Formaţiunile naturale par a fi cele care îi impresionează cel mai mult pe turişti, acele capodopere care te lasă fără cuvinte. În această categorie se încadrează perfect Giant’s Causeway, un orizont unic constituit din cele peste 40 000 de coloane de bazalat interconectate. Unicele formaţiuni sunt rezultatul unor procese 100% naturale, o erupţie vulcanică ce a avut loc acum 60 de milioane de ani a produs acest efect nemaiîntâlnit.

Giant's Causeway, o regiune unică!
Giant’s Causeway, o regiune unică! / Foto: www.wallpaperdownloader.com

Giant’s Causeway se află în Irlanda de Nord, în imediata apropiere a oraşului Bushmills. Anul 1986 este momentul în care Patrimoniul Mondial UNESCO recunoaşte oficial unicitatea renumitelor formaţiuni şi din acest moment zona avea să devină mult mai bine protejată decât înainte. Marea majoritate a coloanelor sunt hexagonale, dar te poţi convinge singur că există şi formaţiuni cu 4, 5, 7 sau chiar 8 feţe. Înălţimea coloanelor variază de la câţiva centimetri, până la 12 metri, lava solidificată atingând uneori impresionanta grosime de 28 de metri.

Giant's Causeway, o capodoperă a naturii
Giant’s Causeway, o capodoperă a naturii / Foto: www.flashyourweb.com

Descoperirea Giant’s Causeway a fost un evement care schimbat percepţia omului cu privire la forţa naturii, anul 1693 este momentul în care Royal Society prezintă un documentar amplu cu privire la tot ceea ce înseamnă această regiune unică. În acel moment, populaţia din întreaga lume a aflat numeroase informaţii cu privire la coloanele ciudate de pe teritoriul Irlandei, mulţi dorindu-şi încă de pe atunci să vadă cu ochii lor o nouă minune a lumii. Regiunea Giant’s Causeway începe să devină tot mai populară odată cu trecerea timpului, pictorii ilusrează în operele lor impozantele coloane, iar prozatorii şi poeţii pun în centrul imaginaţiei lor formaţiunile inedite de pe teritoriul Irlandei.

Cea mai înaltă dintre coloane are 12 metri
Cea mai înaltă dintre coloane are 12 metri / Foto: acrossthepondjourneys.blogspot.com

Giant’s Causeway începe să câştige mai multă popularitate undeva la începutul secolului al XIX-lea, atunci când zona devine mai uşor de accesat prin intermediul liniilor de tramvai de abia instalate. Primii turişti străini au posibilitea de a se plimba de-a lungul coloanelor cenuşii, de a le atinge şi de a le studia formele bizare. Nu a mai fost decât un singur pas până la supraaglomerarea zonei, tot mai mulţi turişti din toate colţurile lumii încep să-şi arate interesul faţă de tot ceea ce înseamnă Giant’s Causeway.

Coloritul renumitelor coloane se schimbă în funcţie de lumină
Coloritul renumitelor coloane se schimbă în funcţie de lumină / Foto: newdesktopwallpapers.info

Fiecare dintre cele peste 40 000 de coloane cenuşii are ceva special, însă este clar că nu vei putea să le admiri pe toate. Turiştii disting pe suprafaţa coloanelor diverse expresii faciale, forma unor obiecte, majoritatea spun că au văzut forma clară a unor ochi. Giant’s Causeway rămâne o curiozitate pentru vizitatori, mulţi dintre ei se plimbă uimiţi pe suprafaţa fostului vulcan din dorinţa de a-i testa rezistenţa.

Giant's Causeway, rezultatul proceselor naturale care au sculptat lava unui fost vulcan
Giant’s Causeway, rezultatul proceselor naturale care au sculptat lava unui fost vulcan / Foto: bingwallpaper.com

Aşadar, Giant’s Causeway este o altă minune a naturii, o reală capodoperă pe care nici cel mai bun artist nu ar fi reuşit să o sculpeteze în această formă uluitoare.