Shibam, Manhattanul din deșert

Shibam, Manhattanul din deșert

Shibam, Yemen
Shibam, Yemen / Foto: www.panoramio.com

De-a lungul timpului, omenirea a construit edificii fantastice, orașe întregi ridicate pe teritorii uluitoare. Privind din exterior, încercăm să ne imaginăm cum a fost posibil acest lucru la începurile vieții pe Pământ. Din categoria construcțiilor impresionante face parte și Orașul Shibam, adesea menționat ca Shibam Hadhramaut din Yemen. Zona este renumită pentru locuințele construite sub forma unor blocuri în care trăiesc aproximativ 7000 de locuitori.

Shibam, orașul din deșert
Shibam, orașul din deșert / Foto: www.hdwpapers.com

Primele atestări istorice, ca și oraș, apar în secolul al III-lea după Hristos, Shibam fiind capitala Regatului Hadramawt. Construcțiile interesante din Shibam impresionează călătorii, dar locul unde sunt amplasate este mult mai inedit. Micul oraș este localizat în Deșertul Ramlat al-Sab’atayn, o zonă lipsită de viață, aridă, unde traiul de zi cu zi este destul de îngreunat de lipsa vehetației și a terenurilor fertile. Există drumuri de access spre Shibam, iar orașele din jur sunt mai dezvoltate, având căi ferate și chiar aeroport.

Panorama Orașului Shibam
Panorama Orașului Shibam / Foto: creativeroots.org

Shibam este un loc unic, iar frumusețea zonei nu a trecut neobservată de către membrii Patrimoniului Mondial UNESCO. Regiunea a intrat sub protecția permanentă a acestei instituții, ai cărei membri și-au propus să conserve cât mai mult interesantele construcții. Faima orașului se datorează în principal arhitecturii uimitoare, edificiile din Shibam fiind ridicate din cărămidă și noroi. Aproximativ 500 dintre ele sunt case-turn, cu un număr cuprins între 5 și 11 etaje. Fiecare etaj are doar una sau cel mult două camera, acest stil architectural fiind utilizat cu scopul de a proteja locuitorii de atacurile frecvente ale beduinilor.

Shibam, Manhattanul din deșert
Shibam, Manhattanul din deșert / Foto: www.zurutuza.eu

Se pare că, Shibam exista încă de acum 1700 de ani, însă multe clădiri din oraș au fost reconstituite de mai multe ori, având în vedere materialele rudimentare ce au fost utilizate la ridicarea lor. Shibam este numit adesea “Cel mai vechi oraș zgârie-nori din lume” sau “Manhattanul din deșert” fiind unul dintre cele mai vechi și mai bune exemple de planificare urbană bazată pe principiul verticalității.

Street of Shibam, Yemen
Street of Shibam, Yemen / Foto: islamic-arts.org

Orașul are unele dintre cele mai înalte clădiri din noroi din lume, unele dintre ele depășesc 30 de metri. Pentru a-și păstra locuințele în stare bună, locuitorii aplică niște trucuri transmise de la o persoană la alta încă din cele mai vechi timpuri. Pentru a proteja clădirile de ploaie și eroziune pereții trebuie să fie menținuți la o anumită grosime, prin aplicarea unor straturi proaspete de noroi.

Doi copii veseli stau la geamurile construcțiilor din noroi
Doi copii veseli stau la geamurile construcțiilor din noroi / Foto: www.marsnjak.com

Totuși fenomenele naturale puternice nu sunt benefice pentru construcțiile din Shibam. Orașul a fost  afectat de inundațiile din 2008. Temeliile multor clădiri au fost compromise, fapt care a dus până la urmă la prăbușirea câtorva dintre ele. Shibam a fost de asemeni ținta unui atac Al Qaeda, în 2009.

Pare incredibil că aceste construcții sunt din noroi
Pare incredibil că aceste construcții sunt din noroi / Foto: simplefuzz.com

Așadar, Shibam este un oraș inedit construit la inițiativa unor oameni cu o imaginație infinită. Dacă vei ajunge în Shibam, cu siguranță vei rămâne impresionat de frumusețile locurilor.