Bucovina este una din regiunile istorice ale României, o zonă cu un trecut încărcat ce și-a dobândit liniștea abia după unirea cu țara mamă România. Astăzi Bucovina se împarte între România, incluzând orașe precum Câmpulung Moldovenesc, Suceava, Gura Humorului, Rădăuți, Suceava sau Vatra Dornei și Ucraina cu localități ca Cernăuți, Cozmești, Sadagura sau Vijnița. Denumirea de Bucovina a început să fie folosită de prin 1774 și înțelesul ei este de de Țara Fagilor căci în slavă Buk înseamnă fag.
Bucovina, pământ plin de istorie
Deși inițial a făcut parte din Principatul Moldovei, Bucovina a fost anexată în 1774 de către Imperiul Habsburgic. Astfel, în 1849 se naște Ducatul Bucovinei, regiune administrativă dependentă de imperiu dar cu o oarecare autonomie. Și cu toate că la 1 decembrie 1918 întreaga zonă se întoarce în sânul țării, partea ei de Nord este ulterior anexată în 1940 de URSS ca urmare a nefastului pact Ribbentrop-Molotov care a mai rupt din trupul țării Basarabia și Ținutul Herța.
Astăzi Bucovina nu mai este decât parte din ceea ce era odată, suprapunându-se cu aproximație județului Suceava și acoperind o zonă din Carpații Orientali și Podișul Sucevei. Dar aici, peisajul este de o rară frumusețe iar climatul este unul foarte plăcut cu temperaturi contrastante între iarnă și vară dar care se mențin în limite mai mult decât acceptabile.
Relieful este variat și coboară treptat din zonele montane, respectiv de pe versanții estici ai Carpaților Orientali spre zonele de colină ale Subcarpaților și mai departe spre zonele înalte ale Platoului Moldovei.
Bucovina este remarcabilă pentru că de-a lungul teritoriului său s-au scris sute de pagini de istorie iar locurile înglobează tradiții și obiceiuri seculare. Întreaga regiune este plină de biserici și mânăstiri extraordinare, renumite pentru picturile lor interioare și exterioare dar tot aici se mai găsesc și câteva cetăți, ctitorii medievale de mare valoare istorică.
Este foarte interesant de remarcat că Mânăstirile din Nordul Moldovei, piese din patrimoniul internațional al UNESCO, sunt recunoscute nu doar pentru vechimea lor ci și pentru scenele pictate aici. Majoritatea au fost construite în vremea domnitorilor Petru Rareș și Ștefan cel Mare, adică între secolele XV – XVI însă ele s-au transformat într-un obiectiv turistic deosebit doar după ce s-a dus vestea în legătură cu picturile de aici. Albastrul de Voroneț sau Verdele de Sucevița au devenit obiect de studiu pentru specialiști iar compozițiile grafice excepționale ce redau scene biblice sau istorice au fost îndelung studiate. Spre exemplu, la Humor există o scenă a cuceririi Constantinopolelui iar la Voroneț putem întâlni atât Geneza cât și Judecata de Apoi în timp ce pe pereții Mânăstirii Humor există o scenă ce descrie Scara Virtuților.
Bucovina, tărâmul naturii
În Bucovina se află cel mai mare masiv vulcanic din România. Masivul Călimani are 2102 metri înălțime și prezintă un spectaculos sistem de culmi muntoase așezate paralel, respectiv Obcinile Bucovinei și tot aici se mai găsește și Depresiunea Dornelor, cunoscută pentru apele ei minerale. De fapt, în Bucovina se cunosc foarte multe izvoare de ape minerale, cele mai multe aflându-se în exploatare în regiuni precum Vatra Dornei sau Poiana Negrii. Iar în preajma lor au apărut stațiuni balneo-climaterice foarte populare cum ar fi Vatra Dornei sau strict climaterice: Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului.
Ca estimare, peste 52% din suprafața Bucovinei este acoperită cu păduri, din care aproape 80% sunt rășinoase (brad, molid) iar restul foioase. Astfel, pădurile dese au fost și rămân în continuare zone extraordinare, unde natura s-a păstrat neschimbată vreme de sute de ani. Nici nu este de mirare având în vedere că aici avem nu mai puțin de 20 de rezervații naturale: rezervații forestiere, rezervații floristice și chiar rezervații mixte, toate fiind arii protejate unde este interzisă acțiunea omului.
Fauna de aici este una cu o importantă valoare cinegetică. În pădurile din Bucovina se găsescurși, cerbi carpatini, râși, lupi, vulpi, hermine, dihori, cocoși de munte și de mesteacăn, corbi, acvile sau bufnițe. Și pentru că locul a fost protejat de interveția umană, aici natura poate fi observată în toată frumusețea ei.
Există numeroase obiective turistice în Bucovina, prea multe pentru a fi înșirate într-un singur articol, însă dintre ele vom menționa doar câteva, cele ce ar putea fi considerate ca cele mai importante.
În primul rând, Bucovina este locul mânăstirilor din Nordul Moldovei, despre care am mai vorbim. În afară de acestea, în Suceava există Cetatea de Scaun a Domnitorului Ștefan cel Mare, o fortificație care, la vremea ei a reușit să reziste asediului turcesc al lui Mahomed al II-lea cuceritorul Constantinopolelui dar tot în Suceava mai găsim și Muzeul Etnografic al Bucovinei, un loc unde puteți învăța mai multe despre obiceiurile, tradițiile și arhitectura gospodăriilor sucevene.
Curtea Domnească din Suceava este locul în care funcționează Muzeul Național al Bucovinei, o instituție profilată pe expoziții de istorie și arhologie deosebit de relevante pentru trecutul acestei regiuni. Iar dacă ajungeți aici, nu ratați vestita Sală a Tronului, unde a fost refăcută Sala de unde Ștefan cel Mare își conducea țara. Aici veți vedea nu doar decoruri istorice extraordinare ci și personaje în mărime naturală: Ștefan cel Mare, boierii din Sfatul Domnesc sau răzeși care, prind viață prin intermediul sunetelor și luminilor.
Salina Cacica este un alt motiv pentru a vizita Bucovina. Aici a fost deschis primul muzeu de istorie și arheologie subteran. Este vorba de Muzeul Sării din Bucovina, un loc fantastic unde nu numai că puteți admira o fascinantă expoziție muzeală dar vă puteți bucura și de numeroase manifestări culturale periodice cum ar fi lansări de cărți sau seri de muzică clasică.
Iar când ieșiți din subteran, vă puteți îndrepta spre localitate Moldovița, locul de unde puteți lua trenul. Și nu orice tren ci chiar celebra Mocăniță, trenul de cale ferată îngustă a cărui locomotivă cu aburi tractează vagoane de dimensiuni reduse pentru turiști. Este o experiență memorabilă atât prin farmecul trenului în sine cât și datorită frumuseții locurilor pe care le parcurge.