Catedrala Sfânta Sophia din Kiev este un lăcaș de cult, un monument arhitectural de seamă în capitala ucraineană. Alături de Pechersk Lavra, Catedrala Sfânta Sophia este unul dintre reperele cele mai cunoscute ale orașului, fiind înscrisă deja pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Doar cupolele Catedralei Sfânta Sophia se mai evidențiază iarna
Doar cupolele Catedralei Sfânta Sophia se mai evidențiază iarna / Foto: http://www.globeimages.net

Catedrala Sfânta Sophia este de fapt un complex de structuri și pe lângă clădirea principală mai include și un turn clopotniță, un complex muzeal multi-structural și alte anexe. Piatra de temelie a edificiului a fost pusă în anul 1037 și după acest moment au urmat două decenii lungi de continuare a procesului de construcție. Locuitorii Kievului și nu numai au așteptat nerăbdători ca lăcașul de cult să fie finalizat, iar rezultatul a creat o adevărată uimire. Catedrala Sfânta Sophia a fost construită după liniile stilului bizantin, fiind o clădire impunătoare și o pată de culoare care schimbă total orizontul capitalei ucrainene. Combinația de verde și aur pur nu poate fi decât una foarte reușită și de-a lungul anilor aspectul inițial al edificiului nu a suferit schimbări majore.

Catedrala Sfânta Sophia, o construcție impresionantă
Catedrala Sfânta Sophia, o construcție impresionantă / Foto: http://www.bisbocciabroad.com

La început, catedrala a fost locul unde erau înmormântați conducătorii Rusiei, mult mai târziu fiind deschisă vizitelor publice. Încă de la momentul construcției și până astăzi au existat numeroase evenimente nefericite care au ruinat frumoasa construcție. Numeroase jafuri, dar mai ales tentativa de a uni biserica ortodoxă cu cea catolică au lăsat în urmă o catedrală distrusă, pustie, aproape de nerecunoscut.

Turnul catedralei este cea mai înală structură a complexului
Turnul catedralei este cea mai înală structură a complexului / Foto: http://commons.wikimedia.org

De-a lungul anilor au existat numeroase lucrări de reparații, dar tot timpul acestea au fost executate cu grijă pentru a nu modifica prea mult aspectul inițial al clădirii. Celebrul arhitect italian Octaviano Mancini s-a ocupat de reconstrucția părții superioare a edificiului, creând un stil baroc distinct, ce oferă clădirii un aer aparte. Interiorul Catedralei Sfânta Sophia este la fel de impresionant ca și exteriorul, fiind un ansamblu de obiecte sfinte foarte prețioase. Se pare că aurul a fost materialul preferat al constructorilor, având în vedere faptul că nici în interior nu s-a făcut economie. Icoane vechi, picturi murale uriașe, cărți sfinte fac din Catedrala Sfânta Sophia un loc splendid, care oferă acea liniști sufletească de care noi toți avem nevoie.

Interiorul Catedralei Sfânta Sophia este la fel de plăcut ca și exteriorul
Interiorul Catedralei Sfânta Sophia este la fel de plăcut ca și exteriorul / Foto: http://www.panoramio.com

Astăzi, Catedrala Sfânta Sophia este unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Kiev, este locul care devine arhiplin mai ales vara, în cel mai aglomerat sezon turistic. Vizitatorii de pretutindeni rămân uimiți de frumusețea construcției, de designul acesteia, dar mai ales de atmosfera din interior.

Noaptea, zona este frumos iluminată
Noaptea, zona este frumos iluminată / Foto: http://commons.wikimedia.org

Așadar, Catedrala Sfânta Sophia este o construcție impresionantă, este clădirea care schimbă total orizontul Kievului. În august 2007, alături de Pechersk Lavra, Catedrala Sfânta Sophia a fost listată ca fiind Una dintre cele Șapte Minuni ale Ucrainei, printr-un vot deschis pe internet.