Ouro Preto este unul dintre orașele coloniale bine conservate din Brazilia, devenit deja o destinație de călătorie foarte populară. Ouro Preto este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, remarcându-se prin faimosul stil arhitectural baroc ce nu se regăsește oriunde în lume. În traducere, Ouro Preto înseamnă “Aurul Negru”, un nume foarte sugestiv pentru activitățile care se desfășurau în trecut pe teritoriul orașului. Anul 1698 este momentul în care ia naștere Ouro Preto devenind rapid epicentrul goanei după aur, locul unde celebrul material prețios era cântărit și mai apoi vândut. Ca urmare a comerțului cu aur, orașul a avut un loc important în istoria Braziliei.

Apus de soare în Ouro Preto
Apus de soare în Ouro Preto / Foto: http://humanandnatural.com

Astăzi Ouro Preto este o destinație turistică populară în rândul turiștilor din întreaga lume, acest boom turistic și-a avut startul începând cu anul 1950. La momentul actual, nimic din aspectul orașului nu trădează comerțul cu aur din trecut, dar străduțele înguste, clădirile construite într-un stil special și mai ales atmosfera orașului fac din Ouro Preto un oraș de aur.

Străzile abrupte sunt destul de greu de parcurs, dar efortul merită din plin
Străzile abrupte sunt destul de greu de parcurs, dar efortul merită din plin / Foto: http://fr.wikipedia.org

Dacă ajungi în Ouro Preto, cea mai bună idee ar fi să o iei la pas pe străzile orașului, pentru că fiecare colț, fiecare clădire are ceva cu totul și cu totul special. În oraș există numeroase biserici și muzee, martori veșnici ai evenimentelor din timpurile străvechi.  Praça Tiradentes este de fapt centrul orașului și locul care adăpostește numeroase clădiri interesante. Muzeul de Ceai, Școala Minerilor cu muzeul aferent sunt doar câteva edificii pe care le poți vizita în centrul metropolei. Teatrul Municipal este cel mai vechi teatru construit vreodată în America de Sud, fiind deschis în anul 1770. În prezent, încă mai au loc spectacole ocazionale.

Peisajul este superb!
Peisajul este superb! / Foto: http://rio2016live.blogspot.com

Ouro Preto este o colecție impresionantă de lăcașe de cult, construite după liniile stilului baroc. Multe dintre aceste structuri devenite deja celebre poartă marca lui Antônio Francisco Lisboa, unul dintre cei mai apreciați artiști din Brazilia. El a fost un maestru al stilului baroc, activând atât ca pictor, sculptor și arhitect de mare valoare. Este imposibil să vizitezi Ouro Preto fără a admira munca acestui artist care și-a dedicat întreaga existență pentru a crea opere ce aveau să încânte ochii a milioane de vizitatori.

Biserica São Francisco de Assis
Biserica São Francisco de Assis / Foto: http://en.wikipedia.org

Fiecare biserică din oraș este specială în felul său și ar fi interesant să poți să le vizitezi pe toate. Biserica São Francisco de Assis este de departe cea mai mare realizare a lui Antônio Francisco Lisboa, un edificiu unic construit de această dată după liniile stilului rococo. Matriz de Nossa Senhora da Conceição este renumită în oraș pentru cele opt altare ale sale decorate cu materiele și o sumedenie de pietre prețioase.În cimitirul acestei biserici se află atât mormântul lui Antônio Francisco Lisboa, cât și un muzeu dedicat lui.

O parte din străduțele din Ouro Preto sunt foarte înguste
O parte din străduțele din Ouro Preto sunt foarte înguste / Foto: http://www2.cultura.gov.br

Așadar, Ouro Preto este un oraș splendid, o adevărată operă de artă în aer liber. Anual, aprozimativ 2 milioane de turiști de pretutindeni vizitează Ouro Preto și rămân uimiți de frumusețile locului.