Casa Batlló, stilul inconfundabil al lui Gaudi

Casa Batlló, stilul inconfundabil al lui Gaudi

Casa Batlló, Barcelona
Casa Batlló, Barcelona / Foto: twistedsifter.com

Casa Batlló este o clădire de renume din inima Barcelonei, o altă capodoperă arhitecturală creată de celebrul Antonio Gaudi. Imaginaţia sa întrece toate limitele şi pe lângă Parcul Guell, Casa Batlló este un edificiu umitor. Anul 1904 este momentul în care Gaudi proiectează frumoasa construcţie şi deşi a fost renovată de multe ori, linia arhitecturală a rămas aceeaşi.

Casa Batllo, detaliu arhitectural
Casa Batllo, detaliu arhitectural / Foto: logan-chem.deviantart.com

Casa Batlló este structura care evocă veselia şi creativitatea lui Gaudi, fiind o operă uşor de remarcat aşa cum sunt toate operele arhitectului. Casa Batlló se află într-un cartier prosper din Barcelona şi este un exemplu clar de artă modernă, uimind publicul prin neregularităţile sale. Se pare obiectivul central al designerului a fost acela de a evita liniile drepte, iar acest lucru i-a reuşit din plin. La început, pe locul Casei Batlló a existat o clădire modestă, dar aceasta a fost cumpărată de familia Batlló doar pentru locaţia sa centrală. Cartierul poartă numele de Passeig de Garcia, o zonă foarte prestigioasă şi la modă. Familiile de rang înalt atrăgeau atenţia asupra lor dacă achiziţionau o locuinţă în această zonă.

Mozaicul de pe faţada clădirii este inedit
Mozaicul de pe faţada clădirii este inedit / Foto: www.buonenotizie.it

Anul 1904 este momentul în care familia Batlló îl angajează pe Antonio Gaudi ca şi designer al casei lor. Acesta decide imediat să înceapă de la zero şi aşa începe povestea unui edificiu care va scrie istorie în Barcelona. Faţada clădirii este decorată cu cu mozaic din plăci ceramice sparte, procesul poartă numele de trencadis. Nuanţele de portocaliu şi auriu se întrepătrund într-o armonie perfectă cu plăcile verzi şi albastre. Acoperişul este arcuit într-o formă inedită, deseori asemănat cu spatele unui dragon sau al unui dinozaur.

Acoperişul uimeşte şi mai mult
Acoperişul uimeşte şi mai mult / Foto: www.catalogodiseno.com

După decesul membrilor familiei Batlló, inedita construcţie devine pentru câţiva ani clădire de birouri, urmând ca la momentul actual Casa Batlló să fie preluată de alţi proprietari. Casa Batlló a devenit în ultimii ani locul unde se desfăşoară numeroase evenimente interesante, cele mai importante din Barcelona. Amplasarea clădirii şi facilităţile pe care le oferă a creat cereri mari în rândul organizatorilor şi, mai bine de 2500 de metri pătraţi din interiorul clădirii au fost închiriaţi.

Interiorul este la fel de preţios
Interiorul este la fel de preţios / Foto: barcelona-home.com

În 2002, Casa Batlló şi-a deschis porţile pentru publicul larg şi oamenilor le-a fost permis să viziteze etajul nobililor. Clădirea a fost deschisă publicului în momentul celebrării Anului Internaţional Gaudi, unde eveniment de amploare. În anul 2005, Casa Batlló devine monument protejat de Patrimoniul Mondial UNESCO.

Scările spiralate duc spre camerele splendide
Scările spiralate duc spre camerele splendide / Foto:

De-a lungul anilor Casa Batlló a fost intens comentată şi criticată de către arhitecţi din întreaga lume, o parte dintre ei considerând că edificiul lui Gaudi nu urmează nici o linie arhitecturală. Tocmai originalitatea sa face din Casa Batlló un edificiu unic, al cărui renume creşte tot mai mult de la an la an. Deseori edificiul s-a dovedit a fi neîncăpător, din cauza numărului mare de turişti care vor să cunoscă mai multe aspecte legate de stilul inconfundabil al arhitectului Antonio Gaudi.