Cheile Nerei-Beuşniţa sau Grădina Edenului din România

Cheile Nerei-Beuşniţa sau Grădina Edenului din România

Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa

Dacă eşti iubitor al naturii şi al frumosului şi ai puţină condiţie fizică, înseamnă că eşti pregătit pentru o călătorie spre Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa. Aici vei fi fascinat de frumuseţea Cheilor Nerei a Cascadei Beuşniţa, a Lacului Dracului şi a Lacului Ochiul Beiului.

Cheile Nerei

În Cheile Nerei, ai impresia că ai călătorit înapoi în timp in ai ajuns cumva în Grădina Edenului. Atât de frumos arată aici natura, pare nealterată şi stăpânită de sălbaticie. Vei descoperi apele reci şi învolburate ale râului Nera, păduri uriaşe, stânci impunătoare, peşteri, cascade şi lacuri hipnotizante. Aici găseşti tot cea re natura mai bun şi mai frumos.

Cheile Nerei, Beuşniţa
Cheile Nerei, Beuşniţa

Lacul Ochiul Beiului şi legenda

Lacul Ochiul Beiului este un lac carstic natural care te va vrăji prin albastrul pur al apei sale şi prin cadrul minunat în care se află, Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa . Este un lac care nu îngheaţă niciodată datorită izvorului care îl alimentează cu apă în permanenţă, de aceea vei avea surpriza să vezi pe luciul său raţe sălbatice şi stârci în orice anotimp. Pe fundul lacului câţiva păstrăvi ce se plimbă de ici colo îţi vor atrage privirea pentru o clipă.

Lacul Ochiul Beiului
Lacul Ochiul Beiului

Este situat în Munţii Aninei, pe valea Râului Beu la intâlnirea cu râul Beuşniţa, are o adâncime maximă de 3,6 metri şi un diametru de 15 metri. Un lac mic ai putea spune, însă deosebit de frumos şi plin de mistere. Locuitorii zonei îţi vor spune nerăbdători  mai multe legende cu tâlc despre acest lac. Prima ar spune că lacul s-a format din lacrimile unui tânăr bei care a plâns amarnic după ce a necinstit o fată care apoi s-a sinucis. O alta ar spune că aceste ţinuturi au fost stăpânite de un paşă rău care avea un fiu extraordinar de frumos cu ochii albaştri ca cerul, fiu care s-a îndrăgostit de o valahă contrar voinţei tatălui. Paşa a ucis fata, tânărul a plâns atât de mult încât s-a format un lac, iar ulterior s-a sinucis. Te las să le descoperi pe celălalte la faţa locului, au cu totul alt farmec acolo!

Lacul Ochiul Beiului, Parcul Naţional Cheile Nerei-BeuşniţaLacul Ochiul Beiului, Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa
Lacul Ochiul Beiului, Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa

 

Cascada Beuşniţa

Este situată la vreo 20 de minute de urcat dinspre Lacul Ochiul Beiului şi are o cădere a apei de  aproximativ 12-15 metri, fiind astfel cea mai mare şi spectaculoasă dintre cele 3 existente în această zonă. Şi aceasta face parte din rezervaţia naturală a Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa. Efectul vizual creat de căderea apei împreună cu foşnetul apei crează un fenomen unic şi extraordinar de atractiv ce-ţi tai răsuflarea.

Cascada Beuşniţa, Cheile Nerei
Cascada Beuşniţa, Cheile Nerei

Lacul Dracului

Lacul Dracului este un lac carstic format în regiunea Munţilor Locvei, situat pe malul stâng al Nerei şi s-a format în urma prăbuşirii unei peşteri. Are o suprafaţă de peste 700 de metri pătraţi şi o adâncime de 9 metri, ceea ce îl face cel mai mare lac carstic din ţară. Culoarea apei este impresionantă, un albastru-verzui care te va ademeni să faci o baie binemeritată, însă ai grijă, există numeroase legende care spun că lacul nu are fund, iar cei ce sar în el nu se mai întorc niciodată!

Lacul Dracului, cel mai mare lac carstic din ţară
Lacul Dracului, cel mai mare lac carstic din ţară

Poţi ajunge foarte uşor în Sasca Montană plecând din Bucureşti pe traseul: Bucureşti – Piteşti – Slatina – Craiova – Filiaşi – Drobeta Turnu Severin – Orşova – Moldova Nouă – Sasca Montană. Din Sasca Montană până la Lacul Beului, vei parcurge un traseu marcat. Vei merge pe o  potecă numită „La Tunele ” unde vei trece prin şase tunele scurte şi vei ajunge în vreo 30 de minute la locul mult dorit. Chiar vei simţi că eşti într-o rezervaţie naturală!

Poteca "La tunele" din Cheile Nerei
Poteca „La tunele” din Cheile Nerei