Osaka este al treilea cel mai mare oraș al Japoniei, o metropolă uriașă ce adăpostește nu mai puțin de 17 milioane de oameni în 24 de prefecturi, echivalentul sectoarelor din București.
Se poate spune chiar că Osaka este capitala turistică a Japoniei, dominând peisajul acestei țări datorită multiplelor oportunități pe care le oferă și atracțiilor deosebite ce pot fi întânite la fiecare pas.
Există multe motive pentru a vizita un oraș ca Osaka. Cultura, civilizația, centrele comerciale și restaurantele sunt doar câteva dintre acestea. Adevărul este că japonezii au înțeles de multă vreme cât de importanți sunt turiștii pentru economia țării lor și în consecință au învățat să transforme chiar și cel mai insignifiant loc într-o atracție pe care occidentalii să dorească să o fotografieze.
Osaka este un oraș mare dar, în ciuda dimensiunilor sale, foarte mulți japonezi preferă să se deplaseze cu bicicleta pentru că orașul nu are aproape nici o formă de relief iar circulația pe trotuar este permisă peste tot. Cu alte cuvinte, căutați un centru de închiriere biciclete sau, dacă plănuiți să stați mai mult, cumpărați una second-hand. Datorită culturii japoneze care apreciază doar lucrurile noi, orice produs SH este considerat inferior și vândut la preț foarte mic.
Istorie și civilizație în Osaka
Dacă azi este unul dintre cele mai importante orașe ale Japoniei, în trecut Osaka a fost chiar capitala acestei țări. Pe atunci urbea se numea Naniwa iar rolul de prin oraș l-a deținut în mai multe rânduri, chiar dacă pentru foarte scurte perioade de timp. Și chiar și după ce capitala a fost mutată în alte orașe, Osaka a rămas un puternic centru comercial și social cu legături la ocean, mare și transporturile realizate pe canalele de navigație interioară. Așa se face că locul a devenit preferatul marilor antreprenori și până la mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial, aici a existat o puternică dezvoltare industrială.
În ultima parte a celei mai mari conflagrații de până acum, bombardierele americane au semănat groază și distrugere printre locuitorii din Osaka astfel încât azi, foarte puțin din orașul original a mai rezistat. Chiar și castelul medieval care există aici e de fapt o reconstrucție din beton armat, o soluție discutabilă dar necesară pentru a păstra măcar amintirea bogatului trecut istoric. Iar azi, când toate acestea nu mai sunt decât amintiri, tot mai mulți turiști descoperă Osaka așa cum este ea azi: un oraș tânăr, activ, atractiv și plin de locuri super interesante.
Există multe locuri ce se merită vizitate în Osaka și ar fi destul de greu să creem un top cu cele mai importante. Totuși vom încerca să le luăm cât de cât în ordine și vom începe cu Castelul Osaka. Acesta, după cum am mai spus, nu mai este chiar cel original, distrus în război ci o copie care recreează exteriorul clădirii originale. De fapt, construcția are acum rol de muzeu și, deși este cel mai cunoscut reper al orașului, la interior el diferă mult de castelul clădit cu multe secole în urmă. Însă locul este foarte popular, mai ales în perioada primăverii și a verii când parcul ce înconjoară castelul se umple aproape zilnic de lume venită la relaxare și picnic.
Alte două locuri de mare interes sunt Muzeul de Știință cu foarte multe expoziții interactive și cel de Istorie, mai conservator în privința prezentării dar foarte interesant pentru absolut toate grupele de vârstă.
Trecând de la vechi la nou, Umeda Sky Building este un loc pe care trebuie neapărat să îl vedeți. Gigantica construcție a fost ridicată în districtul Kita cu scopul de a servi drept centru comercial și sediu pentru comanii, doar că ciudata matahală de 40 de etaje nu a atras atât de mult interes pe cât se speria, devenind totuși un punct de reper în Osaka, dacă nu prin stil, măcar prin dimensiuni. În plus, observatorul din vârf este foarte bun pentru a vedea întregul oraș, atât ziua cât și noaptea. Iar ca bonus, îndrăgostiții au o bancă specială, unde dacă fiecare se așează și apasă împreună câte un buton, o inimă luminoasă se aprinde de jur împrejurul lor.
Iar din punct de vedere spiritual, cele două temple principale ale orașului nu trebuie trecute cu vedere: Altarul Sumiyoshi este unul dintre cele mai vechi altare shintoiste din toată Japonia, cu o istorie ce se întinde pe nu mai puțin de 1800 de ani. În plus, și aici, parcul liniștit ce înconjoară monumentul este un excelent loc de odihnă și relaxare după câteva ore de explorare a orașului.
În egală măsură, Templul Shintennoji, ușor accesibil, cu o stație de metrou la doar 15 minute de mers pe jos, reprezintă un model de arhitectură japoneză așa cum era ea gândită în secolele VI și VII.
Este de bănuit că Osaka a rămas cu amintiri dureroase din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Orașul a avut nevoie de o reconstrucție majoră dar chiar și așa, au rămas urme, cicatrică lăsate intenționat pentru ca generațiile viitoare să descopere efectele dezastruoase ale războiului. Un asemenea exemplu este Muzeul Păcii, locul unde sunt expuse sute de fotografii ce descriu nu doar ororile și propria suferință pe care îndurat-o Osaka dar și atrocitățile la care i-au supus pe chinezi sau koreeni trupele japoneze în prima parte a conflagrației.
Dar destul cu tristețea pentru că în Osaka existe numeroase atracții în aer liber, grădini de o frumusețe uimitoare pentru aglomerația urbană în care se găsesc dar și cel de-al doilea mare parc de distracții al Japoniei: Universal Studios Japan. Iar pentru relaxarea supremă, Spa World oferă servicii atât pentru bărbați cât și pentru femei…cu condiția să nu existe tatuaje vizibile, o problemă la care japonezii sunt încă foarte sensibili datorită obiceiului clanurilor mafiote Yakuza de a-și tatua tot corpul.
Arta este la mare căutare în Japonia, așa că un sejur în Osaka vă va oferi prilejul de a explora teatrul japonez și nu numai. Mai exact Teatrul Național Bunraku, Sala de Concerte Simfonice sau Shin Kabukiza, vă vor ajuta să înțelegeți diferitele ramuri ale artei japoneze, cu complexitatea și grația lor neobișnuită.
Plăcerile culinare din Osaka
Orașul este un loc extraordinar pentru oricine ar fi pasionat de gastronomie. În Osaka există o largă selecție de restaurante, mai ales în districtele unde turismul a devenit o industrie de bază: Umeda și Dotombori.
Și chiar dacă se spune despre japonezi că ar fi o națiune de gurmanzi, realitatea este că Osaka este locul ideal pentru a încerca unele dintre cele mai populare feluri de mâncare locale cum ar fi Battera, un soi de sushi cu macrou compactat la maximum și tăiat în felii pentru servire; Okonomiyaki, prăjituri prăjite ce aduc în egală măsură cu o omletă sau o pizza; Takoyaki, cu bucățele de caracatiță și evident Kushikatsu, bucăți de aluat umplute cu carne, legume sau brânză și prăjite în ulei.
Cum spuneam, Japonia este o țară a delicateselor și a gurmanzilor dar – destul de interesant – cea mai atractivă formă de servire este cea în care musafirii restaurantului își pot prepara singuri felurile de mâncare. Acest stil se numește Okonomiyaki și este destul de răspândit în Osaka, mai ales în rândul micilor restaurantelor independente. Fiecare masă este dotată cu mai multe farfurii încălzite și după ce sunteți serviți cu ingredientele mâncării , aveți posibilitatea să le gătiți singuri, ceea ce se poate dovedi foarte distractiv dacă aveți un minim de experiență în domeniu. Alternativ, angajații restaurantului vă pot asista cu plăcere dar indiferent de situație, e indicat să vă îmbrăcați corespunzător. Cu multe din felurile de mâncare ale japonezilor au în compoziție carne de porc, grăsimea poate sări destul de ușor odată ce se înfierbântă deci cea mai elegantă ținută din șifonier nu este ideea perfectă pentru o asemenea ieșire în oraș.
La cumpărături în Osaka
Este imposibil să ajungeți în această parte de Japonia și să nu explorați Shinsaibashi, sau altfel spus ”districtul cumpărăturilor” căci aici, mai mult ca oriunde altundeva, comerțul este extrem de dezvoltat. Vizitând această parte din Osaka însă nu aveți doar ocazia să cumpărați haine, bijuterii sau diverse alte suveniruri. Adevărata revelație este să descoperiți cât de atașați par a fi japonezii din generația tânără de stilul de viață occidental cu numeroase magazine ale unor mărci europene sau americane care sunt mai mereu pline de lume. De fapt se spune chiar, că acesta este locul care dă tonul modei în Japonia, o afirmație ce n-ar fi chiar așa de exagerată cum pare.