Bulgaria este o țară superbă ce impresionează cel mai mult prin plajele sale întinse, bine amenajate și prețurile accesibilie pentru toată lumea. În Sofia, capitala Bulgariei se regăsește un edificiu uimitor, catedrala ortodoxă Alexander Nevsky, un foarte bun exemplu de arhitectură neo-bizantină. Catedrala Alexander Nevsky este unul dintre cele mai mari lăcașe de cult ortodoxe din întreaga lume, un simbol al Sofiei și o atracție turistică primară.

Fabuloasa construcție este vizibilă din aproape orice punct al orașului
Fabuloasa construcție este vizibilă din aproape orice punct al orașului / Foto: www.sofia-guide.com

Catedrala Alexander Nevsky ocupă o suprafață totală de 3170 de metri pătrați, în incinta clădirii se pot ruga în același timp un număr de 10 000 de credincioși. Cupolele suprapuse ale edificiului sunt vizibile din aproape orice punct al orașului și crează un cadru unic. Înălțimea totală a fabuloasei construcții ajunge la 53 de metri, ia cele 12 clopote vestesc sărbătorile mari și au rolul de a-i chema pe credincioși la slujbele religoase. Cupola centrală a Catedralei Alexander Nevsky este placată cu aur, nuanța strălucitoare oferă clădirii alte dimsiuni atunci când soarele strălucește cu putere.

Catedrala este plăcut iluminată în timpul nopții
Catedrala este plăcut iluminată în timpul nopții / Foto: www.layoverguide.com

Piatra de temelie a acestei capodopere arhitecturale este pusă în anul 1882, dar planuri cu privire la construcția Catedralei Alexander Nevsky au existat încă din 1879. Edificiul a fost construit în memoria soldaților ruși care au luptat cu onestitate în timpul războiului ruso-turc dintre anii 1877-1878. O armată de oameni formată din bulgari, austro-ungari, ruși și alte naționalități au dus la transformarea în realitate a proiectului pus pe hârtie, datorită lor ne putem bucura astăzi de una dintre cele mai frumoase catedrale din întreaga lume. Artiști, arhitecți și lucrători au creat Catedrala Alexander Nevsky, creând o lucrare fără precedent în inima Sofiei.

Interiorul este alcătuit dintr-o mulțime de obiecte interesante
Interiorul este alcătuit dintr-o mulțime de obiecte interesante / Foto: www.imperatortravel.ro

Dacă exteriorul este frapant, interiorul impreasionează cu piesele unice comandate special, aduse din mai multe colțuri ale lumii. Piesele de marmură și corpurile de ilumat au fost create în Munchen, elementele metalice în Berlin, porțile la Viena , iar mozaicurile au fost expediate din Veneția. La momentul actual, Catedrala Alexander Nevsky este cel mai vizitat obiectiv turistic din Sofia, orice turist, indiferent de naționalitate, sex sau religie se poate bucura de frumusețea acestui edificiu unic.

În timpul sărbătorilor importante, zona se supraaglomerează
În timpul sărbătorilor importante, zona se supraaglomerează / Foto: www.theapricity.com

În jurul Catedralei Alexander Nevsky sunt concentrate și alte edificii importane ale Sofiei, o alee imensă crează un fel de scut de protecție în jurul frumoaselor clădiri. Dacă ai mai mult timp, mai poți vizita și Monumentul Soldatului Necunoscut, Academia de Științe, Parlamentul, cât și Galeria Națională de Artă. Catedrala Alexander Nevsky devine arhiplină în timpul sărbătorilor religioase așa cum sunt Paștele și Crăciunul, credincioșii iau parte cu drag la aceste slujbe importante.

Edificiul multicolor este un simbol al Sofiei
Edificiul multicolor este un simbol al Sofiei / Foto: www.poxteer.com

Așadar, Catedrala Alexander Nevsky este un lăcaș de cult impunător, edificiu care surpinde atât prin arhitectura sa, cât și prin interiorul deosebit.