Muntele Athos din Grecia este locul în care au fost construite 20 de mănăstiri ortodoxe. Muntele Athos are semnificaţii profunde în rândul ortodocşilor, şi nu numai, credincioşii din toată lumea fac eforturi pentru a ajunge să se roage în acest loc considerat sfânt. Femeile au interdicţie în a pătrunde pe Muntele Athos, din cauză că regiunea este considerată “Grădina Maicii Domnului” şi nici o femeie nu are dreptul să pătrundă pe teritoriul ei. Această interdicţie nu are intenţia de a discrimina, ci se bazează pe legile nescrise ale religiei.
Relieful Muntelui Athos este abrupt şi bine împădurit, ajungând la înălţimea maximă de 2033 de metri. Marea Egee înconjoară Muntele Athos, de aceea accesul este oarecum anevoios, fiind posibil doar pe apă, cu feribotul. Cu toate acestea, zona este unul dintre cele mai vizitate puncte turistice ale lumii.
Muntele Athos avea o identitate bine delimitată încă din Antichitate. Numele său este menţionat chiar şi în operele scriitorilor greci Herodot, Homer şi Strabo. Legenda din mitologia greacă spune că Zeul Athos a aruncat cu o piatră după Poseidon, aceasta a căzut în Marea Egee şi aşa a luat fiinţă Muntele Athos.
Se pare că, primii locuitori ai Muntelui Athos s-au stabilit în regiune între secolele al III-lea şi al IV-lea. Atât creştinii, cât şi păgânii locuiau la un loc până într-o zi când bisericile au fost distruse, iar creştinii au fost goniţi în păduri. Păgânii îşi construiesc propriile temple care, la rândul lor sunt devastate. Mai mult timp, Muntele Athos a rămas nelocuit, până în secolul al VII-lea când numeroşi călugări ortodocşi iau cu asalt zona şi se stabilesc aici în încercarea de a-şi crea un loc liniştit potrivit pentru locuit şi rugăciune. Şi-au construit colibe de lemn cu acoperişuri de paie şi s-au hrănit cu fructe şi plante din pădurile dese ale Muntelui Athos.
Primele mănăstiri sunt construite începând cu anul 962, după ideea călugărului Athanasios Atonitul. După ce a fost pusă piatra de temelie, prin munca asiduă a călugărilor din regiune ia naştere prima mănăstire de pe Muntele Athos. Iniţiativa a fost importantă, după acest moment şi după trecerea multor ani iau naştere şi celelalte 19 lăcaşe de cult.
Astăzi, Muntele Athos este o binecuvântare pentru Grecia, pentru că astfel îi trec graniţele şi mai mulţi turişti străini decât în mod normal. Totuşi procedura de vizitare este destul de greoaie, în sensul că este necesar un fel de viză, fără de care accesul în regiune nu este posibil. Această viză poartă numele de Diamoneterion fiind ştampilată de patru dintre membrii de conducere de pe Muntele Athos.
Dacă ajungeţi pe Muntele Athos nu rataţi Mănăstirea Great Lavra, cea mai mare şi cea mai veche din zonă. Participă la slujbele religioasele pentru că ele sunt centrul tuturor activităţilor şi guvernează întreaga regiune. Călugării din toate colţurile lumii care s-au stabilit pe Muntele Athos se roagă în cea mai mare parte a timpului, iar dacă ai ajuns aici trebuie să te adaptezi programului lor.
Aşadar, Muntele Athos este locul cu un trecut istoric destul de zbuciumat, iar spiritul Antichităţii încă se mai simte şi astăzi. Regiunea este încărcată de spiritualitate şi emoţie şi oricine a ajuns aici a plecat cu o linişte sufletească pe care nu a mai dobândit-o nicăieri în lume.