Pentru cei ce nu au fost vreodată pe tărâmurile Scoției: nu știți ce ați ratat! Cele mai pitorești imagini și cele mai „acasă” peisaje se găsesc aici, într-un tărâm departe de România, pe care doar cei care își doresc cu adeăvărat să îl vadă îl vor vedea. Unul din orașele de seamă ale Scoției (deși mai puțin cunoscut publicului larg) este Dumfries, un colț de rai neexplorat – și bine că nu e explorat, de vreme ce știm foarte bine cât de mult rău poate face uneori neghiobia unor turiști.

abatie din Dumfries
ruine ale unei abati

    Numele de Dumfries vine, probabil, de la scoțianul-galic Dun Phris și este un târguleț dar și fost  burg roial sub conducerea Dumfries și Galloway, ceea ce reprezintă un fel de județ al Scoției. În limbaj popular, Dumfries mai este cunoscut și ca Queen of South (Regina Sudului) numele venindu-i din alăturarea coordonatelor georgrafice raportate Scoției, cât și a faptului că e un orășel, deși mic, dar important al aceleiași țări.

orasul Dumfries
coasta Dumfries

Originile Dumfries-ului

Unii istorici spun că acest oraș-târg ar fi înflorit în perioada romană. Aceste informații sunt, de asemenea întărite de faptul că există multe cântece de luptă ce descriu asemenea trecutul Dumfries, mai târziu având legături puternice chiar și cu Regele Arthur, care, se spune că ar fi purtat aici multe războaie religioase de cucerire. Însă, revenind la perioada de început a acestui oraș (sau, cel puțin perioada cunoscută ca fiind cea de început), după plecarea romanilor din Dumfries, se spune sau presupune că această localitate a fost populată de scoți, saxoni, bretoni, danezi. ș.a.m.d.

Dumfries, oras de poveste
casa din Dumfries

Peisajele din Dumfries

    Aici este locul în care să îți petreci toată vara! Aici este locul unde să-ți petreci o bună perioadă din an, chiar. Se spune că în zilele noastre, departe de istoria zbuciumată a acestui loc, ce cuprinde bătălii de cucerire, războiare religioase și de orgolii, ș.a.m.d., în Dumfries oamenii sunt calzi și buni, iar peisajele stau ca drept mărturie a bunătății lor. Casele din Dumfries, veți observa că sunt toate casele au un pitoresc aparte pe care îl vei întâlni rareori în alte părți. De asemenea, de pe celebrele „Costaline” poți vedea oceanul și poți admira farurile plasate romantic pe malurile înalte.

    Ca drept dovadă că Dumfries-ul e un oraș ce are încă mari legături cu istoria sa e de remarcat că pe teritoriul său se vor găsi ruinele a multor cetăți, castele cât și medievale abații ce te trimit parcă în lumea lui E. A. Poe. Iată cum în unele zone ale lumii istoria este mai vie ca niciodată și cum se simte prin toți porii. Este suficient să te duci într-una din bibliotecile locale ale Dumfries și vei afla mai multe informații decât ai nevoie în legătură cu aceste oraș minunat. Povești dintr-un trecut nu tocmai îndepărtat îți pot povesti chiar și bătrânii acestui loc, ce au văzut și au auzit multe decât ți-ai putea tu vreodată închipui. La fel de frumoase povești îți pot spune chiar și preoții vechilor biserici reformate sau catolice.

imagine veche din Dumfries
imagine veche

Concluzia e că în Dumfries este locul ideal de vacanță, dacă îți dorești ceva liniștit, fără prea mari bătăi de cap, ceva din care chiar să înveți ceva. Pentru mai multe informații privind metodele de a ajunge în Dumfries, a se consulta orarele companiilor aeriene (pentru că aceasta nu este doar cea mai viabilă variantă, însă și singura care să nu dureze o veșnicie).