Muntele Kilimanjaro, aventură şi provocare

Muntele Kilimanjaro, aventură şi provocare

Muntele Kilimanjaro, Tanzania
Muntele Kilimanjaro, Tanzania

Kilimanjaro este cel mai înalt munte de pe continentul african şi cu înălţimea sa de 5895 de metri, în vârful Uhuru Peak, devine cel mai înalt munte de sine stătător din lume. Originea muntelui este una vulcanică şi este situat în Regiunea Kilimanjaro, Tanzania. Geologii spun că Muntele Kilimanjaro se află în stare latentă şi nu există riscuri ca acesta să erupă, ultima erupţie vulcanică majoră a avut loc acum aproximativ 200 000 de ani.

Uhuru Peak, cel mai înalt vârf al Muntelui Kilimanjaro
Uhuru Peak, cel mai înalt vârf al Muntelui Kilimanjaro

Anul 1848 este momentul în care are loc prima atestare a existenţei Muntelui Kilimanjaro. Prima persoană care a făcut acest lucru a fost un misionar pe nume Rebmann care a raportat pentru prima dată aspecte referitoare la un munte necunoscut până atunci. Totuşi, prima tentativă de a escalada Muntele Kilimanjaro are loc în anul 1861, 13 ani mai târziu de la identificarea sa. Ofiţerul german Carl Claus von der Decker şi un tânăr geolog de origine britanică, Richard Thornton sunt primele persoane care fac această încercare, reuşind să ajungă până la cota 2500. Un an mai târziu von der Decker se ambiţionează şi încearcă din nou, împreună cu un alt geolog, să-şi depăşeasă propriul record şi reuşeşte, de această dată, să ajungă la 4280 metri.

Muntele Kilimanjaro, Tanzania
Muntele Kilimanjaro, Tanzania

Este de la sine înţeles că după tentativele reuşite ale acestor deschizători de drumuri au existat multe alte persoane, de naţionalităţi diferite care şi-au dorit să escaladeze Muntele Kilimanjaro. Înălţimea sa şi dificultatea traseului transformă Muntele Kilimanjaro într-o provocare permanentă, unii alipinişti reuşind să-l escaladeze, alţii mai puţin. Anual, 25 000 de persoane îşi manifestă dorinţa de a practica alpinismul pe Muntele Kilimanjaro, însă aproximativ două treimi dintre aceştia reuşesc. Primul element care îi pune în dificultate este altitudinea ridicată, însă deseori nereuşita este cauzată de echipamente necorespunzătoare sau alţi factori neprielnici care acţionează la acel moment.

Girafe în împrejurimile Muntelui Kilimanjaro
Girafe în împrejurimile Muntelui Kilimanjaro

Una peste alta, Parcul Naţional Kilimanjaro şi împrejurimile sale oferă un peisaj deosebit, măreţ şi sobru. Regiunea este potrivită şi pentru cei care nu doresc să se aventureze pe crestele munţilor şi vor doar să se relaxeze în mediul natural. Pădurile înconjurătoare adăpostesc numeroase animale specifice faunei africane aşa că nu este de mirare dacă te vei întâlni ocazional cu o familie de elefanţi, zebre, girafe, bivoli, leoparzi, maimuţe şi alte minuni ale naturii.

Muntele Kilimanjaro, Tanzania
Muntele Kilimanjaro, Tanzania

Omul, prin definiţie îşi doreşte să-şi depăşească limitele, iar aceste cazuri au devenit parte a istoriei la Muntele Kilimanjaro. Cel mai bătrân om care a escaladat vreodata Muntele Kilimanjaro a fost un francez care la acel moment avea vârsta de 87 de ani. Însă cel mai emoţionant şi mai marcant caz este acela când un african imobilizat într-un scaun cu rotile escaladează de 2 ori Muntele Kilimanjaro. Prima călătorie a durat 9 zile, iar cea de-a doua doar 6. Pentru a reuşi, africanul a folosit un scaun cu rotile modificat şi, în cea mai mare parte, reuşeşte să ajungă în vârful muntelui neajutat.

Aşadar, o călătorie la Muntele Kilimanjaro înseamnă aventură ce presupune precizie şi efort fizic şi psihic. Totuşi regiunea africană rămâne o destinaţie de vis, o modalitate de a lua contact direct cu natura sălbatică, aşa cum a fost ea creată pe Pământ.