Vă mai amintiți de celebra familie Ewing, cea care făcea legea în Dallas? Desigur, acela era doar un serial, însă orașul și împrejurimile sale sunt cu adevărat interesante de văzut. De fapt, Dallas este al doilea mare oraș din Texas, o metropolă emblematică pentru Sudul Americii dar și un adevărat centru cultural și istoric unde veți putea descoperi mai multe despre anii de început ai SUA și despre cum fosta republică independentă a Texasului a ajuns să fie azi una dintre stelele de pe drapelul american.
Orașul Dallas face parte dintr-o organizare metropolitană mai neobișnuită, așa numitul Dallas-Fort Worth Metroplex, cu o suprafață de circa 24.000 de kilometri, spațiu în care sunt cuprinși nu mai puțin de 6,3 milioane de locuitori. Poate părea puțin dacă stăm să ne gândim că întinderea de teren este echivalentă cu cea a statelor Connecticut și Rhode Island combinate, însă aici nu se aplică neapărat aceleași reguli ca peste tot altundeva în America iar dincolo de granițele oficiale ale celor două orașe, spațiile de locuit sunt destul de răspândite pe o suprafață enormă.
Din cauza acestei organizări, orașul Dallas este oarecum diferit de restul localităților din Texas, renunțând la acel aer de tip Western, relaxat și casual în favoarea unei vieți mult mai moderne și mai alerte, dar care totuși păstrează un strop din acel ceva specific Sudului american. Este o combinație eclectică de stiluri cu zone urbane ultramoderne cum ar fi cartierele Uptown sau Victory dar și cu arii rezidențiale de lux precum Turtle Creek sau cele mai ”modeste” din zonele suburbane ale cartierului North Dallas. Practic, este aproape imposibil să caracterizezi această metropolă dintr-un singur punct de vedere.
Climatul de aici este specific statelor din Sudul Americii, cu ierni blânde și veri cu adevărat fierbinți. Însă datorită ariei subtropicale în care se află, Dallas mai beneficiază și de primăveri și toamne foarte umede, ale căror temperaturi sunt însă perfecte pentru un sejur mai lung, chiar și pentru cei care nu sunt obișnuiți cu această zonă semideșertică.
Transportul în Dallas nu este o problemă și cel mai adesea, turiștii sosiți aici preferă să închirieze o mașină. Prețurile la carburant sunt accesibile și benzinării sunt destule dar există totuși problema clasică a blocajelor în trafic așa că o idee chiar mai bună este transportul în comun asigurat cu autobuze și un metrou ușor, ultimul fiind ideal deoarece are stații în preajma majorității obiectivelor turistice din oraș.
Atracții turistice în Dallas
Dacă ajungeți în Dallas, există destul de multe obiective turistice pe care sigur nu veți dori să le scăpați din vedere. Însă în funcție de propriile preferințe, vă veți putea alege propriile priorități și preferințe.
Americanii sunt mari iubitori de sport, de aceea nu este de mirare că orașul are mai multe mega stadioane: Dallas Mavericks al campionilor NBA din 2011, Dallas Stars al echipei de hochei și desigur Dallas Cowboys, cea mai faimoasă echipă de fotbal american din această parte a Americii.
Alte locuri foarte interesante mai ales pentru un sejur în familie sunt Dallas Aquarium at Fair Park, cu ale sale 6000 de animale acvatice și Dallas World Aquarium. Acesta din urmă, este mai mult decât un simplu acvariu, fiind mai degrabă un soi de grădină zoologică unde turul vizitatorilor pornește de la nivelul boltei unei adevărate păduri tropicale și coboară încet expunând pe rând flora și fauna acesteia dar și populația de pești din apele acvariului de dedesubt.
Și muzeele sunt foarte bine reprezentate în acest oraș texan. Sixth Floor Museum este probabil cel mai interesant dintre ele fiindcă este dedicat unui eveniment tragic din istoria recentă a Dallasului, asasinarea lui J.F.Kennedy. Muzeul este situat chiar în clădirea din care Lee Harvey Oswald a tras glonțul ucigaș. Intrarea se face prin holul central dar doar muzeul de la etajul 6 și expoziția post-asasinat de la etajul 7 sunt accesibile.
Meadows Museum of Art, pe de altă parte, găzduiește una dintre cele mai mari și mai complete colecții de artă spaniolă din afara țării iberice. Aici se află opere de mare preț semnate de artiști precum El Greco, Ribera, Goya, Picasso sau Murillo dar și o sculptură enormă…în mișcare, opera aceluiași santiago Calatrava despre care am mai vorbit atunci când am pomenit de Sundial Bridge.
Iar cât privește celebrul Perot Museum of Nature and Science, acesta este un complex enorm unde trebuie neapărat să mergeți pentru că expozițiile sunt foarte interesante. Din păcate, datorită aglomerației permanente, ar fi bine să încercați să vă rezervați biletele pentru că altfel va fi foarte greu să intrați.
Pentru persoanele cu adevărat dinamice, orașul Dallas oferă niște atracții foarte interesante. Flying and Floating Toys este locul de unde puteți închiria jety ski-uri și tot aici vă puteți organiza aventura cu parapanta pe apă…adică pe lacul Lewisville, la nici 20 de minute de metropolă. De asemenea, spectacolele de rodeo sunt ceva ce nu trebuie să ratați căci chiar dacă nu vă aflați pe spatele taurilor întărâtați, senzația de adrenalină este garantată.
Deși în pieptul orașului bate o inimă 100% americană, Dallas, asemenea multor altor metropole americane se bucură de o populație etnică foarte diversă. Astfel, comunitățile indiene, chineze, vietnameze, ruse și mexicane sunt foarte dezvoltate iar asta se poate observa mai ales în anumite zone ale orașului ca North Dallas, Northwest Dallas și West Dallas. Este bine să nu vă aventurați chiar peste tot căci, la fel ca în orice alt oraș, există criminalitate, dar adesea datorită acestor comunități, veți descoperi restaurante și magazine cu specific străin ce oferă specialități deosebit de gustoase.
O vizită în Dallas oferă desigur mult mai multe oportunități iar o ocazie excelentă de a le descoperi este cu ajutorul Dallas Segway Tours, folosind celebrele dispozitive pe două roți pentru a parcurge bună parte din oraș.