Cheile Truzii se încadrează cu siguranţă în categoria celor mai frumoase şi impresionante sectoare de chei din România, un splendid peisaj carstic care se întinde pe o suprafaţă ce depăşeşte 3 kilometri. Râul Haşdate, un mic afluent al Arieşului a creat cu forţa sa această capodoperă naturală, aflată în nord-estul Munţilor Traşcău, în Judeţul Cluj, la o distanţă de 6 kilometri vest de Municipiul Turda. Cheile Turzii alcătuiesc o rezervaţie complexă, zona adăposteşte peste 60 de peşteri, dar şi o serie de coloane din piatră, stânci colţuroase şi pereţi care depăşesc uneori înălţimea de 200 de metri.
Cheile Turzii impresionează în primul rând prin peisajele naturale de o frumuseţe rară, locuri neatinse de civilizaţie, care s-au dezvoltat fără intervenţia umană. Cheile Truzii sunt intens vizitate mai ales în timpul sezonului cald, vara, atunci când vizitatorii lasă în urmă oraşele aglomerate şi canicula. Vara, flora se dezvăluie în toată splendoarea ei, iar existenţa unui număr mare de specii de plante a dus la formarea unei faune pe măsură. Fel de fel de specii de flori colorate conferă un farmec aparte întregii zone, iar existenţa acestora a dus la formarea unor specii de fluturi unice.
Peşterile din Cheile Turzii sunt un alt element surprinzător, există o varietate de relief carstic în cele peste 60 de peşteri din regiune. Nu doar formele stalagtitelor sau stalagmitelor din interiorul peşterilor crează uimire în rândul vizitatorilor. Peşterile din Cheile Turzii sunt renumite şi pentru faptul că locuitorii de aici şi-au găsit adăpost ori de câte ori au avul loc invazii ale popoarelor migratoare. Studiile recente arată că urmele umane datează din Paleoticul Mijlociu sau Neolitic. Printre cele mai importante peşteri se numără Peştera Liliecilor, Peştera Morarilor, Peştera Cetăţuia Mare, dar şi Peştera Ascunsă.
Cheile Turzii alcătuiesc şi un complex ideal pentru iubitorii alpinismului. Verticalitatea pereţilor şi accesul relativ uşor atrag anual mii de alpinişti gata pregătiţi să-şi depăşească limitele. Desigur, accesul nu este permis în lipsa echipamentelor speciale, asta pentru a se evita accidentele şi incidentele care se pot solda cu răniri grave sau chiar deces. În Cheile Turzii există peste 200 de trasee de alpinism şi escaladă, unele pentru începători, altele mai complicate pentru experimentaţi. Anual se ţin diverse concursuri şi memoriale la care asistă sute de turişti care îşi susţin preferaţii.
În Cheile Turzii există o multitudine de locuri de cazare, totul depinde de facilităţile de care vrei să te bucuri. Există numeroase spaţii amenajate pentru camping, dar şi cabane de munte. Anul 1935 este momentul în care se construiesc numeroase cabane şi case de vacanţă, dintre care una cu aspect medieval ce poartă numele de “Cabana Cheile Turzii”.
Aşadar, Cheile Turzii alcătuiesc una dintre cele mai frumoase destinaţii de vacanţă din ţara noastră, un loc de poveste care subliniază faptul că România este un teritoriu unic.