Deseori proiectele moderne, construcțiile grandioase, clădirile impunătoare întrec imaginația umană. Din categoria proiectelor uimitoare face parte Ansamblul Urbanistic Palas, un complex de clădiri și elemente ce crează locul perfect de recreere. Palas este localizat în Centrul Civic al Iașiului, chiar lângă Palatul Culturii și a urcat deja în topul celor mai moderne proiecte din România.

Palas, un proiect grandios în Iași
Palas, un proiect grandios în Iași / Foto: www.skyscrapercity.com

Proiectul Palas a fost realizat printr-un parteneriat public, între o firmă privată și Consiliul Local din Iași. Ansamblul ocupă o suprafață totală de 270 000 de metri pătrați, costurile ridicându-se undeva la 265 de milioane de euro. Încă de la inaugurare, Palas a devenit cea mai mare investiție imobiliară a tuturor timpurilor, din afara Bucureștiului.

Sute de lampioane au urcat spre cer în seara lansării
Sute de lampioane au urcat spre cer în seara lansării / Foto: www.islive.ro

Lucrările s-au desfășurat în decursul 5 ani, o perioadă de mister dacă am putea să o numim așa, având în vedere că toți ieșenii și nu numai erau nerăbdători să vadă capodopera arhitecturală. Palas a fost inaugurat în anul 2012, evenimentul fiind unul fastuos la care au participat mii de persoane. În zilele ce au urmat sute de persoane au vizitat Palas și au rămas uimiți de grandoarea proiectului.

Palas Mall, Raiul cumpărăturilor
Palas Mall, Raiul cumpărăturilor / Foto: blog.paravion.ro

Ansamblul Urbanistic Palas este structurat pe mai multe sectoare, diverse zone unde turiștii pot practica diverse activități relaxante sau antrenante. Centrul comercial Palas Mall este cu siguranță un Rai al femeilor, dar și al bărbaților deopotrivă. Palas Mall ocupă o suprafață de 54 200 de metri pătrați, fiind locul unde s-au întâlnit reprezentanții marilor branduri ale lumii. Palas Mall găzduiește peste 195 de magazine, iar vizitatorii petrec ore în șir căutând cele mai bune obiecte vestimentare și accesorii. În centrul comercial se regăsesc de asemeni zone de recreere și un hypermarket. După o sesiune îndelungată de shopping fiecare dintre noi are nevoie de o pauză, iar Palas este locul care oferă și liniștea de care avem nevoie.

Grădinile din Palas, vedere aeriană
Grădinile din Palas, vedere aeriană / Foto: www.bzi.ro

Ansamblul Palas din Iași include și un parc splendid ce ocupă o suprafață de 50 000 de metri pătrați. Spațiile verzi au fost amenajate pe locul fostelor grădini ce au aparținut de Curtea Domnească. Parcul include, de asemeni, elemente din lemn și clădiri istorice, așa cum este Turnul de Strajă al Curții Domnești. Parcul este înfrumusețat de un lac artificial, numeroase fântâni arteziene, cascade artificiale, o sumedenie de spații de promenadă și vegetație amplasată în trepte. Parcul Palas se evidențiază prin foișorul din partea centrală, un loc intim și romantic.

Foișorul din centrul parcului
Foișorul din centrul parcului / Foto: harta.iasi.rou.ro

Complexul Palas mai include un hotel, clădiri de birouri, de locuințe și un teatru de vară. Parcarea subterană are o capacitate totală de 2500 de locuri, fiind un spațiu modern și sigur pentru ca tu să-ți poți face cumpărăturile în liniște. Mare parte dintre clădirile ce aparțin de Palas sunt deja ocupate, dar încă există câteva spații libere.

Palas Mall, o clădire ultra modernă
Palas Mall, o clădire ultra modernă / Foto: blog.yourlink.ro

Așadar, Palas este unul dintre cele mai impunătoare proiecte din România, locul perfect unde poți petrece o zi de weekend splendidă, alături de cei dragi.