Melbourne, Capitala Culturală a Australiei

Melbourne, Capitala Culturală a Australiei

Melbourne, Australia
Melbourne, Australia / Foto: http://www.travelhouseuk.co.uk

Melbourne este capitala statului Victoria, fiind de asemeni al doilea cel mai populat oraș din Australia. Melbourne are câte ceva din toate, fiind un lider în sport, turism, sănătate, economie, cercetare și dezvoltare. Orașul este situat într-un cadru natural superb, într-un golf mare denumit Port Philip, înconjurat de lanțuri montane impunătoare.

Melbourne este cu siguranță unul dintre cele mai moderne orașe din lume
Melbourne este cu siguranță unul dintre cele mai moderne orașe din lume / Foto: http://paradiseintheworld.com

Melbourne este un oraș imens structurat în mai multe sesctoare, fiecare dintre ele cu obiective turistice foarte interesante. Clădirile, centrele comerciale, cluburile și viața de noapte fac din Melbourne un oraș potrivit pentru turiștii de toate vârstele de la copii, la persoane trecute de prima tinerețe. Muzeele, galeriile, teatrele, parcurile mari și grădile au contribuit la consolidarea renumelui de “Capitala culturală a Australiei”.

Trei ani la rând, Melbourne a fost votat ca fiind orașul unde nivelul vieții se află la standardele cele mai înalte
Trei ani la rând, Melbourne a fost votat ca fiind orașul unde nivelul vieții se află la standardele cele mai înalte / Foto: http://www.kapcha.co.nz

Există numeroase motive pentru care ai vizita Melbourne. Unii sunt atrași de aglomerația urbană, de energia orașului, alții preferă să viziteze zonele mai liniștite, dar fiecare adoră farmecul orașului Melbourne care nu se mai regăsește nicăieri în lume. În orice perioadă a anului, străzile orașului sunt arhipline, locuitorii și turiștii deopotrivă populează bulevardele metropolei. Deci, Melbourne este un oraș aglomerat în orice perioadă a anului, depinde doar de tine ce alegi. Vara, temperaturile ajung la 40 de grade Celsius, teritoriul australian fiind cunoscut pentru temperaturile sale extreme. Dacă preferi un sezon cu temperature moderate, atunci cel mai bine ar fi să vizitezi Melbourne primavara sau de ce nu toamna.

Melbourne poate fi și un oraș liniștit
Melbourne poate fi și un oraș liniștit / Foto: http://www.melbourneapartment.net

Melbourne ia naștere în anul 1835, atunci când coloniștii din Tasmania își doresc să constuiască un oraș cu un nume răsunător. Pentru a-și atinge scopul, încep să construiască zi și noapte, unele străzi din oraș ajungând pe atunci și la 30 de metri lățime. Adevăratul boom în ceea ce privește construcțiile are loc între anii 1970-1980, perioadă în care sunt ridicate edificii uimitoare, într-un timp foarte scurt. Melbourne își păstrează și astăzi renumele unui oraș măreț, tot mai uimitor de la an la an.

Southern Star, roata care oferă o priveliște uimitoare a orașului
Southern Star, roata care oferă o priveliște uimitoare a orașului / Foto: http://www.flickr.com

Centrul orașului

Are multe de oferit fiecărui turist în parte, incluzând un ansamblu impresionant de galerii, teatre, cafenele, centre comerciale, buticuri, muzică live, dar mai ales o arhitectură impresionantă. Cea mai bună manieră de a vedea centrul în toată splendoarea sa, este un tur complet cu Southern Star, o roată care oferă o panorama superbă a orașului. Plimbarea durează 30 de minute iar experiența poate fi comparată cu un zbor deasupra unuia dintre cele mai frumoase orașe ale lumii.

Centrul orașului este constituit în mare parte numai din clădiri moderne
Centrul orașului este constituit în mare parte numai din clădiri moderne / Foto: http://en.wikipedia.org

În centru există numeroase muzee, biserici, catedrale și expoziții, interesant este faptul că mare parte dintre ele oferă intrarea gratuită. Obiectele expuse însoțite de descrieri amănunțite sunt maniera prin care poți afla mai multe aspecte cu privire la trecutul orașului. Piața centrală este o zonă pietonală imensă, locul care devine arhiplin mai ales în zilele însorite. Atunci când nu se lucrează, locuitorii din Melbourne preferă să petreacă timpul alături de cei dragi, în special în aer liber. Terasele și cafenelele cochete sunt locuri unde te poți relaxa după o plimbare îndelungată. Specialitățile din ciocolată, ceaiurile și sucurile naturale sunt delicii locale cu care trebuie să te delectezi dacă ajungi în Melbourne.

Râul Yarra este elementul care înfrumusețează și mai mult orizontul orașului
Râul Yarra este elementul care înfrumusețează și mai mult orizontul orașului / Foto: http://www.picstopin.com

Croaziere pe Râul Yarra

Melbourne este un tărâm binecuvântat de forța naturii, apele Râului Yarra străbat orașul și îl transformă într-un teritoriu de o complexitate uimitoare. Ar fi păcat să ajugi în Melbourne și să nu te bucuri de o croazieră pe apele liniștite ale râului. Experiența este destul de costisitoare, însă de-a lungul Râului Yarra se regăsesc numeroase poduri și pasarele ce conferă un aer romantic. Astfel, dacă vrei să-i faci o surpriză persoanei iubite, atunci ar fi frumos să închiriezi o ambarcațiune în care să plutiți preț de câteva zeci de minute.

Toamna, parcurile și grădinile din Melbourne se colorează în nuanțe specifice sezonului
Toamna, parcurile și grădinile din Melbourne se colorează în nuanțe specifice sezonului / Foto: http://www.rmitcatalyst.com

Grădini și parcuri

Un oraș mare trebuie să aibă numeroase parcuri și grădini, spații de relaxare unde turiștii pot evada pentru câteva clipe din aglomerația de zi cu zi. În Melbourne există numeroase spații verzi, parcuri uriașe constituite din alei, bănci, fântâni arteziene  care oferă un plus de răcoare în zilele toride de vară. Localnicii obișnuiescă să iasă în weekend în parcurile din Melbourne, unii chiar stau la picnic, cu familia, pe iarba verde. Dacă vrei să vizitezi parcurile din oraș, o alegere foarte bună ar fi Grădinile Alexandra sau Domeniul Kings.

Federation Square, un loc alcătuit din numeroase edificii interesante, dacă nu chiar ciudate
Federation Square, un loc alcătuit din numeroase edificii interesante, dacă nu chiar ciudate / Foto: http://archikey.com

Federation Square

A fost construit cu doar câțiva ani în urmă pe locul unui fost șantier de căi ferate. Federation Square este un spațiu deschis constituit din restaurante și cafenele, un amfiteatru și o arhitectură asimetrică oarecum controversată. Numeroase muzee, galerii de artă, cinematografe constituie locuri unde vizitatorii se pot relaxa într-un ambient plăcut. Un muzeu de televiziune și film expune numeroase elemente interesante ce datează încă de la începuturile cinematografice, iar acestea arată cât de mult s-a dezvoltat omenirea de la începuturi și până și în prezent.

Federation Square, Melbourne
Federation Square, Melbourne / Foto: http://www.pbase.com

Orașul Melbourne poate fi catalogat ca fiind rezultatul îmbinării mai multor culturi. Deseori turiștii au descris experiența de a vizita orașul ca fiind o activitate familiară, un loc unde parcă au mai fost, o zonă care le oferă siguranță și bunăstare. Deseori revenim iar și iar la locurile pe care deja le-am vizitat, deși Pământul este alcătuit dintr-o mulțime de minuni.

Melbourne, un oraș aglomerat și plin de energie
Melbourne, un oraș aglomerat și plin de energie / Foto: http://www.globeimages.net

Așadar, Melbourne este unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii, un loc constituit dintr-o mulțime de elemente interesante. Nici o vacanță prelungită nu ar fi suficientă pentru a explora toate locurile uimitoare din Melbourne.