Cetatea Făgăraș este probabil cea mai mare atracție turistică din Țara Făgărașului și chiar nu ar trebui să o ratați dacă treceți pe aici. În trecut această construcție a jucat rolul unei fortărețe dar a fost și închisoare. Și nu vorbim aici de genul de închisoare modernă ci mai degrabă de o temniță medievală cu tratamente violente aplicate deținuților. Dar desigur, asta e în trecut iar acum edificiul mai amintește de acele vremuri doar prin prisma inscripțiilor făcute de deținuți pe pereții fostelor celule.

Intrarea
Intrarea

Cetatea Făgărașul și istoria ei

Există unele legende care spun că de aici, de la Cetatea Făgărașului ar fi plecat însuși Negru Vodă în încercarea de a întemeia Valahia. Dar dacă legendele au o reputație deosebită pentru că sunt imprecise și prea puțin credibile (mai mereu), cu datele istorice e altă poveste. Conform relatărilor scrise, lucrul la Cetatea Făgărașului a început prin secolul XI. Desigur, la început fortificația era din lemn iar în jurul ei se întindea un șanț de dimensiuni respectabile. Din păcate lemnul nu face casă bună cu flăcările, așa că după un incendiu în secolul XIII, cetatea este reconstruită, de această dată din niște materiale mult mai durabile: piatră și cărămidă.

Imaginea unui loc plin de povești triste
Imaginea unui loc plin de povești triste

Totuși, deși Cetatea Făgărașului este atestată documentar din nou prin secolul XV, ca fortificație și punct militar de apărare, abia în secolul XVII construcția ajunge la forma și dimensiunile actuale, după mai multe extinderi succesive. Din această perioadă datează lucrările ordonate de Gabriel Bethlen care a impus un anumit stil modern pentru acea vreme apelând la un grup de arhitecți italieni care au întocmit planul de renovare a fortăreței.

Cetatea Făgărașului și șanțul exterior
Cetatea Făgărașului și șanțul exterior

Sărind puțin în timp, descoperim că în secolul XVIII, Cetatea Făgărașului, la fel ca toată Transilvania, intră sub stăpânire austro-ungară. Bine, că de spus îi spunea protectorat, dar tot stăpânire era. Ceea ce contează însă pentru noi e faptul că Cetatea este transformată din punct administrativ al regiunii în închisoare. Și cum o nenorocire nu vine niciodată singură, nefericiții închiși aici au apucat să ”guste” din torturile unui regim care nu știa nimic de drepturile omului. Iar după un nou salt de două secole putem descoperi din nou cum că nici comuniștii nu au ratat ocazia de a folosi acest loc pentru același scop ca și imperiul hapsburgic. Astfel, din 1948 până prin 1960, aici a funcționat o închisoare politică căreia i-au gustat amarul mulți dintre intelectualii transilvăneni ai vremii și nu numai. Însă aici s-a oprit totul. Azi clădirea mai ascunde în el obiecte de tortură ca fecioara de fier sau urme ale atrocităților săvârșite aici precum sicriele din Sala Dietei dar atât.

Natura pare să aline tristețea locurilor
Natura pare să aline tristețea locurilor

Cetatea Făgărașului nu este chiar un loc cu care să ne mândrim ca națiune, dar pentru că a fost inițial o cetate adevărată și pentru că aici funcționează acum Muzeul Țării Făgărașului, locul se merită vizitat și este, cum spuneam, principala atracție din țara Făgărașului. Și în mod ciudat, deși locul păstrează cu el niște amintiri foarte dureroase, s-ar putea să descoperiți venind aici ditamai nunta, căci Cetatea Făgărașului este unul dintre locurile unde se pot ține nunți în Făgăraș.

Istoric
Istoric