Biserica Oaselor – O capodoperă macabră dar interesantă

Biserica Oaselor – O capodoperă macabră dar interesantă

Biserica Oaselor din Cehia, atracție pentru mii de turiști

De obicei, mergem în lăcașele de cult pentru a ne simți mai aproape de Dumnezeu, pentru a ne închina înaintea icoanelor și pentru a ne umple de spiritualitate ascultând o slujbă emoționantă. Există însă și biserici unde mergi pentru a te minuna, și nu de minunile divine, ci de ceea ce poate construi omul cu mâna lui; Osuarul Sedlec din Cehia este un astfel de loc.

Osuarul Sedlec sau „Biserica Oaselor”

În orașul Kutna Hora din Cehia, un orășel micuț și uitat de lume, vei descoperi o capelă creștină aflată sub Biserica Tuturor Sfinților ce atrage peste 200.000 de turiști anual. Aceasta se numește Osuarul Sedlec sau „Biserica Oaselor”. Cei care vin aici, sunt absolut uluiți de ornamentele și mobila bisericești create din oseminte umane provenite de la peste 40.000 de schelete.

Osuarul Sedlec sau "Biserica Oaselor" din Cehia- o atracție inedită
Osuarul Sedlec sau „Biserica Oaselor” din Cehia- o atracție inedită

Se naște întrebarea firească: Cum e posibil așa ceva? Ei bine, pentru a găsi explicația, trebuie să ne întoarcem puțin în timp, în anul 1278. În acest an, regele ceh Otakar al II-lea al Boemiei l-a trimis pe Henry, abatele mănăstirii din Sedlec, în Țara Sfântă. La, întoarcerea sa, abtele a adus un punm de pămînt de pe Muntele Golgota pe care l-a împrăștia peste cimitirul mănăstirii. Cimitirul a devenit astfel foarte căutat de către credincioși din toată Europa Centrală doritori de locuri de veci în acest loc, astfel încât acesta a trebuit lărgit pentru a face față cererilor.

Punct de intrare în Biserica Oaselor - se observă decorațiile din oseminte
Punct de intrare în Biserica Oaselor – se observă decorațiile din oseminte

Anul 1400 a fost momentul în care, în centrul cimitirului mult râvnit s-a construit Biserica Tuturor Sfinților, o biserică gotică cu un nivel superior și demisol. Demisolul avea rol de capelă, însă acum avea să fie folosit drept osuar pentru osemintele scoase din cimitir datorită lipsei de noi locuri de veci.

Decorații din oseminte sunt peste tot ăn Biserica Oaselor
Decorații din oseminte sunt peste tot ăn Biserica Oaselor

Biserica Oaselor – capodopera macabră a  maestrului Rint

În jurul anului 1870 sarcina de a rearanja oasele din capelă i-a revenit unui sculptor în lemn, numit Frantisek Rint, iar rezultatul final a fost pe cât de macabru, pe atât de interesant. Această decorare s-a păstrat până în zilele noastre astfel că vei putea admira și tu inedita biserică.

Decorațiile din Biserica Oaselor sunt opera lui Frantisek Rint
Decorațiile din Biserica Oaselor sunt opera lui Frantisek Rint

Chiar de la intrarea în biserică vei remarca un candelabru imens alcătuit dintr-un număr impresionant de oase (toate oasele dintr-un corp uman). Apoi, îți vei îndrepta atenția asupra turnurilor împodobite cu cranii umane cu două oase sub ele – asemeni celor de pe drapelurile piraților.

Turn împodobit cu cranii din interiorul Bisericii Oaselor
Turn împodobit cu cranii din interiorul Bisericii Oaselor

Altarul este încadrat în partea stângă și în partea dreaptă de camere cu grilaj unde sunt stivuite osemintele câtorva mii de cadavre. Din motive de siguranță, atingerea grilajului este strict interzisă. Atenție la alarmă!

Interiorul macabru și interesant al Bisericii Oaselor din Cehia
Interiorul macabru și interesant al Bisericii Oaselor din Cehia

În biserică vei mai putea admira și stema osuarului, care deși este realizată din oase umane, arată foarte bine. Tot aici vei observa că în cele patru colțuri ale bisericii sunt așezate patru grămezi de oase în formă de clopot și că ramele, lustrele și coloanele sunt realizate tot din oseminte.

În spatele grilajului se află osemintele scoase din cimitirul bisericii
În spatele grilajului se află osemintele scoase din cimitirul bisericii

În lume mai există astfel de capele osuare dintre care voi numi „Catacombele Capucinilor” din Palermo, Sicilia și „Capela Oaselor” din Evora, Portugalia.

Biserica Oaselor din Kutna Hora din Cehia
Biserica Oaselor din Kutna Hora din Cehia

Un lucru e cert: Biserica Oaselor din Cehia este cu adevărat inedită, iar o vizită aici îți va schimba punctul de vedere cu privire la locașurile sfinte!