După cum bine știm, România este o țară deosebit de frumosă, lucru arătat și în documentarele realizate cu privire la frumusețile patriei. Unele zone din țară sunt absolut inedite, dar este posibil ca tu să nu le cunoști încă, român fiind. Îți voi prezenta satul Charlottenburg din Banat.

Intrarea în satulrotund  Charlottenburg, Timiș, Banat
Intrarea în satulrotund Charlottenburg, Timiș, Banat

Șarlota din Timiș

Cu o denumire atipică pentru o așezare din România, satul Charlottenburg sau Șarlota din Timiș, Banat, se remarcă prin forma așezării sale în formă de cerc. Declarat monument istoric, satul păstrează aerul unei epoci demult încheiate. La tot pasul o liniște profundă te urmărește, lăsându-te să descoperi istoria interesantă a locului.

Satul Șarlota sau Charlottenburg din Timiș, Banat
Satul Șarlota sau Charlottenburg din Timiș, Banat

Șarlota, aceasta ar fi denumirea în limba română a satului rotund din marginea Timișului, Charlottenburg în germană și Sarlotavar în maghiară. Satul a luat naștere în anul 1771, fiind construit de coloniștii germani. Inițial, satul era alcătuit doar din 30 de case așezate circular pe un diametru de 210 metri populat doar de câteva familii.

Casa cu numărul 14 din satul Șarlota, Timiș. Banat
Casa cu numărul 14 din satul Șarlota, Timiș. Banat

Satul a fost populat de-a lungul anilor de nemți, români, maghiari și alte etnii. În trecut, majoritatea locuitorilor din satul Șarlota erau nemți, care  conviețuiau în armonie cu câțiva maghiari și români. Ulterior, populația satului a devenit majoritar română cu doar câțiva maghiari și un singur neamț.

Locuitorii orașului Șarlota, la fiertul țuicii
Locuitorii orașului Șarlota, la fiertul țuicii

Biserica din sat

În mijlocul satului se înalță mândră biserica greco – catolică a satului Șarlota. Aceasta a fost ridicată de către familia Sina de Hodos et Kizdia în anul 1876. De curând, datorită fondurilor donate de unii enoriași din Germania, biserica a fost reparată și este în stare de funcționare. Deși este o biserică catolică, la slujbe vin preoți și enoriași ortocși.

Biserica catolică din satul rotun Chralottenburg
Biserica catolică din satul rotun Chralottenburg

Charlottenburg – atracție pentru turiști

În zilele noastre, atrași de posibilitatea unor câștiguri mai mari, unii locuitori ai satului și-au transformat casele în mici pensiuni pe care le pun la dispoziția turiștilor ce ajung în sat. Bucuria turiștilor este cu atât mai mare cu cât decorul caselor este mai simplu, mai autentic astfel încât să poată trăi măcar pentru o zi asemeni coloniștilor germani de altădată.

Școala din Charlottenburg
Școala din Charlottenburg

Observând potențialul zonei, în apropierea satului Șarlota, Direcția Silvică Timiș a investit fonduri în construirea un complex de vânătoare. Investiția inițială ce a constat în 100 de hectare de teren și cumpărarea a 30 de mufoni (oi sălbatice) din Ungaria a atras după sine rezultate mai mult decât profitabile. Mufonii s-au înmulțit, iar pasionații de vânătoare nu au încetat să apară, fiind dispuși să plătească taxe de vânătoare cuprinse între 750 și 3000 de Euro.

Parcul de vânătoare Șarlota, atracție pentru tursiști
Parcul de vânătoare Șarlota, atracție pentru tursiști

În ciuda aspectului comercial și a modernizării caselor, satul Șarlota sau Charlottenburg din Timiș, Banat își păstrează farmecul și autenticitatea, rămânân un loc unic în România. Este singurul sat din România așezat în formă circulară, fiind în întregime declarat monument istoric de către Ministerul Culturii și Cultelor. Deși satul Șarlota nu se situează într-o zonă foarte accesibilă, ci este ascuns printre dealuri între Timișoara și Lipova, merită toate eforturile de a fi descoperit, căci este plin de istorie și de cultură.

Satul Charlottenburg, ascuns printre dealuri
Satul Charlottenburg, ascuns printre dealuri

Așasar, dacă pleci în călătorie pe meleagurile patriei, îndreaptă-ți atenția și asupra satului rotund ascuns printre dealurile Banatului.