Singapore Flyer este o roată gigant din statul omonim, construită între anii 2005-2008 ca și zonă de obsevație. Înălțimea totală a construcției este de 165 de metri, dimensiune care propulsează Singapore Flyer în topul celor mai înalte roți ale lumii.

Panorama din Singapore, în seara de Anul Nou
Panorama din Singapore, în seara de Anul Nou

Data de 1 martie 2008 este momentul în care ingenioasa construcție este inaugurată pentru publicul larg, momentul fiind intens așteptat de către turiștii de pretutindeni. În primele 3 nopți de la lansarea oficială s-au vândut bilete care au însumat 8.888 de dolari, considerat a fi un număr de bun augur în cultura chineză. Singapore Flyer cuprinde 28 de capsule, dotate cu diverse facilități și aer condiționat, fiecare dintre ele putând să susțină greutatea a 28 de pasageri. O rotație completă durează aproximativ 30 de minute și oferă o panoramă uluitoare a principalelor puncte turistice din Singapore.

Singapore Flyer și Marina Bay Sands crează un orizont ultramodern în Singapore
Singapore Flyer și Marina Bay Sands crează un orizont ultramodern în Singapore

Singapore Flyer este localizat chiar lângă Marina Bay Sands, cele două clădiri transformă orizontul într-o imagine de vis. Proiectul Singapore Flyer a fost conceput încă din anul 2000 de către o companie germană. Planificarea formală a început în anul 2002, aprobarea construcției fiind oficializată în următorul an.

Singapore Flyer, clădirea controverasă a statului
Singapore Flyer, clădirea controverasă a statului

De-a lungul timpului, Singapore Flyer a creat numerose speculații și controverse. Proiectul a atras numeroase critici legate, în principal, de originalitatea proiectului. Unii au spus ca roata din Singapore este o copie a London Eye, alții au afirmat că oficialii din Singapore au proiectat construcția doar pentru a depăși dimensiunile celei din Londra. Oricum ar fi, Singapore Flyer rămâne o construcție de succes, apreciată de călătorii din întreaga lume.

Capsulele din Singapore Flyer, o idee ingenioasă
Capsulele din Singapore Flyer, o idee ingenioasă

Singapore Flyer mai are un punct în comun cu London Eye și anume exo-capsulele. Acestea oferă avantajul unei vederi neobstrucționate, spre deosebite de endo-capsule care oferă o panoramă plăcută, dar întreruptă. Cele 28 de capsule ale Singapore Flyer sunt dotate cu spații speciale destinate persoanelor cu handicap. Sunt, de asemeni, furnizate rampe pentru scaunele cu rotile, toalete și o parcare destinate vizitatorilor cu handicap.

Singapore Flyer
Singapore Flyer

Construcția Singapore Flyer a implicat uriașe resurse umane și financiare. Investiția a ajuns la 180 de milioane de dolari, dar inițiatorii proiectului au avut informații despre sumele implicate încă de la început. În prezent, investițiile nu doar că s-au amortizat, dar culeg beneficii enorme. Anual, peste 600 000 de vizitatori fac o plimbare de 30 de minute în Singapore Flyer și plătesc destul de mult pentru această activitate. Cu priveliști impresionante care se schimbă radical în timpul zilei și al nopții, este greu să alegi cel mai bun moment pentru a face o plimbare cu Singapore Flyer.

Capsulele roții uriașe te vor duce într-o călătorie nemaipomenită
Capsulele roții uriașe te vor duce într-o călătorie nemaipomenită

Zi de zi, în întreaga lume se construiesc fel de fel de edificii care vor deveni în următorii ani construcțiile viitorului. Probabil, peste câțiva ani Singapore Flyer nu va mai fi o clădire atât de spectaculoasă, iar acest fapt nu este decât o întruchipare a evoluției umane. Omul este capabil să facă lucruri minunate, iar lumea întreagă este o resursă continuă de genii ai arhitecturii.