Australia, excursie în țara cangurilor

Australia, excursie în țara cangurilor

Golful Sydney la răsărit
Golful Sydney la răsărit

Australia este una dintre cele mai interesante țări din lume, singura ce ocupă un singur continent și o destinație turistică fascinantă.

Un tur prin Australia este o idee excelentă pentru petrecerea concediului.

Aici veți descoperi atât natura în cea mai pură formă a ei cât și numeroase orașe moderne, pline de cele mai diverse atracții turistice.

Canguri în Australia
Canguri în Australia

Atracții turistice în Australia

Deși la început nu a fost decât o modestă colonie penitenciar la capătul lumii, Australia s-a dezvoltat foarte mult, mai ales în ultimii 150 de ani, timp în care țara, la fel de mare precum continentul pe care stă, a devenit una dintre cele mai puternice națiuni din regiune. Această creștere și extindere a dus la apariția unor comunități solide ce s-au dezvoltat la rândul lor în adevărate orașe, capitale de regiuni.

Imaginea modernă a Australiei
Imaginea modernă a Australiei

Astfel, Sydney este una dintre cele mai mari metropole, un loc în care se merită să vă opriți măcar și pentru o zi. Iar dacă o faceți, nu ratați clădirea operei, o construcție interesantă a cărei formă unică i-a adus celebritatea pe tot mapamondul. Și dacă tot sunteți acolo, la doar o aruncătură de băț distanță este și Sydney Harbor Bridge, o altă construcție foarte populară, mai ales că acesta este printre primele locuri care aniversează revelionul în fiecare an, cu impresionante focuri de artificii lansate chiar de pe pod. Dar acestea nu sunt singurele puncte cheie ale orașului având în vedere că aici există o puternică comunitate culturală manifestată prin expoziții periodice dar și plaje deosebit de frumoase unde relaxarea este la ordinea zilei.

Podul Sydney iluminat cu proiectoare
Podul Sydney iluminat cu proiectoare

Dacă ajungeți în Perth, unul dintre cele mai interesante locuri spre care vă puteți îndrepta este Curtea Londoneză, o stradă/centru comercial ale cărei clădiri sunt construite aproape în totalitate în stilul Tudor. Întinzându-se între St. George’s Terrace  și Hay Street Mall, întreagă stradă este destinată exclusiv traficului pietonal. De altfel, Curtea Londoneză este și un excelent loc pentru a vă procura diverse suveniruri din Australia.

London Court, dar nu în Anglia ci în inima orașului Perth, Australia
London Court, dar nu în Anglia ci în inima orașului Perth, Australia

Pentru cei interesați de artă, Galeriile Naționale Victoria  reprezintă inima culturală a Australiei, cea mai importantă expoziție de artă din țară, împărțită în două clădiri unde sunt expuse atât opere de artă ale unor artiști naționali și internaționali cât și elemente de artă locală, în special cu specific aborigen.

Opere de artă expuse în Galeriile de Artă Victoria
Opere de artă expuse în Galeriile de Artă Victoria

Explorând natura Australiei

Unul dintre cele mai frumoase locuri din Australia este Parcul Național Barron George, un loc în care aveți acces la natura sălbatică a acestui continent minunat. O pădure tropicală deasă, unde râul Barron și afluenții săi curg întretăiați de cascade spectaculoase, dintre care cea mai mare are peste 260 de metri înălțime. Însă pentru turiști există un telecablu special amenajat (Skyrail telecable) dar și o cale ferată dedicată (Kundara Scenic Railway).

Parcul Național Barron George, Australia
Parcul Național Barron George, Australia

Poate ați auzit de ea (sau nu) dar Uluru este o formațiune stâncoasă ce a devenit celebră, un punct de reper pentru zona sălbatică a Australiei. Aici vin peste 1 milion de turiști anual, iar pentru amatori există chiar și un traseu ce permite escaladarea stâncii în condiții de siguranță.

Monolitul Uluru, una dintre cele mai cunoscute imagini din Australia
Monolitul Uluru, una dintre cele mai cunoscute imagini din Australia

Mai puțin sălbatice dar cel puțin la fel de frumoase sunt Grădinile Botanice Regale din Melbourne, un spațiu renumit la nivel internațional pentru bogăția speciilor de plante și copaci ce se găsesc pe cele 38 de hectare amenajate aici. Este vorba de o combinație excepțională de plante native și exotice care includ peste 10000 de specii diferite. Aici veți putea descoperi colectii al căror nume este cel puțin sugestiv: Australian Forest Walk, New Caledonia Collection, Southern China Collection sau Water Conservation Garden, pentru a numi doar câteva dintre ele.

Acvariul Australiei de Vest, tunelul de sticlă pe sub apă
Acvariul Australiei de Vest, tunelul de sticlă pe sub apă

O altă atracție turistică deosebită este Acvariul Australiei de Vest care se găsește prin Portul Hillary’s Boat. Pe vremuri acest centru era cunoscut drept Lumea Subacvatică însă în afară de nume, nu foarte lucruri s-au schimbat. Turiștii veniți aici au posibilitatea de a vedea lumea de sub ocean dintr-un cu totul alt unghi, parcurgând un tunel subacvatic cu pereți de sticlă și admirând speciile marine în habitatul lor. Aici acvariile sunt populate cu exemplare de delfini, pisici de mari, rechini și alți pești mai mici, specifici Oceanului Indian. Iar pentru cei mai curajoși, există programe de înot alături de rechini sau ore de joacă în compania delfinilor.

Parc in aer liber, Australia
Parc in aer liber, Australia

Însă natura nu se manifestă doar în sălbăticie ori în spațiul limitat al unei grădini botanice. Australia este renumită printre altele pentru spațiile sale verzi. Iar orașe precum Melbourse se bucură de parcuri și grădini din abundență. Toate sunt amenajate cu gust și în general reprezintă locurile de relaxare ale australienilor. Aici au fost aduși chiar și copaci din Europa iar unele parcuri aduc mai degrabă a grădini englezești de vară decât a parcuri așezate la jumătate de glob distanță.

Fauna din Australia

Australia oferă foarte multe atracții turistice deosebite. Însă de departe natura de aici este cea mai atrăgătoare. Flora și fauna australiană este în mare parte unică, neputând fi găsită nicăieri altundeva în lume. De altfel, aici trăiește și cel mai mare grup de marsupiale de pe glob dar și cele mai multe monotreme, animale care se înmulțesc depunând ouă.

În Australia chiar și cangurii se relaxează pe malul oceanului
În Australia chiar și cangurii se relaxează pe malul oceanului

Astfel, dintre cele mai cunoscute exemple de animale specifice acestui continet avem cangurii (simbol național al acestei țări) și koala, poate cel mai simpatic ursuleț din lume. Iar dacă vă decideți să descoperiți Australia într-o vacanță pe acest continent, este aproape imposibil să nu vă întâlniți cu câțiva reprezentanți ai faunei locale. Și nu numai în afara orașelor ci chiar și la periferia lor veți întâlni mici grupuri de canguri, animalele fiind protejate prin lege.

Canguri la apus pe câmpiile Australiei
Canguri la apus pe câmpiile Australiei

Distracție pe tărâm australian

Australia este o destinație de vacanță unde puteți merge cu toată familia pentru că nu veți duce niciodată lipsă de activități distractive. Fiecare oraș major pune la dispoziția turiștilor și locuitorilor săi mai multe parcuri de distracție excelente pentru petrecerea timpului liber. Spre exemplu, în Melbourne puteți vizita Luna Park, Wonderland Fun Park sau Galactic Circus, ultimul fiind cel mai mare circ și cel mai mare parc tematic din întreaga Australie.

Luna Park din Sydney, Australia
Luna Park din Sydney, Australia

Și dacă credeți că asta-i tot, vă înșelați pentru este doar începutul. Această țară este tărâmul tuturor posibilităților, cu natură sălbatică, orașe moderne și suficiente atracții pentru a satisface orice turist dornic să descopere Australia.

Natura sălbatică din Australia
Natura sălbatică din Australia
Clădirea Operei din Sydney în zi de sărbătoare
Clădirea Operei din Sydney în zi de sărbătoare
Australia, țara de la capăt de lume
Australia, țara de la capăt de lume