Rusia este o ţară uimitoare, un teritoriu dominat de tradiţii şi obiceiuri păstrate cu sfinţenie de la generaţie la generaţie. Cele mai respectate persoane au fost întotdeauna conducătorii Rusiei, iar acest lucru se reflectă foarte mult în construcţiile grandioase, foste reşedinţe ale ţarilor ruşi. Palatul Ecaterinei este un ansamblu uimitor care se află în oraşul Pushkin, la 25 de kilometri sud-est de Saint Petersburg. Edificiul a fost reşedinţa de vară a ţarilor ruşi, o construcţie uimitoare ridicată în stil rococo.
Anul 1717 este momentul în care Ecaterinei I a Rusiei angajează un arhitect de origine germană, cel ce avea să construiască un palat de vară, rezultatul imaginaţiei şi al plăcerii împărătesei. De-a lungul timpului, Palatul Ecaterinei a fost demolat şi reconstruit de mai multe ori, fiecare ţar care venea la conducerea Rusiei avea dorinţa de a locui într-un alt edificiu. Astăzi, Palatul Ecaterinei este considerat a fi un simbol al Rusiei, edificiul colorat în albastrul cerului nu poate trece neobservat, fapt datorat şi lungimii impresionante de 325 de metri.
Mai mult de 100 de kilograme de aur au fost utilizate pentru a auri faţada palatului şi numeroasele statui care completează arhitectura unică a Palatului Ecaterinei. De-a lungul au existat o sumedenie de zvonuri, multe voci au susţinut că acoperişul palatului a fost construit în întregime din aur, o întreagă avere înfrumuseţând frumosul palat rusesc. O grădină imensă, cu forme geometrice se află chiar în faţa palatului, fără aceasta zona nu ar mai avea acelaşi farmec.
Ecaterina I avea o binecunoscută pasine pentru arta neocalsică şi pentru a-şi satisface pe deplin dorinţele, a angajat un arhitect scoţian ce avea să înfrumuseţeze interioarele vastului palat.
Apartamentele personale ale împărătesei, camerele de oaspeţi, imensele saloane au fost decorate cu gust, astfel încât crează uimire în rândul milioanele de turişti din întreaga lume ce trec pragul Palatului Ecaterinei. Camerele au fost concepute aşa încât să fie conectate la grădinile suspendate. O mulţime de statui din bronz, foarte valoroase, înfrumuseţează interioarele palatului, picturi, sculpturi, obiecte decorative preţioase au creat un cadru superb, rezultatul imaginaţiei împărătesei.
Anul 1976 este momentul decesului împărătesei Ecaterina I şi de atunci conducătorii Rusiei au preferat să se retragă la Moscova. Pentru o perioadă, Palatul Ecaterinei rămâne pustiu şi începe să-şi piardă din farmecul de odinioară. Din fericire, autorităţile nu l-au lăsat să devină o ruină şi la momentul actual ne putem bucura încă de frumuseţea sa unică. Palatul Ecaterinei este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Rusia, prin sălile sale impresionante se plimbă zilnic sute de turişti din toate colţurile lumii.
Aşadar, Palatul Ecaterinei este unul dintre cele mai impresionante edificii de pe Pământ, o construcţie plină de culoare ce înfrumuseţează regiunea în care se află.