Pechersk Lavra este o mănăstire creștin-ortodoxă din Kiev, un lăcaș de cult impunător spre care se îndreaptă an de an milioane de călători din întreaga lume. Edificiul mai este recunoscut și sub numele de Mănăstirea Peșterilor și a fost denumită “Una dintre Cele Șapte Minuni ale Ucrainei” pe baza votului acordat de către experiți și comunitatea de pe internet.

Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Pechersk Lavra
Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Pechersk Lavra / Foto: http://www.getintravel.com

Primele date cu privire la Pechersk Lavra apar la începutul secolului al XI-lea, atunci când Anthony, un călugăr ortodox ce trăise până atunci pe Muntele Athos decide să se stabilească în regiunea pe atunci pustie.  Călugărul Anthony alege să locuiască într-o peșteră cu vedere la Râul Nipru de pe Muntele Berestov. Ușor, ușor comunitatea de discipoli crește, datorită altor călugări care decid că peșterile sunt locul perfect pentru o viață în rugăciune. Prințul Iziaslav I al Kievului a apreciat atât de mult curajul călugărilor încât a decis să le ofere sprijin în a construi un lăcaș de cult real, chiar pe locul peșterilor.

Biserica Sfântul Andrei din Pechersk Lavra
Biserica Sfântul Andrei din Pechersk Lavra / Foto: http://www.wallsfeed.com

Pechersk Lavra este de fapt un complex arhitectural impresionant constituit din numeroase monumente, turnuri, biserici, catedrale și un sistem subteran de peșteri absolut fasicinant. Fiecare lăcaș de cult din Pechersk Lavra are ceva special, fapt pentru care de multe ori bisericile sunt arhipline. Acest lucru nu face decât să sublinieze faptul că omul a avut dintotdeauna o relație specială cu divinitatea, iar cele mai ascunse dorințe ajung mai întâi la Dumnezeu.

Turnul-clopotniță
Turnul-clopotniță / Foto: http://en.wikipedia.org

Turnul-clopotniță al complexului de mănăstiri Pechersk Lavra este una dintre cele mai notabile caraceristici ale edificiului, aflându-se printre principalele atracții. Construcția este alcătuită din mai multe nivele, iar domul aurit schimbă complet orizontul Kievului. Structura are 96,5 metri înălțime fiind realizată după liniile stilului clasic. La momentul construcției, edificiul a fost cel mai înalt turn-clopotniță, fiind astăzi detronat de multe alte structuri ridicate ulterior.

Cupolele aurite schimbă complet înfățișarea Kievului
Cupolele aurite schimbă complet înfățișarea Kievului / Foto: http://www.deviantart.com

Mănăstirea Pechersk Lavra este poate cea mai frumoasă construcție din oraș, cupolele aurite au devenit deja un punct de reper, mai ales atunci când nu știi cu exactitate în ce zonă te afli. În zilele însorite aurul utilizat din belșug strălucește cu putere, iar pereții de un alb imaculat completează perfect această imagine splendidă. Interiorul este la fel de spectaculos ca și exteriorul, numeroase icoane, obiecte religioase cu pietre prețioase, picturi, cărți vechi transformă Pechersk Lavra într-un loc unic. Pechersk Lavra este de asemeni unul dintre cele mai mari muzee ucrainene din Kiev. Expoziția găzduiește multe relicve arhitectonice, portrete și fotografii extrem de rare. Muzeul oferă de asemeni excursii la catacombe, resturi mumificate al sfinților ortodocși.

Pechersk Lavra, unul dintre cele mai frumoase lăcașe de cult din întreaga lume
Pechersk Lavra, unul dintre cele mai frumoase lăcașe de cult din întreaga lume / Foto: http://www.photolena.ca

Așadar, Pechersk Lavra este un ansamblu religios impresionant, fiind cel mai vizitat obiectiv turistic din Kiev. Întregul complex face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.