite în secolul XVII de către clasa bogată a orașului. Iar de-a lungul fiecărui canal, ce îndeplinea și un important rol comercial, există mai multe poduri cu elemente mobile ce permiteau trecerea navelor.

Nimic mai frumos decât Amsterdam pe timp de noapte
Nimic mai frumos decât Amsterdam pe timp de noapte

Iar pentru a contribui la aspectu-i deosebit, Amsterdam se mai laudă și cu nu mai puțin de opt mori de vânt. Și dacă vi se pare ciudat să vedeți mori de vânt într-un oraș, probabil că așa este. Doar că ele nu au fost mereu în interiorul ci dincolo de zidurile acestuia și au fost integrate în peisajul urban doar în ultimul secol, odată cu extinderea capitalei.

Un oraș clasic dar și multicolor
Un oraș clasic dar și multicolor

Amsterdam se laudă cu un număr impresionant de muzee și galerii de artă unde sunt expuse, printre altele, multe din lucrările celui mai important pictor impresionist olandez: Vincent van Gogh. Alături de propriile colecții olandeze mai există o ramură a celebrului Ermitaj rus iar pentru cei ce doresc să descopere o pagină tristă din propria-i istorie, orașul pune la dispoziție chiar și un muzeu al Annei Frank. Per total, aici puteți găsi cam orice tip de spațiu expozițional v-ar trece prin gând ce acoperă absolut toate domeniile posibile.

Vas de croazieră pe canal
Vas de croazieră pe canal

Dacă vă plac canalele din Amsterdam, puteți să vă înscrieți pentru o croazieră pe unul dintre ele. Veți avea un ghid care să vă prezinte împrejurimile și cel puțin o oră de navigație deosebit de interesantă.

Capitala Olandei...cu multă apă
Capitala Olandei…cu multă apă

Desigur, mai există un motiv pentru care Amsterdam-ul este așa de faimos. Autoritățile de aici au manifestat de-a lungul timpului o atitudine tolerantă și progresistă. Prostituția este legalizată iar drogurile ușoare pot fi distribuite și consumate în așa numitele Cafenele (Coffeeshop, a nu se confunda cu Caffe, care chiar sunt cafenele în sensul clasic al cuvântului). Totuși o vizită în Amsterdam poate fi o oportunitate de a vă petrece concediul cu toată familia, departe de asemenea ispite, într-unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei.

Red Light District, nu tocmai locul în care să vă doriți să ajungeți
Red Light District, nu tocmai locul în care să vă doriți să ajungeți
Canal din Amsterdam noaptea
Canal din Amsterdam noaptea