Deseori se întâmplă ca marile personalități ale lumii să fie atrase de țara noastră, de locuri despre care noi românii nu știm nimic. Ei bine, din această categorie face parte și Breb, un sat maramureșean pitoresc care a atras atenția nimeni altuia decât Prințului Charles. Breb se află în partea central-nordică a Depresiunii Maramureș, într-un cadru natural de poveste, între munți. Căsuțele din lemn întregesc acest orizont splendid, iar locuitorii muncitori au grijă ca satul lor să le facă cinste.
Istoria locului începe în timpurile străvechi, atunci când Breb avea poate maxim 10 locuitori. Dar zona a evoluat foarte mult, atât de mult încât deseori se întâmplă să auzi pe ulițele satului saluturi prietenoase în limba franceză, germană sau engleză. Aceastea provin de la străinii care au ales să locuiască pentru tot restul vieții lor în Breb, lăsând în urmă viața agitată din Londra, Paris sau Berlin.
Satul Breb, Județul Maramureș. Este greu să ne imaginăm cum au ajuns aici aceste grupuri de străini, cum au descoperit acest teritoriu minunat , cu peisaje de basm și păduri atât de bogate încât nici razele soarelui nu pot pătrunde. Cu miresme dulci care provin de la florile de munte și fânul de abia cosit. Așa arată România în ochii turiștilor străini care rămân uimiți când văd că locurile descrise în povești chiar există.
Se spune că “Omul sfințește locul”, iar acest fapt se aplică în totalitate Satului Breb. Deviza locutiorilor este muncă și iar muncă, iar cei mai mulți străini sunt uluiți de măiestria cu care moroșenii fac căpițele de fân. Prietenoși din fire, locuitorii nu s-au sfiit să împărtășească străinilor câteva dintre secretele muncii lor, trucuri pe care la rândul lor le-au moștenit de la străbunii lor.
Străinii rămân uimiți și de modul în care locuitorii obișnuiesc să sărbătorească anumite evenimente. Sărbătorile religioase sunt momente în care ulițele din Satul Breb se umplu de locuitori îmbrăcați în frumoasele costume naționale. Cu mic, cu mare, aceștia obișnuiesc să meargă la biserica din sat, o construcție din lemn veche de sute de ani, dar atât de apreciată de locuitori și vizitatori deopotrivă. Masa se ia tot timpul în familie, după terminarea slujbei religioase, iar străinii au adoptat acest model realizând că este mult mai important să petreci timp cu familia decât să muncești atât de mult încât să-ți vezi rar proprii copii.
Deseori străinii apreciază mult mai mult locurile autohtone și mai târziu, prin ochii lor reușim să vedem aceste frumuseți pe care până atunci le-am ignorat. Breb este o regiune splendidă, locul care a devenit celebru în întreaga lume datorită Prințului Charles. Acest mic sătuc a consolidate renumele țării noastre, iar Breb este deja o localitate intens vizitată de către grupuri de turiști străini.