Zakopane este un mic orășel din sudul extrem al Poloniei, o locație pitorească ce se regăsește chiar la poalele Munților Tatra. La momentul actual, regiunea este o destinație turistică populară pentru iubitorii de ski și alpinism, dar și o zonă relaxantă unde peisajele unice sunt de-a dreptul uimitoare.

Zakopane, un ținut unic mai ales în timpul iernii
Zakopane, un ținut unic mai ales în timpul iernii / Foto: www.panoramio.com

Zakopane se află la o altitudine medie cuprinsă între valorile de 800-1000 metri, orășelul mai este supranumit și “Capitala de iarnă a Poloniei”, fapt datorat supraaglomerării din timpul sezonului rece. Primul document oficial care atestă existența zonei datează din anul 1676, atunci când manuscrisele vremii caracterizau regiunea ca fiind un mic sat cu 46 de locuitori. Astăzi, regiunea este populată de o sumedenie de case de vacanță, în general sunt proprietăți ale polonezilor, care aleg să se relaxeze în zonă în weekend-uri sau în concedii.

Crestele înalte sunt perfecte pentru drumeții montane
Crestele înalte sunt perfecte pentru drumeții montane / Foto: contour-map.blogspot.com

Ultimele statistici de specialitate arată că aproximativ 250 000 de turiști străini vizitează anual această stațiune plină de farmec, mulți dintre ei străbat mii de kilometri doar pentru a se bucura de frumusețile zonei. Creste Munților Tatra sunt o încântare pentru turiștii dornici de aventură, există o mulțime de trasee perfecte pentru drumeții în natură. Acestea sunt marcate în funcție de gradul de dificultate, iar doritorii pot alege să-și pună limitele la încercare în funcție de condiția fizică pe care o au.

Zakopane, Polonia
Zakopane, Polonia / Foot: www.hotel.info

În jurul Crăciunului stațiunea se transformă într-un adevărat furnicar, mii de turiști ajung în zonă, în special pentru a se bucura de ski. Există multe pârtii de ski bine amenajate după ultimele standarde în domeniu, marcate în funcție de gradul lor de dificultate. În regiune sunt multe centre de închirieri de echipamente de ski și profesori gata pregătiți să te ajute să deslușești tainele sporturilor de iarnă.

Plimbările cu telescaunul oferă o priveliște de ansamblu a întregii regiuni
Plimbările cu telescaunul oferă o priveliște de ansamblu a întregii regiuni / Foto: www.panoramio.com

Dacă ideea de a te aventura pe zăpadă nu-ți surâde, trebuie să știi că există alternative. Priveliștea zonei este absolut fermecătoare și dacă vrei să ai parte de o imagine de ansamblu a tot ceea ce înseamnă Zakopane, atunci poți opta pentru un tur complet cu telecabina sau cu telescaunul. De sus, întreaga stațiune arată cu totul altfel, astfel o poți admira din toate unghiurile.

Arhitectura specific poloneză conferă zonei un farmec aparte
Arhitectura specific poloneză conferă zonei un farmec aparte / Foto: www.journeywithjason.com

Străzile orășelului sunt o sursă infinită de magazine, restaurante și cafenele cochete, locuri unde poți petrece clipe relaxante alături de cei dragi. Cultura regiunii este foarte vastă, cu o arhitectură bogată, o gastronomie unică, toate completate de veselia poporului polonez care se distinge cu ușurință prin intermediul spectacolelor de divertisment care au loc frecvent.

Odată cu lăsatul serii, întreaga zonă este învăluită în lumină
Odată cu lăsatul serii, întreaga zonă este învăluită în lumină / Foto: sumfinity.com

Cea mai bună perioadă de a vizita această mica stațiune din sudul Poloniei, este în timpul Sărbătorilor de Iarnă, celebrate în stil traditional cu dansuri, sănii trase de cai și celebra friptură de miel gătită în stil polonez.