Peștera Urșilor și-a câștigat renumele atât în țară cât și peste hotare atât datorită formațiunilor calcaroase ce s-au format aici în mod natural cât și prin prisma resturilor fosilizate ale urșilor de cavernă care au fost descoperite aici. Un spațiu fantastic ce a stat ascuns vreme de secole până când, accidental, s-a creat o cale de acces în această capsulă a timpului. În prezent, acest loc a devenit cel mai important obiectiv turistic din Munții Apuseni și probabil că printre primele din Județul Bihor.

Peștera Urșilor, pasarela turiștilor
Peștera Urșilor, pasarela turiștilor

În Peștera Urșilor se găsesc numeroase stalactite și stalagmite ce au crescut aici pe perioade foarte lungi de timp, luând forme dintre cele mai ciudate ce invită la folosirea imaginației. Astfel se nasc Lacul cu nuferi, Sfatul Bătrânilor, Draperiile din Galeria Urșilor sau Mastodontul. Toate sunt opere ale naturii, desăvârșite puțin câte puțin pe durata a sute de ani.

Cum a fost descoperită Peștera Urșilor

Primii pași ai unui om în Peștera Urșilor au fost făcuți în 1975 atunci când, într-o zi de septembrie, detonările dintr-o carieră de piatră au scos la lumină intrarea către un tărâm unic. Se spune că primul care a explorat peștera a fost minerul Curta Traian, moldovean originar din Chișinău. În urma sa, un grup de speologi, membri ai asociației Speodava, au explorat galeriile câteva zile mai târziu. Iar cinci ani mai târziu, Peștera Urșilor a putut fi deschisă pentru public, însă doar parțial.

Pasarela turistilor urmand un drum sinuos prin galeriile din Pestera Ursilor
Pasarela turistilor urmand un drum sinuos prin galeriile din Pestera Ursilor

În total, peștera măsoară puțin mai mult de 1500 metri în lungime și este structurată pe două nivele. În galeria principală, accesibilă tuturor vizitatorilor, accesul se face prin trei galerii mai mici: Galeria Urșilor, cea a Lumânărilor și cea numită după savantul Emil Racoviță. Prima este cunoscută și drept Galeria Oaselor, fiindcă aici se găsesc foarte multe schelete de urși de cavernă precum și alte oseminte de la capră neagră, hienă de peșteră sau ibex. Pe de altă parte, în Galeria Emil Racoviță se păstrează până în ziua de azi scheletul unui urs, exact așa cum a rămas el din momentul în care a murit. Totuși, partea a doua din Peștera Urșilor, situată la nivelul superior, nu este destinată vizitatorilor, ea fiind accesibilă doar cercetătorilor ce primesc aprobarea de a lucra aici.

Peștera Urșilor, formațiuni surprinzătoare
Peștera Urșilor, formațiuni surprinzătoare

În trecut existau mai multe căi de a ajunge la Peștera Urșilor dar odată cu închiderea tronsonului ferat Oradea-Vașcău, singura soluție a rămas transportul auto până în Oradea și de acolo spre Pietroasa. Se coboară în dreptul comunei Buntești și se urmează drumul ce se deschide la dreapta. Însă efortul se va merita pentru că turul prin Peștera Urșilor durează aproximativ o oră, timp în care ghizii vor explica pe larg istoria ei și elementele ce pot fi văzute în interior.

La intrarea în Peștera Urșilor, acolo de unde se pot cumpăra și biletele ,există un mic muzeu, diverse standuri pentru suveniruri și alte obiecte reprezentative pentru zona în care se află această minune a naturii.

Peștera Urșilor, un loc ce se merită explorat pas cu pas
Peștera Urșilor, un loc ce se merită explorat pas cu pas

 Biletele se pot procura de la intrare, iar prețul este relativ decent: 15 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii. În plus, ultimele vizite sunt posibile în jurul orei 17.00. Mai trebuie să rețineți și că pe tot parcusul anului, temperatura în interior se menține în jurul valorii de plus 10 grade celsius deci pentru o vizită în condiții de confort aveți nevoie de o haină în plus cât durează vizita în Peștera Urșilor.