Insula Palmier, cea mai mare insulă artificială de pe Terra

Insula Palmier, cea mai mare insulă artificială de pe Terra

Insula Palmier, Dubai
Insula Palmier, Dubai / Foto: http://www.dubai-information.info

Deseori imaginaţia umană întrece toate limitele, iar rezultatul inspiraţiei şi ştiinţei este de multe ori fabulos. Insula Palmier este o insulă artificială din Dubai, Emiratele Arabe Unite, o structură care crează uimire în rândul vizitatorilor. O companie belgiană şi una olandeză au fost responsabilele finalizării acestui proiect de amploare, persoanele care au dus la bun sfârşit procesul de construcţie al Insulei Palmier. Insula are forma perfectă a unui palmier acoperit cu o semilună, atât trunchiul cât şi frunzele sunt formate din fâşii de pământ. Insula Palmier alcătuieşte un complex de lux, cu numeroase centre de agrement şi divertisment, adăugând peste 520 de kilometri de plaje private în Oraşul Dubai.

Pe fiecare frunză a palmierului sunt construite hoteluri şi case de vacanţă de lux
Pe fiecare frunză a palmierului sunt construite hoteluri şi case de vacanţă de lux / Foto: http://al13lea.wordpress.com

Prinţul Dubaiului a fost cel care a ordonat construcţia Insulei Palmier, obiectivul principal al ingenioasei construcţii fiind acela de a creşte cât mai mult numărul turiştilor care ajung an de an în Dubai. Ideea proiectului a fost concepută tot de prinţ, el fiind şi cel care a realizat o primă schiţă a grandiosului palmier. Dorinţa acestuia a fost ca Insula Palmier să fie alcătuită doar nisip şi roci, asta pentru a păstra cât mai mult aspectul unei insule naturale. În structura construcţiei nu se regăseşte ciment, beton sau fier, singurele materiale utilizate fiind cele deja menţionate.

Un întreg ansamblu de clădiri pluteşte pe insula de nisip
Un întreg ansamblu de clădiri pluteşte pe insula de nisip / Foto: http://commons.wikimedia.org

Insula Palmier este o structură alcătuită din mai multe insuliţe, din apă răsar o mulţime de porţiuni de nisip a căror logică nu o poţi înţelege dacă nu admiri zona din avion. Atât trunchiul cât şi frunzele sunt deja zone rezidenţiale de lux, locuri unde cei mai bogaţi oameni ai lumii şi-au construit case de vacanţă impunătoare. Hotelurile, centrele de relaxare nu lipsesc de pe Insula Palmier, asta pentru ca tu să te poţi bucura de o vacanţă de vis.

Insula Palmier, un complex de lux
Insula Palmier, un complex de lux / Foto:

La construcţia Insulei Palmier s-au folosit peste 210 milioane de metri cubi de rocă, material ce are rolul de a asigura rezistenţa lucrării. Marginile exterioare sunt delimitate cu rocă, în timp ce interiorul frunzelor şi al trunchiului este format din nisip de carieră. Practic, nisipul a fost pulverizat pe interiorul formei date de rocile rezistente, printr-un procedeu de construcţie ce poartă numele de rainbowing. Lucrările încep în anul 2001, urmând ca la finele lui 2006, Insula Palmier să bucure deja privile turiştilor din întreaga lume.

Insula Palmier, structura care demontrează că domeniul construcţiilor nu are limite
Insula Palmier, structura care demontrează că domeniul construcţiilor nu are limite / Foto: http://pompei-hotels.com

Dincolo de frumuseţea şi unicitatea Insulei Palmier există anumite aspecte care au adus schimbări de mediu în Dubai. Există o reducere a mediului acvatic din zonă, eroziunea neobişnuită a solului de coastă, precum şi existenţa unor sedimente neregulate de-a lungul ţărmului.

Resorturile de lux sunt gata pregătite să satisfacă şi cele mai sofisticate gusturi
Resorturile de lux sunt gata pregătite să satisfacă şi cele mai sofisticate gusturi / Foto: http://mashcurry.com

În concluzie, Insula Palmier este o structură inovatoare, rezultatul imaginaţiei, ştiinţei şi inspiraţiei umane.