Top 10 Cei mai impresionanți vulcani din lume

Top 10 Cei mai impresionanți vulcani din lume

Vulcanul Krakatau, cel mai distructiv vulcan din lume
Vulcanul Krakatau, cel mai distructiv vulcan din lume

De-a lungul timpului, oamenii și-au îndreptat deseori atenția către vulcani. Acest lucru s-a întâmplat fie datorită frumuseții lor, fie datorită capacității lor de a produce dezastre. În prezent, pe întreg Globul pământesc sunt peste 500 de vulcani activi, iar în Europa există trei țări cu vulcani activi: Grecia, Italia și Islanda. Iată un top 10 al celor mai impresionanți vulcani din lume

Cel mai mare vulcan din lume

Mauna Loa (Muntele Lung) din Hawaii este cel mai mare vulcan din lume cu o înălțime incredibilă, de peste 17.000 de metri. Chiar și măsurat de la nivelul mării, are o înălțime impunătoare de 9.000 de metri. Vulcanul își are începuturile în adâncul oceanului însă după numeroase erupții, acesta a ieșit la suprafață devenind astfel cel mai mare vulcan din lume. Pe lângă faptul că este foarte înalt, vulcanul Mauna Loa este și foarte activ, din anul 1834 și până în prezent a avut 33 de erupții. Ultima erupție a avut loc în 1984, dar sunt semne că va erupe din nou în viitorul apropiat.

Vulcanul Mauna Loa, cel mai mare vulcan din lume
Vulcanul Mauna Loa, cel mai mare vulcan din lume

Cel mai mic vulcan din lume

Vulcanul Taal este situat într-un cadru foarte interesant, și anume în mijlocul unei ape. Mai exact, vulcanul se află pe o mică insuliță pe nume Insula Vulcanului Taal care se află la rândul ei pe Insula Luzon din Filipine. În mijlocul insuliței se află un lac (Lacul Crater) care măsoară doar 2 kilometri pătrați, iar în mijlocul acestui lac este situat Vulcanul Taal. Cu toate că este atât de mic, vulcanul a erupt de 33 de ori din anul 1572 provocând multe decese.

Vulcanul Taal, cel mai mic vulcan din lume
Vulcanul Taal, cel mai mic vulcan din lume

Cel mai frumos vulcan din lume

Vulcanul din Muntele Fiji, Japonia se numără printre cei mai frumoși vulcani din lume datorită conului perfect simetric. Este situat în Parcul Național Fuji-Hakone-Izu, care se află pe insula Honju. Este simbolul Japoniei și deosebit de important pentru japonezii credincioși care îl numesc Muntele Sfânt, iar craterul uriaș este numit Naiin, reprezentând Templul. Este un punct de atracție pentru turiști  și pentru fotografi din toată lumea. Ultima oară a erupt în 1707 și nu dă semne că ar erupe în viitorul apropiat. O zicală japoneză spune că „Omul înțelept trebuie să viziteze măcar o dată în viață muntele sacru Fuji”, iar o alta spune că „Omul înțelept urcă o dată pe Muntele Fuji, numai prostul urcă de două ori”.

Vulcanul Fiji, cel mai frumos vulcan din lume
Vulcanul Fiji, cel mai frumos vulcan din lume

Cel mai tânăr vulcan din lume

Vulcanul Paricutin a apărut în anul 1943 în Mexic și s-a înălțat într-o săptămînă echivalentul a cinci etaje, iar după primul an de viață, măsura 336 de metri. Este cel mai tânăr vulcan din Centura Vulcanică Trans-Mexicană și America de Nord (care cuprinde în total un număr de 1.400 de vulcani). Este un vulcan cu conul de zgură și este declarat vulcan monogenetic, adică după ce a terminat să erupă, nu va mai erupe niciodată. A erupt până în anul 1952 după care a încetat definitiv să mai arunce lavă.

Vulcanul Patricun, cel mai tânăr vulcan din lume
Vulcanul Patricun, cel mai tânăr vulcan din lume

Cel mai vechi vulcan din lume

Vulcanul Etna  din Nord-Estul Siciliei, Italia este considerat a fi cel mai vechi vulcan, care erupe de mai bine de 350.000 de ani.  are o înălțime de 3,320 de metri ceea ce îl face cel mai înalt vulcan din Europa. Totodată este și al doilea cel mai activ vulcan din lume, estimându-se că erupe în medie, o dată la trei luni. Cea mai recentă erupție notabilă a avut loc  în anul 2011.

Vulcanul Etna, cel mai vechi vulcan din lume
Vulcanul Etna, cel mai vechi vulcan din lume

Cel mai mare vulcan subacvatic din lume

Vailulu’u un vulcan descoperit în Insulele Samoan, Statele Unite ale Americii. Este situat complet sub apă și măsoară 4.200 metri.

Vulcanul Vailulu’u, cel mai mare vulcan subacvatic din lume
Vulcanul Vailulu’u, cel mai mare vulcan subacvatic din lume

Cel mai periculos vulcan din lume

Vulcanul Yellowstone Caldera situat în National Yellowstone Park, Statele Unite ale Americii este  declarat vulcanul cu cel mai mare potențial distructiv din lume. Asta deoarece vulcanul este așezat pe o manta de bază exagerat de caldă care generează mari erupții. Ultima erupție a aruncat în aer peste 1.000 centimetri cubi de rocă și praf. Dacă ar erupe din nou, o mare de cenușă ar acoperi soarele și toată omenirea ar fi în pericol. Cercetătorii însă, supraveghează înde-aproape fenomenul, astfel încât o viitoare erupție să fie anunțată cu mult timp înainte

Vulcanul Yellowstone Caldera situat pe o manta de bază extrem de caldă
Vulcanul Yellowstone Caldera situat pe o manta de bază extrem de caldă

Cel mai amenințător vulcan din lume

Vulcanul din Muntele Rainier se află în apropiere de Seattle, într-un parc național vizitat anual de aproximativ 2 milioane de turiști. Vulcanul reprezintă o amenințare pentru întreaga zonă deoarece este situat foarte aproape de zonele locuite și este format din 26 de ghețari de dimensiuni foarte mari, iar în cazul unei erupții, ar devasta kilometri întregi de gospodării. Combinația dintre foc și gheață este catastrofală!

Vulcanul din Muntele Rainier, cel mai amenințător vulcan din lume
Vulcanul din Muntele Rainier, cel mai amenințător vulcan din lume

Cel mai distructiv vulcan din lume

Vulcanul Krakatau situat  pe insula cu același nume din Indonezia este considerat cel ami distructiv vulcan din lume din cauza exploziei apocaliptice din 1883 când au fost uciși peste 40.000 de oameni. A produs cel mai mare sunet exploziv auzit vreodată, încât a fost auzit din Australia. Explozia (echivalentul a 200 megatone de TNT) a fost de patru ori mai puternică decât cel mai mare dispozitiv nuclear detonat vreodată. Insula a explodat efectiv, singurul supraviețuitor fiind un paianjen aflat într-o crevasă.

Vulcanul Krakatau, cel mai distructiv vulcan din lume
Vulcanul Krakatau, cel mai distructiv vulcan din lume

Cel mai activ vulcan din lume

Vulcanul Kilauea este situat în Hawaii și face parte din Cercul de Foc al Pacificului. Vulcanul este un punct de atracție deosebit de apreciat de turiști care vin din toate colțurile lumii pentru a vedea cum lava se scurge în Oceanul Pacific. O priveliște extrem de fabuloasă dar și destul de periculoasă în același timp. Deși este cel mai activ vulcan din lume, are cele mai non-violente erupții din prezent. Din anul 1952 a erupt nu mai puțin de 35 de ori!

Vulcanul Kilauea, cel mai activ vulcan din lume
Vulcanul Kilauea, cel mai activ vulcan din lume

Aceștia sunt cei mai impresionanți vulcani din lume, măiestre și uimitoare creații ale naturii în calea cărora noi oamenii suntem mici, neputincioși și uluiți.