Dacă visezi demult la o vacanță în India, acum este momentul să pui totul pe hârtie și să o planifici. Un oraș extrem de interesant pe care să îl vizitezi este Mumbai.

Mumbai – Orașul contrastelor

În Mumbai vei găsi două lumi paralele, una plină de prosperitate – Mumbai este cel mai bogat oraș din India – și una de o sărăcie crâncenă cu cerșetori ce zac pe străzi și mahalale, vei descoperi tehnologie și construcții de ultimă generație îmbinate cu aerul medieval dat de  clădiri victoriene, temple și moschee. Mumbai este locul extremelor.

Monumente vechi  și clădiri moderne în Mumbai, India
Monumente vechi și clădiri moderne în Mumbai, India

Orașul Mumbai este centrul financiar al Indiei și găzduiește numeroase companii multinaționale. Este un centru de comercializare al pietrelor prețioase foarte renumit, iar industria filmului – Bollywood – este o instituție națională.

Bollywood  este o instituție națională
Bollywood este o instituție națională

Mumbai este un oraș plin de viață și foarte aglomerat, în care își duc traiul de zi cu zi peste 16 milioane de locuitori (demografia este în continuă creștere). Vei vedea că în trafic se duce o luptă continuă pentru prioritate, aerul este greoi, poluat de fabricile și noxele mașinilor, iar multe clădiri stau să cadă.

În orașul Mumbai mereu vei găsi forfotă, aglomerație și mulți oameni pe străzi
În orașul Mumbai mereu vei găsi forfotă, aglomerație și mulți oameni pe străzi

În ciuda aglomerației, Mumbai este un oraș vibrant, energic, primitor și plin de culoare – bazarele abundă în pânze colorate, sari-urile sunt multicolore iar soarele indian este fermecător. De asemenea orașul Mumbai are o istorie interesantă și foarte bogată pe care vei fi nerăbdător să o descoperi în fiecare colțișor.

Mumbai sau Bombay?

Ambele denumiri sunt la fel de cunoscute și utilizate  în ceea ce privește acest oraș. Numele de Bombay a fost utilizat în timpuri mai vechi, iar denumirea de Mumbai i-a fost atribuită în 1995 după numele zeiței hindusă Mumbadevi. Mumbai era alcătuit la început dintr-un grup de 7 insule, însă în timp acestea au fuzionat și au format peninsula actuală.

Mumbai era alcătuit la început dintr-un grup de 7 insule, care mai apoi au format peninsula
Mumbai era alcătuit la început dintr-un grup de 7 insule, care mai apoi au format peninsula

Ce să vizitezi în Mumbai

Flora Fountain sau Fântâna Flora. Această fântână a fost construită în anul 1864 și a preluat numele Zeiței Romane Flora. Este deosebit de frumoasă, iar parcul în care este situată întregește peisajul mirific. Pe timp de seară, fântâna oferă o priveliște foarte atractivă, de aceea Fântâna Flora este un punct de  atracție turistică pentru numeroși turiști.

Fântâna Flora din Mumbai - vedere nocturnă
Fântâna Flora din Mumbai – vedere nocturnă

Gateway of India sau Poarta Indiei. Acest loc este printre cele mai renumite și vizitate obiective turistice din Mumbai. Acest monument istoric a fost construit ca un tribut adus Reginei Maria și regelui George al V-lea, care au vizitat orașul în anul1911. Poarta Indiei a fost deschisă publicului pe 4 Decembrie 1924 și a devenit cel mai faimos monument al orașului Mumbai.  Poarta Indiei, cu o înălțime de 26 metri, îmbină stiluri arhitecturale hinduse și musulmane și este una dintre cele mai frumoase și mai bine luminate locuri din Mumbai. Turiștii sunt atrași de grandoarea și de măreția sa.

Poarta Indiei văzuta de sus
Poarta Indiei văzuta de sus

Peșterile Elefanților. Aceste peșteri fac parte din patrimonu mondial UNESCO și se numără printre principalele atracții turistice ale orașului Mumbai. Peșterile îți oferă prilejul de a admira arta indiană ce se regăsește pretutindeni în acest loc. Încă de la intrarea în peșteră centrală vei observa sculpturi masive și deosebit de impresionante, ieșite în relief. Apoi, în altă peșteră vei descoperi chiar și un mic templu din piatră dedicat zeului Shiva. La Peșterile Elefanților poți ajunge ușor cu feribotul, punctul de plecare fiind la Gateway of India.

Intrare înntr-una din Peșterile Elefanților din Mumbai
Intrare înntr-una din Peșterile Elefanților din Mumbai

Printre atracțiile turistice de care te poți bucura în Mumbai se regăsesc și Gara Chhatrapati Shivaji Terminus, Muzeul Prințului de Wales, Plaja Chowpatty, Galeriile de Artă Jehngir, Templul Babulnath, Parcul Kamala Nehru sau Templul Mumbadevi.

Gara Chhatrapati Shivaji Terminus din Mumbai
Gara Chhatrapati Shivaji Terminus din Mumbai

Pentru o experiență completă, însă, încearcă să te detașezi pentru câteva ore de lista monumentelor și să simți stilul de viață al celor de aici. Spre exemplu, mergi la spălătoria în aer liber Dhobi Ghat, unde vei întâlni peste 10.000 de spălători, oameni simpli și muncitori. Mergi în mahalaua Dharavi, unde s-au turnat scene din renumitul film „Slumdog Millionaire”, sau în Bandra – cel mai nou cartier din Mambai – unde vei fi întâmpinat de stilul hippie. O experiență cu adevărat unică!

Spălătoria  în aer liber Dhobi Ghat, Mumbai
Spălătoria în aer liber Dhobi Ghat, Mumbai

Cea mai bună mâncare indiană în Mumbai

Se spune că cea mai bună mâncare tradițional indiană o vei găsi în Mumbai. Ai grijă însă la piețele cu mâncare în aer liber, dacă ai stomacul sensibil s-ar putea să nu fii prea fericit după degustarea unor mâncăruri. La restaurantele cu specific indian ai putea încerca Pav Bhaji (un fel de mâncare din legume și ierburi aromate), Pani Puri și Bhel (orez și gustări condimentate).

Pav Bhaji - un fel de mâncare tradițional, din legume și ierburi aromate
Pav Bhaji – un fel de mâncare tradițional, din legume și ierburi aromate

Cele mai cunoscute și pretențioase restaurante se găsesc în Colaba sau Marine Drive. Dintre acestea se remarca Wasabi by Morimoto sau Golden Dragon.

Interiorul renumitului restaurant Wasabi by Morimoto din Mumbai
Interiorul renumitului restaurant Wasabi by Morimoto din Mumbai

 Viața de noapte în Mumbai

Mumbai este un oraș activ și agitat chiar și pe timpul nopții. Pare că ar fi un oraș creat special pentru petrecăreți deoarece aici vei găsi cluburi de noapte, baruri cu muzică live, puburi, teatre,  cartere roșii, absolut tot ce îți poți imagina. Pentru distracție garantată, ai putea încerca unul din următoarele locuri: Onyx, Polyester, Indigo, Enigma, The Dome, Silk Route sau Bombay Blue.

Mumbai este un oraș activ și agitat chiar și pe timpul nopții
Mumbai este un oraș activ și agitat chiar și pe timpul nopții

Cazare în hoteluri de lux

În Mumbai ai posibilitatea de a alege între mai multe hoteluri de lux pentru a te caza. Un prim loc deosebit este Hotelul Taj Mahal care oferă servicii dintre cele mai deosebite celor care aleg să se cazeze aici. Priveliștea către port precum și câteva restaurante rafinate sunt punct forte ale acestui loc.

Hotelul Taj Mahal, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Mumbai
Hotelul Taj Mahal, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Mumbai

Un alt loc de cazare deosebit este Hotelul Trident, Nariman Port cu vedere la Marea Arabiei. Acest hotel se situează pe cel mai frumos bulevard din Mumbai, Bulevardul Marine Drive. Hotelul Trident este conectat cu Hotelul The Oberoi, unde poți beneficia de tratamente SPA 24 din 24 ore.

Hotelul Oberoi din Mumbai
Hotelul Oberoi din Mumbai

Un alt hotel la fel de rafinat este Hotelul Four Seasons. Aici clienții au parte de cursuri de yoga și călătorii cu limuzinele de lux oferite de hotel. În plus, Hotelul Four Seasons deține două restaurante unde poți servi mâncare japoneză sau chinezească și o cafenea renumităPATO. Așezarea lângă Palladium – primul mall din Mumbai – este un alt avantaj al hotelului.

Hotelul Four Seasons. AER- cel mai înalt bar de pe acoperiș din Mumbai
Hotelul Four Seasons. AER- cel mai înalt bar de pe acoperiș din Mumbai

Acestea au fost detaliile pe care ți le-am putut oferi despre orașul Mumbai, urmând ca tu să ne spui mai multe la întoarcerea din vacanța ta în India.