Palatul Peterhof, aur și fântâni la curtea lui Petru cel Mare

Palatul Peterhof, aur și fântâni la curtea lui Petru cel Mare

Palatul Peterhof, Rusia
Palatul Peterhof, Rusia . Foto: www.eventstravel.net

Saint Petersburg este un oraș minunat, tot aici se află o construcție magnifică, Palatul Peterhof, ridicat la ordinul țarului Petru cel Mare. Uimitorul ansamblu alcătuit din edificii și grădini bogate este deseori comparat cu celebrul Versailles, frumusețea complexului arhitectural este recunoscută oficial și de Patrimoniul Mondial UNESCO. Începutul secolului al XVIII-lea este momentul în care construcția pe care Petru cel Mare a visat-o începe să prindă contur, pe o suprafață de aproximativ 600 de hectare se regăsesc în jur de 30 de pavilioane și palate menite să arate puterea și bogăția poporului rus de la acel moment.

Statuile și fântânile arteziene crează un cadru aparte
Statuile și fântânile arteziene crează un cadru aparte / Foto: commons.wikimedia.org

Complexul arhitectural se află la doar 25 de kilometri distanță de Saint Petersburg și în ultimii ani zona este luată cu asalt de către turiștii dornici să vadă aceste construcții remarcabile.  Edificiul principal este denumit simplu Marele Palat și a fost ridicat în perioada cuprinsă între anii 1714 și 1721 de către arhitectul Jean Baptiste le Blond ce urmat întocmai indicațiile precise ale țarului rus. Acesta și-a dorit o vilă mare cu două etaje și două aripi, dar construcția avea să se extindă și mai mult pe parcursul domniilor succesorilor lui Petru cel Mare. Și interioarele au suferit modificări, fiind redecorate în stil baroc, dar camera de studiu a țarului a rămas intactă.

Camerele interioare se armonizează perfect cu exteriorul
Camerele interioare se armonizează perfect cu exteriorul / Foto: www.travelblog.org

Interiorul Marelui Palat este într-o armonie perfectă cu exteriorul, camerele luxuriante crează uimire în rândul miilor de vizitatori din toate colțurile lumii. Cea mai frumoasă și mai spațioasă dintre toate este Sala de Bal, a cărei pereți sunt formați din ferestre și oglinzi ce crează iluzia optică de spațiu mai mare. Printre camerele interioare se remarcă și Sala Picturilor, alcătuită dintr-o vastă expoziție de portrete, dar și două camere de studiu decorate în stil chinezesc.

Fântâna lui Samson
Fântâna lui Samson / Foto: aenarion45.deviantart.com

Domeniul Peterhof este structurat în trei parcuri separate, denumite Parcul de Sus, Parcul de Jos și Alexandriapark. Parcul de Jos este cel mai vizitat dintre ele, aici se regăsesc numeroase fântâni și sculpturi, inclusiv Marea Cascadă, elementul care îi fascinează pe turiști. Marea Cascadă este de fapt piesa de rezistență a întregului ansamblu arhitectural, o cascadă imensă pornește de la baza construcției principale și ajunge până la Golful Finic. Apa provine dintr-un izvor natural din apropiere, iar întreg aspectul conduce și mai mult spre ideea că punctul de ispitație al întregului complex a fost Palatul Versailles și grădinile sale splendide. În centrul deosebitei cascade se regăsește Fântâna lui Samson ce-l înfățișează pe eroul biblic ținând deschise fălcile unui leu. Statuia a fost construită ca un simbol veșnic al victoriei Rusiei în fața Suediei la Poltava.

Marea Cascada
Marea Cascada / Foto: kathrynwarmstrong.wordpress.com

Palatul Peterhof este un ansamblu uimitor, emblema bogăției și puterii de care poporul rus a dat dovadă încă din cele mai vechi timpuri.