Belize este o ţară de pe coasta de nord-est a Americii Centrale, iar teritoriul său ocupă doar 290 de kilometri în lungime şi 110 kilometri în lăţime. Belize este o regiune-cheie pentru continentul american, o societată diversă constituită din multe limbi şi culturi. Belize se învecinează cu Guatemala şi Mexic şi a împrumutat câte ceva din specificul lor.

Apus de soare pe plajele din Belize
Apus de soare pe plajele din Belize

Veniturile locuitorilor din Belize sunt încă foarte scăzute, dar se pare că în câţiva ani regiunea va cunoaşte o evoluţie în acest sens. Turiştii au început să conştientizeze unicitatea locurilor, vizitând Belize din ce în ce mai mult în ultimii ani. Explorarea junglei luxuriante cu plantele sale exotice şi animale sălbatice dar şi multe activităţi permise în regiune fac din Belize un loc unic pe Pământ.

Teritoriul Belize a fost ocupat timp de mii de ani de oamenii Maya. Astăzi, încă fac parte din populaţia ţării şi şi-au pus amprenta pentru totdeauna asupra regiunii. Însă şi colonii britanice s-au stabilit în zona de coastă şi în sectoarele forestiere. Cetăţeni africani au devenit sclavi ai britanicilor şi au îngrijit ani la rând terenurile agricole cultivate cu portocale, banane sau trestie de zahăr. Scalvia din Belize ia sfârşit în anul 1838.

Ruine din Belize şi o multitudine de turişti veniţi să admire frumuseţea lor
Ruine din Belize şi o multitudine de turişti veniţi să admire frumuseţea lor

Ruinele din Belize

Sunt cu siguranţă atracţia de top a ţării şi pot fi vizitate cu uşurinţă pe jos. Numeroase companii de turism organizează excursii la Ruinele din Belize în grupuri sau private, după preferinţe. Rămăşiţele populaţiei Maya, înfăţişează fel de fel de piramide construite din piatră, cu dimensiuni diferite. Uneori, piramidele sunt înconjurate de pietre mari pe care locuitorii acelor vremuri le-au plasat strategic, ca şi manieră de protejare a teritoriului.

Echitaţie în junglele din Belize
Echitaţie în junglele din Belize

Echitaţie în junglele din Belize

Plimbările pe cal prin vegetaţia luxuriantă din Belize sunt cea mai bună formă pentru a explora cât mai mult din frumuseţile naturale neatinse de mâna omului. Plimbările călare fac parte din categoria turismului de aventură daca ţinem cont de faptul că o vegetaţie bogată ascunde o faună pe măsură.

Panteră neagră, unul dintre cele mai rare animale ale lumii în Belize
Panteră neagră, unul dintre cele mai rare animale ale lumii în Belize

Nu ar fi de mirare ca în plimbarea prin junglă să întâlniţi fel de fel de reptile, o multitudine de specii de fluturi, insecte, dar şi temutele animale sălbatice.

Plajă din Belize, regiunea Placencia
Plajă din Belize, regiunea Placencia

Plajele din Belize

Sunt o destinaţie potrivită atât pentru turiştii care vor să se relaxeze pe nisipurile aurii, cât şi pentru cei care îşi doresc să practice diverse sporturi şi activităţi. Scufundările şi snorkelingul sunt un prilej bun de a cunoaşte cât mai multe despre adâncurile apelor. Fauna este deosebită, o multitudine de specii de peşti populează adâncurile, pisici de mare, scoici, alge colorate.

Interior din Peştera Actun Tunichil Muknal, Belize
Interior din Peştera Actun Tunichil Muknal, Belize

Peşterile din Belize

Regiunea Cayo din Belize este caraterizată de prezenţa dealurilor calcaroase care au dus, în timp, la formarea râurilor subterane, peşteri şi doline. Peşterile sunt magnifice, cu caverne uriaşe şi pasaje înguste, dar mai ales reţele spectaculoase de minerale. Această lume subterană a fost considerată sacră de către populaţia Maya, decorând frumoasele peşteri cu fel de fel de obiecte.

Aşadar, Belize este o ţară mică, dar care îmbină o sumedenie de peisaje contrastante ce împreună aduc unicitate regiunii. Belize rămâne o destinaţie turistică exotică, tropicală şi în acelaşi timp istorică.