Podul din Sydney este o imagine-simbol a orașului australian, construcția din oțel pe care se fac zilnic sute de trasee cu trenuri, autovehicule, biciclete și alte tipuri de mijloace de transport. Podul din Sydney este poreclit “Umerașul” din cauza formei sale de arc. Construcția alcătuiește al șaselea cel mai lung pod din lume, dar rămâne cel mai înalt de pe mapamond cu cei 134 de metri de la nivelul apei până sus.

Podul din Sydney, edificiul care schimbă imaginea orașului
Podul din Sydney, edificiul care schimbă imaginea orașului / Foto: http://www.vebidoo.de

Podul din Sydney este elementul care fluidizează traficul din acest oraș supraglomerat, cu cele 8 benzi pentru autovehicule, un traseu pentru pietoni și două pentru biciclete, plus două de cale ferată. La construcția ineditei structuri s-au utilizat materiale dintre cele mai rezistente, foarte mult oțel importat din Anglia. La fiecare capăt al arcului se află piloni mari de beton cu înălțimea de 89 de metri.

Pe pod trec zilnic zeci de mii de autovehicule
Pe pod trec zilnic zeci de mii de autovehicule / Foto: http://de.wikipedia.org

Podul din Sydney a fost deschis oficial pe data de 19 martie a anului 1932 și a devenit imediat o emblemă a orașului, elementul fără de care Sydney nu ar mai avea același farmec. De pe pod, metropola arată superb și nu ai vizitat orașul dacă nu ai o fotografie a Podului din Sydney. Pista pentru pietoni se află în partea de est a podului, iar locuitorii și turiștii deopotrivă adoră să traverseze la pas, dintr-o parte în cealaltă a orașului.

Podul din Sydney, Umerașul orașului
Podul din Sydney, Umerașul orașului / Foto: http://sydneybyseaplane.com

Încă de la inaugurare, Podul din Sydney a fost punctul central unde s-au organizat diverse evenimente interesante. Paradele oficiale și ceremoniile au avut un alt farmec atunci când au avut loc pe pod. În 1982 s-au sărbătorit 50 de ani de la inaugurarea podului și atunci traficul autovehiculelor a fost, pentru prima data, închis. Pietonii au fost cei mai fericiți pentru că au putut să se plimbe pe toată suprafața construcției.

Seara de Anul Nou, un moment magic
Seara de Anul Nou, un moment magic / Foto: http://mattsinclair.com

Seara de Anul Nou este cu adevărat magică în Sydney. Podul este parte integrantă a sărbătorilor de Anul Nou din Sydney, fiind locul unde se înalță spre cer cele mai frumoase focuri de artificii. Milioane de lumini colorate îmbracă zona, iar Podul din Sydney strălucește în toată splendoarea sa. Anul 2007 a fost momentul în care s-au comemorat 75 de ani de la inaugurarea podului. Aproximativ 250 000 de persoane au luat parte la eveniment marcat de iluminatul multicolor care a început după apusul soarelui și a continuat până târziu în noapte. Participanții au rămas uimiți de frumusețea podului proaspăt iluminat și l-au admirat până târziu în noapte.

Panorama orașului și Podul din Sydney
Panorama orașului și Podul din Sydney / Foto: http://www.globeimages.net

Așadar, Podul din Sydney este o construcție uluitoare, elementul care schimbă total aspectul orașului.