O călătorie în Goa este o adevărată experiență de viață în care vei descoperi o lume exotică, nebănuit de atractivă, o lume cu multiple fațete ascunse. În Goa vei fi purtat pe ritmurile lente ale genului muzical care a luat naștere aici și care îi poartă numele. O călătorie pe cinste!

Goa – O destinație de vacanță pentru turiști sofisticați

Fiind situat pe coasta vestică a Indiei în regiunea Konan, statul Goa îți va oferi peisaje magnifice în care se întrepătrunde armonios arhitectura splendidă a caselor vechi, a templelor și bisericilor care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Plajele însorite ale statului Goa sunt recunoscute la nivel internațional și te vei putea bucura din plin de ele, în special dacă vei fi aici între noiembrie și februarie.

Biserică ce face parte din patrimoniul UNESCO
Biserică ce face parte din patrimoniul UNESCO

Plajele scăldate de soare și apele limpezi ale Oceanului Indian nu sunt singura atracție a statului Goa. Vei descoperi aici o lume cu o cultură deosebit de bogată și diversă, ce păstrează spiritul și tradițiile vremurilor trecute ascunse cu grijă în temple și clădiri monumentale.

Goa - o destinație foarte apreciată de turiști din întreaga lume
Goa – o destinație foarte apreciată de turiști din întreaga lume

De asemenea, vei descoperi în Goa cele mai frumoase zone naturale pe care India le are. Aceste petice de natură au fost păstrate intacte de către locuitorii satului astfel încât, tu să te poți minuna de ele din plin.

Parcul Național Mollem din Goa
Parcul Național Mollem din Goa

Povestea statului Goa

Goa este cel mai mic stat după suprafață din India și în același timp cel mai bogat având un  PIB pe cap de locuitor cu 50% mai mare decât media. Cel mai dezvoltat sector economic este turismul – 12% din turiștii care vizitează India, aterizează în Goa. Micul stat dispune și de zăcăminte de fier, mangan, siliciu și alte minerale astfel că nu e de mirare că ritmul creșterii economice este cel mai rapid din India.

Plajele din Goa sunt mereu pregătite pentru turiști
Plajele din Goa sunt mereu pregătite pentru turiști

În Goa se vorbesc trei limbi și anume limba konkani, portugheza și engleza. Supranumită și Roma Estului, datorită numeroaselor temple și biserici, în Goa toleranța și libertatea ating cote maxime. Locuitorii sunt extrem de toleranți cu toate religiile lumii, deși majoritatea sunt hinduși, urmați de creștini romano-catolici și câțiva musulmani. La festivalurile religioase participă toți locuitorii indiferent de credința acestora.

Locuitorii din Goa sunt toleranți față de toate religiile lumii
Locuitorii din Goa sunt toleranți față de toate religiile lumii

Alte denumiri ale statului Goa sunt Perla Orientului sau Paradisul Turismului. Se spune că statul indian Goa a fost, conform mitologiei hinduse, creat de Zeul Parashurama care a coborât de Pământ în vremuri străvechi, pentru a da naștere acestui loc.

Zeul Parshurama - creatorul legendar al statului Goa
Zeul Parshurama – creatorul legendar al statului Goa

De-a lungul timpului, satul Goa a fost condus de mai multe dinastii hinduse precum Rashtrakuta, Kadamba, Shilahara sau Chalukya. Goa a fost cucerit și de musulmanii din dinastia Bahamani care au construit somptuosul palat de la Panaji, pe care îl admirăm și în prezent.  Au urmat apoi dominația portugheză până în anul 1961 când satul Goa a trecut sub administrația New Delhi, devenind Teritoriu Unional. Abia în anul 1991 a devenit stat al Indiei.

Goa - cel mai mic și mai bogat stat din India
Goa – cel mai mic și mai bogat stat din India

O vacanță de vis în paradisul mignon Goa

Cu o suprafață de 3.729 de kilometri pătrați și doar 1,5 milioane de locuitori, statul Goa este un mic paradis în care vei petrece o vacanță de neuitat. Inspirat de frumusețea locului, un scriitor local a asociat forma statului cu o jumătate de inimă, cealaltă jumătate aflându-se în interiorul fiecărui locuitor.

În Goa vei găsi un mic paradis
În Goa vei găsi un mic paradis

Dacă iubești plaja, sporturile de apă și plimbările în natură, te vei simți în Goa ca în paradis. Vei găsi numeroase plaje paradisiace, iar printre cele mai frumoase și mai remarcabile plaje sunt: Agonda – unde țestoase își unde an de an ouăle, Arambol, Mandrem, Morjim, Vagador, Anjuna, Baga, Calangute, Sinquerim și Miramar. În partea sudică, cele mai apreciate plaje sunt Majorda, Betalbatim, Colva, Benaulim, Varca, Cavelossim și Paleolem.

Plajă însorită din Goa, India
Plajă însorită din Goa, India

Vei avea ocazia să vizitezi rezervațiile și parcurile naturale din Goa, unde vei admira diferite specii de plante exotice și animale specifice Indiei. Cele mai renumite astfel de locuri sunt Bondla, Mollem și Cotigao unde trăiesc gauri – cea mai mare specie de bovid sălbatic din lume, cerbi , leoparzi și elefanți indieni. Un alt loc minunat este Rezervația Salim Ali care aduce a deltă de mangrove, plină cu păsări.

Rezervația naturală Cotigao din Goa, India
Rezervația naturală Cotigao din Goa, India

Pe ritmuri de trance Goa printre temple și biserici

Goa este împânzită de temple și biserici cu capele de o originalitate remarcabilă. Vei remarca lăcașuri cu diferite influențe religioase, precum cele rămase din timpul franciscanilor, iezuiților, dominicanilor și a carmelitelor. Nu rata vizita la Basilica Bom Jesus, unde se păstrează moaștele misionarului Francisco de Xavier. Acest lăcaș se află printre cele mai mari edificii romano-catolice din Asia.

Basilica Bom Jesus din Goa - unul dintre cele mai mari edificii romano-catolice din Asia
Basilica Bom Jesus din Goa – unul dintre cele mai mari edificii romano-catolice din Asia

Printre cele mai vechi biserici din Goa care te vor cuceri de la prima vedere sunt Biserica Sfântului Francis de Assisi și Biserica Concepției Imaculate. Un alt edificiu religios care îți va atrage atenția este Biserica Sfântului Catejan care se aseamănă foarte mult cu Catedrala Sfântului Petru din Roma, Italia.

Biserica Sfântului Catejan din Goa
Biserica Sfântului Catejan din Goa

O vizită la templele hinduse te va ajuta să înțelegi pe deplin povestea acestui ținut cultural exotic. Temple precum Sri Bhagavati, Brahma, Sri Chandranath, Datta Mandir sau Sri Gopal Ganapati pot fi vizitate în oricare perioadă a anului. Însă cel mai spectaculoase sunt în timpul sărbătorilor religioase hinduse când poți observa, în timpul somptuoaselor și coloratelor ceremonii, trecerea din sacru în profan specific Indiei.

Templul hindus Brahma din Goa
Templul hindus Brahma din Goa

Observând spiritul locuitorilor, vei înțelege mai multe și în ceea ce privește genul de muzică ce s-a născut aici, numit trance Goa. Interesant este că această muzică a apărut pe când Goa era capitala mondială a curentului hippie. În acele timpuri, artiștii atrași de orientalism, au creat acest stil de muzică trance Goa care este o combinație de muzică electronică cu muzică veche indiană sau tribală. Deși această muzică este populară și astăzi în rândul tinerilor, specialiștii consideră că apogeul muzicii Goa a fost undeva între anii 1994-1997.

Localnici dansând un dans tradițional în cadrul unui festival
Localnici dansând un dans tradițional în cadrul unui festival

Așadar, Goa  a fost și va fi un loc magic, unde oceanul, soarele, templele și oamenii te invită în altă lume. Goa este o destinație unică în care îți vei regăsi liniștea interioară de care ai atâta nevoie!