Ashgabat, Oraşul de marmură albă

Ashgabat, Oraşul de marmură albă

Ashgabat, Turkmenistan
Ashgabat, Turkmenistan / Foto: background-pictures.picphotos.net

Ashgabat este capitala îndepărtatului Turkmenistan, cel mai mare oraş al acestei ţări, locul unde trăiesc aproximativ un milion de locuitori. Ashgabat mai este supranumit “Oraşul de marmură albă”, datorită edificiilor construite din acest material care au conferit o nouă identitate metropolei. Oraşul a fost fondat în anul 1869 de către ruşi, fiind astăzi cel mai important obiectiv turistic din Turkmenistan.

Apus de soare în Ashgabat
Apus de soare în Ashgabat / Foto: en.wikipedia.org

Oraşul Ashgabat a fost binecuvântat cu o poziţionare geografică excelentă, într-o oază aflată la poalele munţilor Kopetdag, fapt pentru care peisajele înconjurătoare sunt de-a dreptul uimitoare. Ashgabat este un important nod de comunicaţii, un oraş cu tradiţie în ceea ce priveşte industria pielăriei, construcţii de maşini, a bumbacului şi multe altele. Dincolo de acestea, Ashgabat este şi cel mai important punct turistic din Turkmenistan, locul care arată că aceste ţinuturi îndepărtate au fost dominate întotdeauna de tradiţii şi legi nescrise, dar mai ales de credinţă.

Moscheea Ertugrul Gazi, un important punct de reper în oraş
Moscheea Ertugrul Gazi, un important punct de reper în oraş / Foto: oneplanet2020.blogspot.com

Moscheea Ertugrul Gazi este cel mai important lăcaş de cult din oraş, un punct de reper în Ashgabat uşor de recunoscut prin intermediul celor patru minarete şi impunătoarea cupolă centrală. Edificiul a fost inaugurat destul de recent, în anul 1998, albul marmorat, forma şi arhitectura clădirii arată foarte clar că ispiraţia a fost Moscheea Albastră din Istanbul. Până la 5000 de musulmani se pot ruga în acelaşi timp în Moscheea Ertugrul Gazi şi în zilele de sărbătoare aceasta se dovedeşte a fi neîncăpătoare. Se spune că în timpul construcţiei au existat mai multe decese accidentale, iar credincioşii obişnuiesc să se roage şi pentru sufletele acestora.

Monumentul Independenţei
Monumentul Independenţei / Foto: en.wikipedia.org

Monumentul Independenţei este o altă structură importantă din Ashgabat, unul dintre cele mai mari şi mai extravagante edificii de acest gen din întreaga lume. Monumentul Independenţei se află în mijlocul unui parc frumos amenajat, dominat de existenţa a numeroase fântâni arteziene şi piscine, întreg ansamblul ocupă o suprafaţă ce depăşeşte 80 000 de metri pătraţi. Monumentul descrie independenţa ţării ca pe un efort uriaş, lucru ce pare a fi obţinut după o luptă crâncenă. În realitate, Turkemenistanul nu a fost prea dornic de a-şi obţine independeţa, nici măcar după căderea Uniunii Sovietice.

Monumentul cailor turkmeni
Monumentul cailor turkmeni / Foto: photo.sf.co.ua

Ashgabat nu este un oraş prea mare, aşa încât este foare uşor să vizitezi cele mai importante obiective turistice ale metropolei plimbându-te pe jos. Astfel, vei regăsi Muzeul Naţional de Istorie, în interiorul căruia se află tot trecutul ţării, exponatele interesante te vor captiva cu siguranţă preţ de o oră sau chiar două. Şi Clădirea Parlamentului atrage atenţia prin grandoarea şi arhitectura sa, dar mult mai interesant este Monumentul cailor turkmeni.

Arhitectura oraşului este dominată de albul imaculat
Arhitectura oraşului este dominată de albul imaculat / Foto: www.travelandescape.ca

Aşadar, Ashgabat este capitala Turkmenistanului, un oraş interesant, locul care oferă multe informaţii legate de istoria, cultura şi trecutul zbuciumat al acestei minunate ţări.