Planetariul Galileo Galiei este un edificiu interesant din Cartierul Palermo, Buenos Aires. Clădirea schimbă total orizontul orașului, fiind poate cea mai frumoasă clădire modernă din Buenos Aires. Cupola sa măsoară 20 de metri în diametru și este locul unde pot fi observate numeroase stele, constelații și nebuloase.

Zona este foarte plăcută şi multe persoane pe iarba din jur
Zona este foarte plăcută şi multe persoane pe iarba din jur / Foto: struxtravel.com

Ideea că Orașul Buenos Aires va avea un planetariu a apărut în anul 1958, la inițiativa oficialilor argentinieni de la acea vreme. Lucrările propriu-zise încep patru ani mai târziu, sub stricta supraveghere a celebrului arhitect Argentina Enrique Jan, cel care a construit numeroase edificii din oraș și nu numai. Pe data de 20 de decembrie a anului 1966 se inaugureaza cu fast Planetariul Galileo Galilei. Proiectul a avut un succes răsunător și zeci de grupuri de elevi vizitează zi de zi Planetariul Galileo Galilei. Clădirea oferă posibilitatea de a vedea cum arată cerul peste Buenos Aires, ce înfățișare are Polul Sud noaptea și forme de a se orienta doar privind Crucea Sudului.

Planetariul schimbă total peisajul
Planetariul schimbă total peisajul / Foto: carlosdn-alfacentauri.blogspot.com

Înainte de toate, Planetariul Galileo Galilei este un spaţiu educativ, locul unde toţi cei care îi trec pragul pot afla mai multe lucruri despre structurile interesante care ne înconjoară. Planetariul Galileo Galilei este compus din cinci etaje, iar interiorul este căptuşit cu foi de aluminiu ce crează un fel de ecran. În centrul edificiului se află planetariul real, practic motivul pentru care există Planetariul Galileo Galilei. Emisfera este montată pe o reţea alcătuită din 5300 de bare de aluminiu, plăci din lemn şi un miez din fier ce crează forma literei U.

Planetariul Galileo Galilei aduce Universul mai aproape
Planetariul Galileo Galilei aduce Universul mai aproape / Foto: en.wikipedia.org

Un sistem de proiectoare sofisticate şi dispozitive cu laser facilitează posibilitatea de a vedea luna, Pământul şi planetele ce pot fi identificate cu ochiul liber: Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn. Planetariul Galileo Galilei poate fi caracterizat ca fiind un spectacol al Universului, locul unde un display performant 8900 de stele, constelaţii şi nebuloase.

Holul care duce spre planetariu
Holul care duce spre planetariu / Foto: es.wikipedia.org

De-a lungul timpului, Planetariul Galileo Galilei a fost modernizat în funcţie de schimbările din domeniu, astfel edificiul poate fi considerat a fi unul dintre cele mai inovatoare locuri din lume. A fost instalat un proiector capabil să arate peste un milion de stele peste planetariul convenţional. Calea Lactee poate fi văzută cu un realism niciodată atins înainte. Proiectorul este alcătuit din lămpi cu LED-uri, fiind primul proiector din lume cu o asemenea structură. Mult mai interesant este faptul că Planetariul Galileo Galilei este dotat cu funcţii pentru orbi şi surzi. Până în 2011, peste 2500 de orbi s-au bucurat de experienţa oferită de  Planetariul Galileo Galilei.

O zonă superbă înconjoară clădirea planetariului
O zonă superbă înconjoară clădirea planetariului / Foto: www.alltouristattractions.org

În curtea de acces a Planetariului Galileo Galilei se mai află un punct de interes, un meteorit de metal găsit în 1965 în Provincia Chaco. Lângă planetariu se regăseşte şi un mic lac, element care întregeşte perfect peisajul. Planetariul Galileo Galilei oferă o experienţă inedită, fiind o modalitate de a cunoaşte misterele Universului.