Bristol este o importantă destinație turistică din Anglia, al patrulea cel mai vizitat oraș din Regat și o mare atracție pentru pasionații de arhitectură, artă și distracție (nu neapărat în această ordine).

Și chiar dacă orașul a avut de suferit serios în urma celui de-al Doilea Război Mondial, azi el s-a transformat în capitala neoficială a regiunii de sud-vest, una din cele mai pitorești zone din Marea Britanie. Deci vă invităm la o călătorie virtuală prin Bristol, un oraș cu tradiție, cultură și un mare ”vino-încoace”.

Corn Street, o stradă cu multe clădiri vechi
Corn Street, o stradă cu multe clădiri vechi și o atmosferă deosebită

Bristol nu este chiar prima destinație turistică la care v-ați gândi atunci când vine vorba de Anglia dar adevărul e că aici veți găsi tot ceea ce vă puteți dori în materie de atracții. Și în plus, orașul reprezintă locul perfect de pornire pentru un tur mai larg al întregii regiuni, căci Anglia rurală are un farmec aparte. Iar ca argument final, aici găsiți spații de cazare mult mai ieftine decât în orășelele vecine cum ar fi Bath iar barurile și restaurantele par a fi fără număr.

Pe lângă punctele de interes ale orașului, Bristol oferă și niște împrejurimi absolut minunate
Pe lângă punctele de interes ale orașului, Bristol oferă și niște împrejurimi absolut minunate

În fapt, Bristol rămâne unul dintre cele mai active orașe englezești atât din punct de vedere social cât și cultural. În ultimii ani, aici nu numai că s-au organizat expoziții deosebit de interesante dar Bristol a devenit o destinație selectă pentru trupe muzicale de prim rang ceea ce a făcut ca în 2010 acesta să fie declarat cel mai muzical oraș al țării.

Biserica Sf. Agnes din Bristol, o superbă arhitectură și un spațiu plin de liniște
Biserica Sf. Agnes din Bristol, o superbă arhitectură și un spațiu plin de liniște

Este foarte interesant de remarcat că Bristol este ceea ce s-ar putea numi un oraș ”tourist friendly” mai ales că hărțile de orientare sunt gratuite atât pe site-ul oficial de turism al orașului cât și la punctele de informare din Bristol. În plus, cele mai multe zone de interes sunt destul de accesibil chiar și mergând pe jos ceea ce ușurează foarte mult explorarea și vizitarea principalelor obiective turistice. Dar dacă nu vă place prea mult mersul pe jos…nu e nici o problemă.

Ruinele Catedralei Sf. Petru, chiar și acum se înalță mândre
Ruinele Catedralei Sf. Petru, chiar și acum se înalță mândre

Unul din marele avantaje ale orașului este suportul deosebit pe care acesta îl oferă bicicliștilor. De fapt, Bristol se află fix în centrul a ceea ce se numește National Cycle Network, o rețea de rute destinate cicliștilor amatori și profesioniști care susține această formă de mișcare. Deci nu va fi nici o problemă să vă închiriați o bicicletă și să pedalați de-a lungul și de-a latul metropolei, explorând pe îndelete tot ceea ce vreți să descoperiți…și sunt destule.

Imagine modernă din Bristol
Imagine modernă din Bristol, dovadă că orașul trăiește bine ancorat în prezent

Atracții turistice în Bristol

Există multe lucruri ce se merită văzute în acest oraș port. Și probabil că cea mai celebră atracție este SS Great Britain, o navă muzeu, prima cu chilă de fier și cu elice cu ”șurub” al cărei motor cu abur era revoluționar la acea vreme. Vasul este acum complet restaurat dar nu oricum, ci păstrat într-un doc uscat ce permite vizitarea lui atât deasupra cât și pe dedesubt. Este un muzeu deosebit de interesant pe care nu trebuie să îl ratați sub nici o formă.

SS Great Britain
SS Great Britain, o atracție turistică de prim rang

Păstrând tema acvatică, este cazul să pomenim de Blue Reef Aquarium, un loc unde vi se va oferi nu doar o perspectivă a apelor de pe coastele Marii Britanii dar și a celor din Mediterana sau din Caraibe, cu tot alaiul lor de pești exotici și căluți de mare fascinanți. Aceste mici ființe se ascund și jonglează prin coralii adevărați ce au fost aduși aici cu mari eforturi ferindu-se de rechinii tropicali ce patrulează în acvariile enorme ale expoziției. Este un ecosistem cel puțin fascinant ce vă va oferi câteva ore de distracție asigurată.

Imagine dintr-un pub clasic
Imagine dintr-un pub clasic, o atmosferă caldă și primitoare

Mergând mai departe, the Pirate Walks reprezintă o variantă cel puțin interesantă de a explora portul Bristol ghidat de un presupus pirat care vreme de o oră vă va arăta cele mai importante puncte de pe chei și vă va povesti aventuri fascinante din secolele XVI-XVII, incluzând aici pirateria, sclavii și uneori câte o sirenă…

Părăsind malurile portului din Bristol, ne vom îndrepta acum spre Bristol Museum and Art Gallery, cel mai important muzeul al orașului cu o colecție foarte diversă de exponate de la elemente cu specific marin la magnifice opere de artă. Locul este excelent amenanjat iar explorarea lui va dura cu siguranță mai multe ore. Și cam același lucru se poate spune și despre The Georgian House, o clădire ridicată în secolul XVII pentru comerciantul și proprietarul de plantație John Pinney și care acum servește drept muzeu pentru cei ce doresc să vadă care era viața celor bogați dar și a sclavilor ce lucrau în acele vremuri pe plantații.

Catedrala din Bristol
Catedrala din Bristol, un alt edificiu cu vechime ce amintește de tradiția acestui oraș britanic

Ceva mai departe, în Vechiul Oraș, se află Castle Park și Biserica Sf. Petru. Înainte de bombardamentele din al Doilea Război Mondial, aici exista o adevărată rețea de străduțe ce gravitau în jurul Castelului Bristol și a bisericii. După însă, majoritatea acestora au fost distruse și tot ce a rămas în urmă au fost ruinele celor două edificii. Iar azi, în semn de respect pentru cei ce și-au pierdut viața atunci, acestea au fost păstrate iar restul terenului a fost transformat într-un parc unde intrarea este liberă.

Millenium Square din Bristol, dinamism și modernitate într-un oraș fără vârstă
Millenium Square din Bristol, dinamism și modernitate într-un oraș fără vârstă

Și desigur este muzica, aproape 20 de scene unde au loc concerte fie în săli acoperite, fie prin cluburi ori în alte locuri similare, însă cu o popularitate imensă, au adus un nou suflu orașului, căci, așa cum spuneam și mai devreme, Bristol a devenit un oraș dedicat muzicii.

E imposibil să existe un pub fără referințe sportive, nu în Bristol cel puțin
E imposibil să existe un pub fără referințe sportive, nu în Bristol cel puțin