Muzeul Guggenheim a fost construit în Bilbao, Spania şi este impresionant prin arhitectura modernă a clădirii. Muzeul de artă modernă şi contemporană a fost proiectat în întregime de americanul Frank Jehry şi a fost inaugurat cu mare fast la data de 18 octombrie 1997 de către Regele Juan Carlos I al Spaniei. Deşi au trecut mai mult de 15 ani de la momentul deschiderii sale, clădirea Muzeului Guggenheim rămâne un simbol al evoluţiei timpului, fiind una dintre cele mai inovative şi ingenioase clădiri ale lumii. Construcţia a reprezentat, la momentul finalizării sale, imaginea unei noi ere arhitecturale.

Muzeul Guggenheim, Bilbao, Spania
Muzeul Guggenheim, Bilbao, Spania

Anul 1991 este momentul în care Guvernul decide deschiderea unui muzeu de artă, ce avea să fie spaţiul de expunere a lucrărilor celor mai mari artişti contemporani. La momentul respectiv în oraşul Bilbao exista un singur muzeu de arte, unde artiştii îşi expuneau creaţiile la un loc fiind destul de dificil accesul spre o anumită zonă de interes.

Panorama Muzelui Guggenheim, Bilbao, Spania
Panorama Muzelui Guggenheim, Bilbao, Spania

Costurile construcţiei au fost evaluate la 100 de milioane de dolari, însă Muzeul Guggenheim a fost finalizat cu preţul de 89 de milioane de dolari. Condiţia impusă a fost aceea ca noul edificiu să fie ceva îndrăzneţ şi inovator, un simbol al oraşului Bilbao. La construcţia clădirii şi-au adus aportul 5000 de persoane şi probabil că până la terminarea lucrării nu s-au gândit că Muzeul Guggenheim avea să devină una dintre cele mai moderne clădiri din lume.

Titanul, materialul care oferă o strălucire aparte Muzeului Guggenheim din Bilbao, Spania
Titanul, materialul care oferă o strălucire aparte Muzeului Guggenheim din Bilbao, Spania

Muzeul Guggenheim a fost construit de-a lungul Râului Nervion şi ocupă o suprafaţă totală de 32 500 de metri pătraţi. Zona industrială veche a oraşului a fost teritoriul ales pentru ridicarea edificiului şi se pare că noua clădire se integrează perfect în contextul urban al oraşului. Materialele predominante utilizate în construirea Muzeului Guggenheim au fost sticla şi titanul pentru strălucire şi piatra pentru rezistenţă.

Interior din Muzeul Guggenheim, Bilbao, Spania
Interior din Muzeul Guggenheim, Bilbao, Spania

Interiorul adăposteşte un spaţiu expoziţional generos fiind constituit din 19 galerii. Cea mai mare dintre ele măsoară 130 de metri în lungime şi 30 de metri lăţime. Cele mai renumite exponate, cu caracter permanent sunt lucrările artistului David Hockney, care atrag anual peste 300 000 de vizitatori de pretutindeni. În general, Muzeul Guggenheim găzduieşte şi expoziţii de artă temporare, pe teme diferite, aşa încât lucrările se schimbă des, fapt care atrage zilnic noi şi noi turişti. De exemplu, unele expoziţii sunt axate pe arta chineză sau rusă prilej cu care sunt expuse obiecte, picturi tradiţionale şi sculpturi care definesc cel mai bine cultura respectivului popor.

Muzeul Guggenheim, Bilbao, Spania
Muzeul Guggenheim, Bilbao, Spania

Muzeul Guggenheim a fost deschis din dorinţa de revitalizare a oraşului Bilbao. Impactul asupra publicului larg a fost unul neaşteptat, devenind o atracşie turistică populară în întreaga lume. În primii 3 ani de la deschidere, 4 milioane de turişti au vizitat Muzeul Guggenheim, fapt care a amortizat investiţiile în construcţia clădirii. Edificiul a fost prezentat în mass-media de multe ori, iar în 1999 cadrele cu Muzeul Guggenheim deschid un film cu James Bond. Memorabile sunt şi apariţiile sale în videoclipul “Sweetheart” al cântăreţei Mariah Carey şi în jocul pe calculator SimCity 4.

Aşadar, Muzeul Guggenheim este o emblemă a arhitecturii moderne şi totodată spaţiul care îmbogăţeşte cunoştinţele legate de arta contemporană. Ca şi edificiu, Muzeul Guggenheim este una dinte cele mai spectaculoase clădiri ale lumii şi probabil că va rămâne aşa pentru mult timp de acum în colo.