Există momente în viață când dorim să ne aflăm într-un loc liniștit unde putem să ne ordonăm gândurile și să ne reîntoarcem plini de viață și energie. Lăcașele de cult par a fi locul unde omul se destăinuie, unde își expune cele mai ascunse gânduri sau dorințe. Din această categorie face parte și Mănăstirea Hadâmbu aflată la o distanță de 30 de kilometri de Județul Iași, un loc care devine arhiplin mai ales în zilele de sărbătoare.

Biserica veche a Mănăstirii Hadâmbu
Biserica veche a Mănăstirii Hadâmbu

Anul 1659 este momentul în care ia naștere Mănăstirea Hadâmbu, aceasta fiind întemeiată de un boier grec pe numele său Iani Hadâmbul. Astfel, mănăstirea preia numele celui ce a întemeiat-o, purtând pentru totdeauna amprenta gândurilor bune ale acestuia. El decide că o parte din averea sa poate fi cheltuită pe zidirea unui lăcaș de cult, iar acest fapt nu poate decât să ne bucure pentru că astăzi avem onoarea a vizita una dintre cele mai frumoase mănăstiri din țara noastră.

Clopotnița mănăstirii
Clopotnița mănăstirii

Mănăstirea Hadâmbu a fost prădată de mai multe ori, însă din fericire evenimentele din trecut nu au reușit să pună la pământ complexul de edificii. La mănăstire au viețuit mai multe generații de călugări greci, până în momentul în care Domnitorul Alexandru Ioan Cuza îi obligă să părăsească teritoriul lăcașului de cult. După plecarea monahilor greci, Mănăstirea Hadâmbu rămâne închisă pentru o perioadă de 70 de ani și nimeni nu se mai poate bucura de atmosfera unică de aici. Anul 1937 este momentul fericit când mănăstirea este redeschisă și tot atunci se stabilesc la Hadâmbu primii călugări români.

Biserica nouă construită din donațiile credincioșilor
Biserica nouă construită din donațiile credincioșilor

De-a lungul timpului,  Mănăstirea Hadâmbu a suferit multe modificări și reconstrucții fapt datorat și numărului tot mai mare de călugări care decideau că viața monahală este calea pe care doresc să o urmeze pentru tot restul existenței lor. Totuși, un incendiu năprasnic izbucnește la mănăstire pe data de 22 ianuarie 2003, moment în care ard ca o torță 28 de chilii și un tânăr de 17 ani își pierde pre devreme viața. Numeroase cărți și obiecte bisericești de mare valoare ard în totalitate, doar o mică parte dintre ele reușind să fie recuperate.

Zidul din piatră este vechi de sute de ani
Zidul din piatră este vechi de sute de ani

Astăzi, Mănăstirea Hadâmbu este locul spre care se orientează credincioși din toată țara, împrejumirile lăcașului de cult devin arhipline mai ales duminica și în alte zile cu sărbători importante. Aleile înflorite, vorbele starețului, obiectele sfinte, crează o atmosferă specială care aduce liniște sufletească și pune ordine în gânduri. Turiștii rămân uimiți de frumusețea obiectelor religioase, dar și de grija cu care călugării tratează fiecare colț din Mănăstirea Hadâmbu. Aleile sunt tot timpul curățate, dar există și o grijă ca vizitatorilor să nu le lipsească nimic.

Această construcție este locul unde se comercializează fel de fel de obiecte bisericești
Această construcție este locul unde se comercializează fel de fel de obiecte bisericești

Așadar, Mănăstirea Hadâmbu este un loc cu un spirit unic care aduce acel echilibru sufletesc de care fiecare dintre noi are mare nevoie.

Sursă Foto: wikipedia